Μεγαλώνει το ρήγμα Τουρκίας – Δύσης
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ακόμη και την ώρα που συμμετείχε στις εκδηλώσεις στο Παρίσι, επέμεινε να υποστηρίζει ότι η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός κατά των μουσουλμάνων ήταν η αιτία των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο Πρόεδρος Ερντογάν άνοιξε από την πρώτη στιγμή την πόρτα στα σενάρια συνωμοσίας μιλώντας για «ύποπτα παιχνίδια» που παίζονται σε βάρος των μουσουλμάνων. Υπουργοί και πλήθος αξιωματούχων του ΑΚΡ, φυσικά, συνέχισαν και υπερέβαλλαν με αποκορύφωμα τον δήμαρχο της Άγκυρας που υποστήριξε ότι τις επιθέσεις έστησαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σε αντίποινα για την υποστήριξη της Γαλλίας στην υπόθεση της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και Εισαγγελέας για αδικήματα τύπου σταμάτησαν τα πιεστήρια της δημοφιλούς αριστερής κοσμικής «Τζουμχουριέτ» και επί 40 λεπτά εξέταζαν το ένθετο με την πρώτη, μετά τις επιθέσεις, έκδοση του «Charlie Hebdo» πριν επιτρέψουν να συνεχιστεί η εκτύπωση. Η εφημερίδα συμμετείχε στη διεθνή έκδοση του γαλλικού περιοδικού, αλλά επέλεξε να δημοσιεύσει ένα πολύ συντομότερο, στην ουσία «λογοκριμένο», κομμάτι του χωρίς το εξώφυλλο που απεικόνιζε τον προφήτη Μωάμεθ. Δύο αρθρογράφοι της, όμως, δημοσίευσαν το σκίτσο στις προσωπικές τους στήλες και ήδη διώκονται από τις δικαστικές αρχές. Με εισαγγελική εντολή απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε διαδικτυακούς τόπους που δημοσίευσαν το πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού. Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου κατηγόρησε την «Τζουμχουριέτ» για πρόκληση σε αναταραχή, υποστήριξε ότι η ελευθερία του λόγου δεν περιλαμβάνει την προσβολή του προφήτη καθώς και ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στην Τουρκία η δημοσίευση εικόνων που απεικονίζουν τον Μωάμεθ. Τα γραφεία της «Τζουμχουριέτ» περικύκλωσαν ισλαμιστές διαδηλωτές και χιλιάδες ήταν οι απειλές που δέχτηκε με κάθε μέσο τόσο η ίδια η εφημερίδα όσο και οι δύο δημοσιογράφοι. Ταυτόχρονα, λογαριασμοί χρηστών του twitter που υποστηρίζουν τον Ερντογάν έγραφαν ότι γνωστό τουρκικό σατιρικό περιοδικό πρέπει να «πάρει ένα μάθημα» από την επίθεση στο «Charlie Hebdo», ενώ άγνωστοι στην πόλη Μπιτλίς νοίκιασαν μεγάλη διαφημιστική πινακίδα και τη χρησιμοποίησαν για να συγχαρούν τους αδερφούς Κουασί που πήραν εκδίκηση στο όνομα του προφήτη. Ως κορύφωση την Παρασκευή, με νέο του «χτύπημα», ο τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το «Charlie Hebdo» κηρύττει το μίσος και τον ρατσισμό και ότι τα δημοσιεύματά του δεν έχουν σχέση με την ελευθερία, αλλά σπέρνουν τον τρόμο.
Ο νέος καυγάς με τους ισραηλινούς
Ήδη, από τη συγκέντρωση στο Παρίσι, τα σχόλια Ερντογάν κατά της συμμετοχής του Νετανιάχου στην πορεία προκάλεσαν την αντίδραση του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών που χαρακτήρισε τον τούρκο Πρόεδρο «αντισημίτη τραμπούκο». Το γραφείο Ερντογάν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστήριζε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις επιθετικές και ρατσιστικές πολιτικές της αντί να επιτίθεται σε άλλους και να κρύβεται πίσω από τον αντισημιτισμό». Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου συγκρίνοντας την Πέμπτη τον Νετανιάχου με τους αδερφούς Κουασί, ισχυριζόμενος ότι και οι δύο είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, ταυτίζοντας τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και την επίθεση εναντίον του Μαβί Μαρμαρά με τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Να σημειώσουμε ότι Τελ Αβίβ και Άγκυρα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, καθώς έχουν προγραμματιστεί εθνικές εκλογές, τον Μάρτιο στο Ισραήλ και τον Ιούνιο στην Τουρκία, μεγάλης κρισιμότητας και για τις δύο χώρες. Γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον τόνο στις επιθέσεις ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κρατών.
Σε όποια περίπτωση, όμως, η συνάφεια της τουρκικής ηγεσίας με τα ισλαμιστικά ανά τον κόσμο κινήματα, ο ρόλος της στον συριακό εμφύλιο και η υποστήριξη που παρέχει στη Χαμάς προκαλεί σημαντική και βάσιμη ανησυχία στους ισραηλινούς.
Φόβοι της Δύσης για το τουρκικό παιχνίδι με τους τζιχαντιστές
Οι Εισαγγελείς στην Τουρκία, όμως, δεν κυνηγούν υπευθύνους κοινωνικών δικτύων, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους μόνο για την αναδημοσίευση των νέων σκίτσων του προφήτη. Την εβδομάδα που μας πέρασε ανώνυμος λογαριασμός στο twitter δημοσίευσε στοιχεία από τη δικογραφία της περυσινής έρευνας της χωροφυλακής σε φορτηγά που μετέφεραν οπλισμό στη Συρία. Στις 19 Ιανουαρίου του 2014, μετά από ανώνυμη πληροφορία, Εισαγγελέας και δυνάμεις της χωροφυλακής σταμάτησαν κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα αυτοκινητοπομπή γνωστής τουρκικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που συνδέεται με την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Στην έρευνα που ακολούθησε ανακαλύφθηκαν πλήθος όπλων και πυρομαχικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν, ο οπλισμός αυτός προερχόταν από την τουρκική μυστική υπηρεσία πληροφοριών. Η τότε κυβέρνηση Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η έρευνα ήταν μέρος της εναντίον της συνωμοσίας του κινήματος Γκιουλέν και τόσο ο Εισαγγελέας που τη διεξήγε όσο και οι άντρες της χωροφυλακής που συμμετείχαν, διώκονται. Με κυβερνητικό διάταγμα έχει ήδη απαγορευθεί από τον περυσινό Μάρτιο κάθε σχετική αναφορά στα ΜΜΕ ενώ twitter και facebook απειλήθηκαν ξανά με απαγόρευση της λειτουργίας τους στην Τουρκία προκειμένου να «κατεβάσουν» όσα διέρρευσαν από το διαδίκτυο.
Όμως η εμπλοκή της Τουρκίας στον συριακό εμφύλιο υπέρ των τζιχαντιστών είναι για όλες τις δυτικές δυνάμεις δεδομένη και η ανησυχία για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας το τουρκικό έδαφος για τον σχεδιασμό, την υποστήριξη και την εκτέλεση επιθέσεων κατά της Ευρώπης και δυτικών στόχων είναι παγκόσμια έντονη. Όπως επίσης, τώρα που η ανάγκη να μπει τέλος στο de facto κράτος που έχουν δημιουργήσει οι τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ φαίνεται πλέον επείγουσα, γίνεται όλο και ισχυρότερη η δυσαρέσκεια για την άρνηση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά.
Τουρκικοί φόβοι για αμερικανικό εμπάργκο
Η έγκριση της παράδοσης έξι φρεγατών περασμένης τεχνολογίας του Αμερικανικού Ναυτικού στην Ταϊβάν και το Μεξικό στα μέσα Δεκεμβρίου χτύπησε καμπανάκια συναγερμού στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Κι αυτό γιατί στο προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου περιλαμβάνονταν και πλοία που προορίζονταν για την Τουρκία, αλλά η παράδοσή τους δεν εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, «λόγω ανησυχιών για την τουρκική πολιτική». Η τουρκική ηγεσία φοβάται ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελεί προοίμιο για ένα πολύ περισσότερο εκτεταμένο εμπάργκο αμυντικού εξοπλισμού από την πλευρά των ΗΠΑ. Γι’ αυτό φρόντισε να διαρρεύσει τόσο τη δυσαρέσκειά της όσο και διακριτικούς εκβιασμούς σχετικά με το μέλλον συμβολαίων ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Επιπλέον, επανέφερε την απειλή για την αγορά κινεζικού πυραυλικού συστήματος καθώς έχει δοθεί παράταση στον σχετικό διαγωνισμό.
Ενδιαφέρον, όμως, είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα εκτιμά πως η αμερικανική κίνηση έχει «μια ναυτική συνιστώσα» που δείχνει ότι συνδέεται με τις τουρκικές κινήσεις στο ζήτημα των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.