Η ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος προοπτικής για μια νέα σελίδα

Αυτά ως πρόγευση. Ακολουθεί όλη η συζήτηση που είχαμε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, να θυμίσουμε, χρειάζεται σταυρό…

// Κύριε Μεϊμαράκη, γιατί ο οπαδός της ΝΔ, όταν έχει μείνει άνεργος ή έχει κλείσει το μαγαζί του ή έχει μειωθεί ο μισθός και η σύνταξή του, να ψηφίσει εκ νέου το κόμμα σας;

Ο ψηφοφόρος αυτός αλλά και στο σύνολό τους οι έλληνες πολίτες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση γνωρίζουν πλέον ότι η ΝΔ έλαβε το 2012 μια δύσκολη απόφαση. Να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και αρχικά και της ΔΗΜΑΡ γνωρίζοντας τι θα αντιμετωπίσει. Και αυτό το έπραξε ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία. Γνωρίζουν, επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό οφείλαμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να εφαρμόσουμε ως εκ τούτου μια πολιτική που δεν ήταν δική μας στο σύνολό της. Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ επιχείρησε να προχωρήσει σε παρεμβάσεις ώστε να στηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και παράλληλα να δημιουργηθούν οι συνθήκες εξόδου από την κρίση. Το έργο που υλοποιήθηκε στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό. Βρισκόμαστε σε μια πορεία εξόδου από την κρίση, που δυστυχώς ανεκόπη εξαιτίας της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να εκβιάσει πρόωρες εκλογές παίζοντας με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πολίτες γνωρίζουν, όπως είπα, ότι η ΝΔ έχει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση αλλά και πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.

// Συμφωνείτε με την τακτική του φόβου που ακολουθεί η ΝΔ; Και μετά τις εκλογές, αν κερδίσει το κόμμα σας, με την τακτική του φόβου θα κυβερνηθεί η χώρα;

Η ΝΔ δεν ακολουθεί τακτική φόβου. Παραθέτει το πρόγραμμα και το έργο της. Η ΝΔ είναι η παράταξη της Ελπίδας και της Προοπτικής. Ο φόβος καλλιεργείται εξαιτίας της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του. Καλλιεργείται από τις δηλώσεις των στελεχών του και τις αποφάσεις των συνεδρίων του, που απειλούν πως θα τις εφαρμόσουν. Αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.

// Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 3 μονάδες. Υπάρχει δυνατότητα να αναστραφεί η κατάσταση;

Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία που, κατά τη γνώμη μου, είναι αρκετά χρήσιμα. Δεν βγάζουν, όμως, κυβερνήσεις. Είμαστε στην τελική ευθεία και πιστεύω ακράδαντα ότι οι έλληνες πολίτες θα κάνουν την επιλογή τους την επόμενη Κυριακή με γνώμονα τη σταθερότητα και την προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης. Άλλωστε, και από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων προκύπτει πως υπάρχει ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που θα κρίνουν και θα αποφασίσουν με βάση τα προγράμματα των κομμάτων, ενώ πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ που το 2012 επέλεξαν ευκαιριακά κόμματα για να διαμαρτυρηθούν έχουν κατανοήσει πλήρως ότι η ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος προοπτικής για μια νέα σελίδα.

// Ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ επιτίθενται στη ΝΔ με αφορμή και την υπόθεση της κ. Γκερέκου, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν πως το κόμμα σας προσαρμόστηκε στη δική τους πολιτική. Πώς το σχολιάζετε;

Όπως σας είπα, οι αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δέσμευσαν την κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2012. Δέσμευσαν εμάς, δέσμευσαν και αυτούς. Δεν ήταν, άλλωστε, λίγες οι φορές που στελέχη του ΠΑΣΟΚ απείλησαν με καταψήφιση εφαρμοστικών νόμων που είχαν ψηφίσει όταν ήταν κυβέρνηση μετά το 2009.

// Τι θα γίνει στην περίπτωση που η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα και πάρει διερευνητική εντολή;

Θέλω να πιστεύω ότι οι έλληνες πολίτες σε αυτές τις εκλογές θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Θέλω να πιστεύω, και το πιστεύω, ότι θα επιλέξουν να ψηφίσουν δημιουργικά και όχι να διαμαρτυρηθούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιλέξουν να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που όλοι κάναμε και δεν θα στραφούν εκ νέου στα άκρα. Αν ύστερα από όσα έγιναν τα δυόμισι αυτά χρόνια, μάρτυρες των οποίων ήμασταν όλοι, επιλέξουν κάποιοι αυτόν τον δρόμο, τότε κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

// Υπάρχει περίπτωση να δούμε μεγάλο συνασπισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Οι θέσεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφάσεις των συνεδρίων του, που αποτελούν θέσφατο για τα στελέχη του, δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τη δημιουργία αυτού που αποκαλείται μεγάλος συνασπισμός. Τέτοιες κινήσεις προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες, και αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εμείς κοιτάμε μπροστά, ενώ αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα, θεωρώντας πως το ρεύμα θα τους οδηγήσει στην εξουσία. Άλλωστε, και οι ίδιοι έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θέλουν αυτήν τη συνεργασία.


Σχολιάστε εδώ