Ελπίζουν σε δεύτερες εκλογές

Από την άλλη, υπάρχουν και οι εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών, μετά την κίνησή τους να αναζητήσουν ρευστότητα από τον μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, που επιβαρύνουν κι άλλο την ατμόσφαιρα. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, υποστηρίζουν παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει την ασφάλεια που «προσφέρει» η Νέα Δημοκρατία και να μη «ρισκάρει» με ένα «πείραμα» τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να ενισχύσουν τη θεωρία τους αυτή, επικαλούνται τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών (Μάιο – Ιούνιο) του 2012. Στις δεύτερες εκλογές η Νέα Δημοκρατία αύξησε το ποσοστό της κατά σχεδόν 11 μονάδες (10,81% για την ακρίβεια) σε σχέση με τις πρώτες. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτό συνέβη ακόμη και στις προβληματικές για την παράταξη περιφέρειες, όπως αυτές της Β’ Αθηνών και της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα στη Β’ Αθηνών από 12,40% που είχε τον Μάιο, τον Ιούνιο έφτασε στο 26,22%, αντίστοιχα στην Αττική από το 13,71% πήγε στο 26,45%. Ανάλογη ήταν η αύξηση και στην Α’ Αθηνών, όπου από το 15,79% ανέβηκε στο 30,92%. Με τις εκτιμήσεις των παραγόντων του Μεγάρου Μαξίμου δεν φαίνεται να συμφωνούν αρκετά από τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, που σημειώνουν ότι το 2015 δεν είναι 2012 και ότι η στρατηγική του φόβου δεν μπορεί να έχει σήμερα τα ίδια αποτελέσματα. Το συμπέρασμα αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, όπου στις απαντήσεις των πολιτών η οργή υπερισχύει του φόβου.

Μεταξύ των δύο περιόδων υπάρχει μία ακόμη διαφορά: Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 η Νέα Δημοκρατία είχε νικήσει έστω και με οριακή διαφορά, ενώ τώρα προηγείται καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης, σήμερα, το κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία στην κοινωνία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο συγκριτικά με το 2012, λόγω της πολιτικής σκληρής λιτότητας που εφάρμοσε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ενώ κι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει, όπως ήταν φυσικό, χάσει μεγάλο μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο, αλλά και την αξιοπιστία του, καθότι οι εξαγγελίες του στα «Ζάππεια» απέχουν παρασάγγας από την πολιτική που υλοποιεί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ