Εκρηκτικό έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ στα Ταμεία

Με σοβαρό ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο τυχαίες δεν είναι οι πρόσφατες διαδοχικές αναφορές του προέδρου του Αλ. Τσίπρα στο Ασφαλιστικό, περιγράφοντας ένα σχήμα Αλληλεγγύης Γενεών με χρηματοδότηση από νέα επενδυτικά σχήματα. Με άλλα λόγια, είτε θα βρεθούν άμεσα νέοι πόροι, είτε θα συνεχιστούν οι περικοπές!

Το έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 800 εκατ. μέσα στο 2014 λόγω της μείωσης των εσόδων από τις εισφορές, αλλά και του δραστικού περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης. Τα διαθέσιμα των Ταμείων έφτασαν μόλις τα 435 εκατ. ευρώ από 2,155 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, δηλαδή, με άλλα λόγια, η μείωση των διαθεσίμων έφτασε στο 80%!

Συντάξεις μόνο για τρεις μήνες!

«Δεν θα έχουμε να δώσουμε συντάξεις μετά από τρεις μήνες», δηλώνει ανώτατο στέλεχος μεγάλου ασφαλιστικού οργανισμού, διαβεβαιώνοντας ότι τα διαθέσιμα που έχουν αυτή τη στιγμή τα Ταμεία επαρκούν για ελάχιστους μήνες!

Για να καταβληθούν απρόσκοπτα οι συντάξεις του 2015 θα πρέπει, εκτός από τις εισφορές και τη -διαρκώς μειούμενη- κρατική χρηματοδότηση, να βρουν πρόσθετους πόρους ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι και το 2016 θα απαιτηθούν τουλάχιστον επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. μέχρι το 2018!

Στο μεταξύ, ένα από τα φαινομενικά παράδοξα που επιβεβαιώνουν το οικονομικό αδιέξοδο του Ασφαλιστικού αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 14,72%, ωστόσο τα έσοδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 20% λόγω της μερικής ασφάλισης, δηλαδή της ασφάλισης για μερική ή εκ περιτροπής εργασία (εργασία 1 ή 2 ημερών την εβδομάδα), αλλά και της συνεχιζόμενης μείωσης των μισθών!


Σχολιάστε εδώ