Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

Όλες οι πληροφορίες που διαρρέουν από τους αξιωματούχους της FED φέρουν την πρόεδρό της κυρία Τζ. Γιέλεν να έχει αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Και ασφαλώς από το μέτρο αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει κάτω από το 2%. Αντίθετα υπάρχει ορατός κίνδυνος δημιουργίας κατάστασης αποπληθωρισμού, δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τη ρευστότητα και θα επιδράσει αρνητικά στη ζήτηση και στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Η διοίκηση της FED μελετά τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να καθορίσει το ύψος τους και την έναρξη της νέας πιστωτικής πολιτικής.

2. Όλες οι προβλέψεις συμφωνούν ότι η παραγωγική μηχανή της οικονομίας της Κίνας παρουσιάζει εμφανή σημεία «κόπωσης». Το Πεκίνο ανακοίνωσε προ ημερών ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το 2014 περιορίστηκε στο 7,5% με τάση περαιτέρω πτώσης για τη φετινή χρονιά, που υπολογίζεται να κυμανθεί κοντά στο 7%. Και αυτά τα ποσοστά ωχριούν μπροστά στους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων ετών που ήταν διψήφιοι, σχεδόν επί μία δεκαετία. Έτσι, η κυβέρνηση του αχανούς αυτού κράτους έχει αποφασίσει την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. Πάντως, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και πολλοί οικονομολόγοι προεξοφλούν την επιβράδυνση της ανάπτυξης για μερικά χρόνια, μέχρις ότου το νέο οικονομικό μοντέλο, που σκέφτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αποδώσει. Αυτά προβλέπουν οι οργανισμοί και οι οικονομολόγοι της Δύσης. Εμείς από την πλευρά μας θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η κατάκτηση των αγορών της Δύσης από τα κινεζικά προϊόντα, που ασφαλώς είναι κατώτερης ποιότητας, βασικά βασίζεται στις πολύ χαμηλές τιμές τους. Όσο, λοιπόν, οι χώρες της «Άγριας Δύσης» εφαρμόζουν την πολιτική της «Άγριας Λιτότητας», η καταναλωτική προτίμηση θα στρέφεται στα φτηνά κινεζικά προϊόντα. Πέραν αυτού, και η απέραντη εσωτερική αγορά της Κίνας, όσο θα βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο, θα δημιουργεί αύξηση της ζήτησης. Όταν, λοιπόν, υπάρχει υψηλή ενεργός ζήτηση, εσωτερική και εξωτερική, η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης είναι παροδικό φαινόμενο.

3. Επειδή πολλές φορές και από πολλούς γίνεται λόγος για ομοιότητες της υπερχρέωσης της χώρας μας και της κατάστασης της οικονομίας μας με αυτήν της Αργεντινής, έχει ενδιαφέρον να δούμε τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. Τονίζουμε ότι το δικό μας πρόβλημα δεν έχει καμία σχέση ή ομοιότητα με αυτό της Αργεντινής. Εκεί οι αγορές σταμάτησαν τη δανειοδότηση λόγω αδυναμίας της χώρας αυτής να εξυπηρετήσει τα δάνεια που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Και η Αργεντινή κήρυξε χρεοκοπία. Στη συνέχεια η κυβέρνηση κάλεσε τους δανειστές, τα γνωστά μας hedge funds, να δεχθούν «κούρεμα» του χρέους και ευνοϊκότερους όρους δανεισμού. Ορισμένα funds δέχθηκαν το «κούρεμα» και πήραν καινούργια ομόλογα. Τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί προσέγγιση με τους δανειστές που δεν έχουν δεχθεί το «κούρεμα». Η Αργεντινή την τελευταία οκταετία είχε την τύχη να έχει μια δυναμική γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την Κρ. Φερνάντες, η οποία εξελέγη επί δύο τετραετίες και η δεύτερη θητεία της λήγει τη φετινή χρονιά. Και το Σύνταγμα απαγορεύει τρίτη θητεία. Οι δανειστές καθυστερούν τις συζητήσεις με την ελπίδα ότι με τον νέο Πρόεδρο που θα εκλεγεί από τις εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος (προεδρικές και βουλευτικές) θα υπάρξει μια αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και της συμπεριφοράς προς τους δανειστές. Κερδοσκοπικά παιχνίδια.


Σχολιάστε εδώ