Δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να ξαναεμπλακεί με τη Δεξιά

Η αγωνία στη Χαριλάου Τρικούπη χτυπάει πλέον κόκκινο, καθώς η πρώτη εικόνα βεβαιότητας που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη έμπαινε στη Βουλή, αφήνοντας πίσω του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, άρχισε να θολώνει από το γεγονός ότι η ισχυρή πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπιέζει πλέον τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και αρχίζουν να δημιουργούνται αμφιβολίες ακόμα και σε επιτελικά στελέχη του Βενιζέλου για το αν τελικά θα αντέξει την πίεση το κόμμα και θα κλειδώσει ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει την είσοδό του στη Βουλή.

Ένας άλλος παράγοντας που προβληματίζει επίσης το επιτελείο του Βενιζέλου είναι το ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου, σε αυτήν τη φάση, «τσιμπάει» περισσότερους ψηφοφόρους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι από το Ποτάμι, παρότι στην αρχή είχε διαμορφωθεί η εκτίμηση ότι ο Παπανδρέου «αλίευε» μεγαλύτερο ποσοστό από τη «δεξαμενή» του κόμματος του Θεοδωράκη. Παρά δε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το κόμμα του Παπανδρέου, φαίνεται, όπως παραδέχονται και κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ότι στην περιφέρεια, σε αρκετές κρίσιμες περιοχές, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών πάει καλύτερα απ’ ό,τι το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, σε κρίσιμες περιφέρειες (Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Κρήτη κ.ά), η αναλογία των ψηφοφόρων του παλιού ενιαίου ΠΑΣΟΚ μετακινούνται σε αναλογία 2 προς 1 προς τον Παπανδρέου. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «ακόμα και στη Βουλή να μην μπει το κόμμα Παπανδρέου μας κάνει ζημιά και μας τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια αφού, σε περιοχές που ποντάραμε για συγκέντρωση δυνάμεων και εδρών, μας αφαιρεί σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων που ίσως να κρίνουν και την κοινοβουλευτική (ή όχι) ύπαρξή μας».

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος θα συνεχίσουν να απαξιώνουν τον Γιώργο Παπανδρέου και το κόμμα του και να αντιμετωπίζουν το θέμα ως «μια αποτυχημένη προσπάθεια διάσπασης». Παράλληλα προσπαθούν να αναδείξουν τον χώρο ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη ως την κοίτη όλης της παράταξης, όλου του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του επικεντρώνουν και δυναμώνουν τη ρητορική τους τις επόμενες κρίσιμες μέρες πρωτίστως στο να «απογαλακτιστούν» από τη ΝΔ και τον Σαμαρά. Όπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του Βενιζέλου, «με το τέλος της έκτακτης συνεργασίας στην ειδικού χαρακτήρα κυβέρνηση με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ξανασυμπλεύσει με τη Δεξιά». Τονίζουν επίσης ότι «δυστυχώς, η Δεξιά δεν έχει βάλει μυαλό και έχει ξαναγυρίσει στη ρητορική και τις τακτικές της προδικτατορικής περιόδου».

Επίσης, στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν -και είναι κάτι που ο Βενιζέλος το προτάσσει και θα το προτάσσει συνεχώς-, στην ανάγκη αποφυγής μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οποιασδήποτε πολιτικής αβεβαιότητας.

Ποντάρουν σε δεύτερες εκλογές

Ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ επαναφέρουν με ένταση και έμφαση όλο αυτό το τελευταίο διάστημα την πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας όλων των δυνάμεων του ευρωπαϊκού τόξου και θέτουν ως κεντρικό στόχο να είναι το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα για να μπορέσει να λάβει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την προσφυγή εκ νέου στις κάλπες αν δεν έχουν αυτοδυναμία, κάτι το οποίο το ΠΑΣΟΚ το θεωρεί ως «σενάριο πλήρους καταστροφής που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί».


Σχολιάστε εδώ