«Γλίτωσε» ο Σαρωνικός!

Ο υπουργός, αντιλαμβανόμενος ότι οι κάτοικοι του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας δεν θα δέχονταν εύκολα τη μετατροπή της περιοχής τους σε… παναττική χαβούζα, σταμάτησε τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ, που από την πρώτη στιγμή είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Έτσι, είναι ορατή πια η πλήρης διάσωση του Σαρωνικού, ο οποίος, στα 20 χρόνια που λειτουργεί η Ψυττάλεια, έχει γίνει και πάλι… θάλασσα από… βόθρος που ήταν στο παρελθόν! Ήδη, στον Σαρωνικό συναντάμε θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, δελφίνια και άλλα είδη της θαλάσσιας πανίδας που πριν από λίγα χρόνια ήταν… εξαφανισμένα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας-Ρέντη, Περάματος, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Πειραιά, Χαϊδαρίου και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γ. Γουρδομιχάλης χαιρετίζουν την απόφαση και τονίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη πλέον η εγκατάσταση περιφερειακών ΚΕΛ σ’ όλη την Αττική.

Βέβαια, οι δήμαρχοι των προνομιούχων περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση του Γ. Μανιάτη, γι’ αυτό οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών παραμένουν σ’ επιφυλακή, μια και τώρα που είναι προεκλογική περίοδος οι υποσχέσεις είναι εύκολες.

***

// Το αλαλούμ που επικρατεί στο ελληνικό κράτος αποκαλύφθηκε ανάγλυφα την περασμένη Τρίτη στα Δικαστήρια του Πειραιά. Κατηγορούμενοι ήταν 17 καταστηματάρχες που έχουν μαγαζιά στο Μικρολίμανο επειδή το 2003 είχαν κάνει πέργκολες στην παραλία μπροστά από τα μαγαζιά τους, τις οποίες είχαν κλείσει με τζαμαρίες για να μην μπαίνει η βροχή ή το κύμα και στο δάπεδο είχαν βάλει ξύλινα πατώματα. Τους είχε μηνύσει η τότε Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου επειδή προχώρησαν σε κατασκευές στον αιγιαλό. Όπως αποδείχθηκε, όμως, οι καταστηματάρχες δεν έκαναν του… κεφαλιού τους. Είχαν πάρει εντολή από τον τότε δήμαρχο Πειραιά να κάνουν ομοιόμορφη την παραλία με κατασκευές που θα αναδείκνυαν την παράδοση και τη φυσιογνωμία της εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνονταν τον επόμενο χρόνο. Στο δικαστήριο, ο Τάσος Κάρλες, αντιδήμαρχος Οικονομικών το 2003, επιβεβαίωσε ότι είχε δοθεί αυτή η κατεύθυνση από τον δήμο. Οι καταστηματάρχες δεν φταίνε σε τίποτα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Το δικαστήριο έκανε το… αυτονόητο και αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους.

// Το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά επαναβεβαίωσε, στη συνεδρίασή του της περασμένης Δευτέρας, την πρόθεσή του να παραμείνει χώρος πρασίνου το οικόπεδο όπου λειτουργούσε παλαιότερα το λούνα παρκ «Δελφινάκια» στο Ν. Φάληρο. Το οικόπεδο, που έχει έκταση 5.216 τ.μ., το διεκδικούσε ο δήμος, αλλά ύστερα από κάποιους, παλαιότερα, άστοχους χειρισμούς το έχασε με δικαστική απόφαση. Το θέμα είχε απασχολήσει τον δήμαρχο Γ. Μώραλη προεκλογικά και είχε δεσμευθεί στους κατοίκους ότι θα αποτρέψει με κάθε τρόπο τη δημιουργία κτιρίου στον συγκεκριμένο χώρο, αφού το οικόπεδο είναι άρτιο, οικοδομήσιμο και φυσικά εντός σχεδίου πόλης και προς τούτο έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης περί τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου και χαρακτηρισμού του οικοπέδου ως χώρου πρασίνου και αναψυχής.

// Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά η εμφάνιση του Ευ. Βενιζέλου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, όπου η συγκέντρωση ήταν κατώτερη του αναμενόμενου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα νευρικός και ασυνήθιστα οξύς στις επιθέσεις του εναντίον του Γ. Παπανδρέου. Απέδιδαν, δε, τη νευρικότητα αυτή στο γεγονός ότι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν λίγος, λιγότερος και από αυτόν που συγκεντρώνεται στις εκδηλώσεις των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος! Από το ΠΑΣΟΚ, στον Πειραιά, εκείνος που δείχνει ότι έχει δυναμική είναι ο Δημήτρης Καρύδης.

// Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, στο στρατόπεδο του Γ. Παπανδρέου στην Α’ Πειραιά επικρατεί αισιοδοξία γιατί οι συγκεντρώσεις που κάνουν οι υποψήφιοι του νέου κόμματος θεωρούνται επιτυχημένες. Εκείνος που «τρέχει», πάντως, πιο πολύ και έχει «οργώσει» τα Μανιάτικα και τα Καμίνια, είναι ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του Ανδρέα Παπανδρέου στην πόλη. Στο προεκλογικό του φυλλάδιο έχει και φωτογραφία του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, για να τονίσει την ιδιαίτερη σχέση που είχε μαζί του και κατά προέκταση με την οικογένεια Παπανδρέου. Όπως τονίζει στις ομιλίες του, μεγάλωσε στα Μανιάτικα και ο μικρόκοσμός του ήταν η γειτονιά αυτή και τα Καμίνια. Σήμερα, ο Δ. Παρασκευόπουλος περιοδεύει στην Αίγινα.

// Σε εντυπωσιακή συγκέντρωση στα Μανιάτικα μίλησε την περασμένη Τετάρτη ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιά Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Νωρίτερα είχε μιλήσει σε συμπατριώτες του Καμινιώτες. Ανέλυσε τη σημερινή οικονομική κατάσταση και τόνισε ότι το δίλημμα δεν είναι αν θα ψηφίσουμε κάποιον που τάζει ότι θα μας δώσει λεφτά, ρισκάροντας να μας κοροϊδέψει, αλλά αν έχουμε αντιληφθεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση ή όχι. Όπως είπε, τώρα, έπειτα από 4-5 χρόνια στερήσεων, κάτι πάει να κινηθεί. Κι αν γίνει σωστά θα μας βγάλει από το τέλμα. Αν δεν κινηθεί, θα πάνε στράφι όλες οι στερήσεις που περάσαμε γιατί θα γυρίσουμε πολύ πιο πίσω απ’ ό,τι ήμασταν στην αρχή του επώδυνου δρόμου της κρίσης.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο καμινιώτης πολιτικός απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι παρευρισκόμενοι και είπε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, χωρίς να… μασάει τα λόγια του. Στο τέλος της συζήτησης όλοι ήταν ικανοποιημένοι από τον διάλογο που έγινε και τόνιζαν ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος μέχρι σήμερα δεν είχε επιχειρήσει να ανοίξει διάλογο με τον κόσμο. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος το τόλμησε και δικαιώθηκε. Να σημειώσουμε ότι η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του πρώην υπουργού θα γίνει αύριο στις 7 το απόγευμα, στον ΟΛΠ.

// Μέλη της εξαιρετικά σημαντικής Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ εξελέγησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά και πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Τάκης Αβραμίδης και Τάσος Κάρλες. Πρόεδρος της επιτροπής ανέλαβε ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός. Και οι δύο τους θεωρούνται αυθεντίες στα οικονομικά της ΤΑ και σίγουρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία, εκτός των άλλων, εισηγείται ή επεξεργάζεται νομοσχέδια για ρυθμίσεις υποχρεώσεων των ΟΤΑ στο Δημόσιο ή και σε ιδιώτες (πιστωτικά ιδρύματα κ.λπ.). Η τελευταία ρύθμιση, που «πέρασε» από τη Βουλή και αφορούσε την παροχή διευκολύνσεων στους δήμους που έχουν χρέη στην Εφορία ή τα Ταμεία με την παρακράτηση του 5% των ΚΑΠ που εισπράττουν κάθε χρόνο από τη συγκεκριμένη επιτροπή, πήρε την τελική της μορφή. Η θητεία της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ θα διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

// Σε… φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινείται το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά Κανάλι 1. Από την περασμένη Τρίτη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 μ.μ., όλες οι εκπομπές περιστρέφονται γύρω από τις εκλογές. Για την Τρίτη και την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί δύο ντιμπέιτ που θα γίνουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα και θα μεταδοθούν και από τη WebTV του σταθμού. Να σημειώσουμε ότι η νέα διοίκηση του δημοτικού ραδιοσταθμού, με επικεφαλής τους Τάκη Αβραμίδη και Στέλιο Μπρατσόλη, προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στο σήμα του σταθμού και ήδη τα αποτελέσματα των ενεργειών τους είναι εμφανή.

// Ξύπνησαν μνήμες στο Κοιμητήριο της Ανάστασης, την περασμένη Κυριακή, κατά την τέλεση του καθιερωμένου ετήσιου μνημοσύνου που γίνεται σε ανάμνηση του μεγάλου βομβαρδισμού του Πειραιά στις 11 Ιανουαρίου 1944.

Οι ελάχιστοι επιζώντες εκείνης της αποφράδας, για την πόλη μας, μέρας, που βρέθηκαν στην Ανάσταση και οι συγγενείς των θυμάτων είχαν πολλά να πουν και να θυμηθούν. Όπως ότι για μία βδομάδα η πόλη σιγοκαιγόταν και ότι ο ουρανός καθάρισε από τους καπνούς ύστερα από δύο μέρες! Ότι έφυγαν μπίντες από το λιμάνι και εκσφενδονίστηκαν στον Προφήτη Ηλία! Ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 5.500, εκ των οποίων πάνω από 1.500 μαθητές και νέοι άνθρωποι! Ο ανηλεής βομβαρδισμός του Πειραιά έγινε από τους συμμάχους, υποτίθεται, για να χτυπηθούν οι Γερμανοί. Όμως, οι απώλειες του γερμανικού στρατού, σύμφωνα με τη Βέρμαχτ, ήταν μόλις οκτώ οπλίτες! Το μνημόσυνο τέλεσε ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ, ενώ ο δήμαρχος Γ. Μώραλης, μετά την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο, αναφέρθηκε στο οδυνηρό αυτό γεγονός.

// Τον πρόεδρο του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλο δέχτηκε την περασμένη βδομάδα στο δημαρχείο ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας που έχει ήδη «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, έτσι ώστε να παρέχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στήριξη και βοήθεια στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

// Αληθεύει ότι στη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για την τακτοποίηση των χρεών των ΟΤΑ στο Δημόσιο με παρακράτηση ποσοστού από τους ΚΑΠ ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης θέλει να περιλάβει και τα 5 εκατ. που οφείλει στην εφορία και τα Ταμεία η δημοτική επιχείρηση (ΔΕΑΠ); Γιατί πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και παράγοντες του Περάματος λένε ότι ο δήμαρχος επιδιώκει την ένταξη των χρεών της ΔΕΑΠ στη ρύθμιση για να απαλλαγούν οι επικεφαλής της, οι οποίοι στο διάστημα των τελευταίων ετών τη χρέωσαν με τα εξωπραγματικά (για τα δεδομένα της πόλης) ποσά!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι λένε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοια ρύθμιση γιατί κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για τα χρέη της ΔΕΑΠ και δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να δοθεί… συγχωροχάρτι σε κανέναν. Ο δήμαρχος από τη μεριά του ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία των ρυθμίσεων των χρεών που θα αποτελεί βραχνά για τον δήμο όλα τα επόμενα χρόνια.


Σχολιάστε εδώ