Γιατί οι εκλογές δεν είναι «η γιορτή της Δημοκρατίας» στη Θράκη

Βασική αιτία -δημοσιοποιημένη- για την απόφαση αυτή ήταν το «μπέρδεμα» που προκλήθηκε στο «συντροφικό πεδίο» με τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την απόφαση του ΓΑΠ να… σώσει την αξιοπρέπεια της χώρας με το ΚΙΔΗΣΟ.

Οι επιμέρους λόγοι -επίσης δημοσιοποιημένοι- ήταν η σύντομη περιπέτεια της υγείας του (φλεγμονή σκωληκοειδούς απόφυσης) αλλά και το θρησκευτικό του προφίλ (κάποιοι θεωρούν, μάλιστα, ότι σκέφτεται να γίνει… ψευδομουφτής), οι οποίοι και τον οδήγησαν στην απόφαση να ολοκληρώσει την πολιτική του καριέρα στην Ελλάδα, μια καριέρα που θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι -κυριολεκτικά και μεταφορικά- δεν έγινε στη χώρα μας, αλλά στη γείτονα.

Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου οι εκπρόσωποι του «καθεστώτος» στην περιοχή προανήγγειλαν την «ουδέτερη» στάση που θα τηρούσαν σε αυτές τις εκλογές, με κύριο το DEB, το οποίο διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν υποψήφιο.

Το τελευταίο μπορεί να ακούστηκε στα προπονημένα αυτιά των Ροδοπιτών ως κρύο ανέκδοτο, ωστόσο προκάλεσε μια στιγμιαία αισιοδοξία ότι ίσως υπάρχει ελπίδα (κάτι σαν το «λεφτά υπάρχουν», αν και αυτό συνεχίζει να «παίζει»)…

Γεγονός είναι ότι τα «κέντρα έξωθεν» δεν θα άφηναν μια τέτοια λαμπρή ευκαιρία, όπως είναι οι εθνικές εκλογές, να παγιώσουν το μήνυμα που απέστειλαν στις ευρωεκλογές του Μαΐου, μοιράζοντας ξεκάθαρα πλέον τα κουκιά και κάνοντας επί της ουσίας παιχνίδι στις πλάτες χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή μας.

Είχε βεβαίως προηγηθεί και η στρατηγική «βόμβα» περί πιθανής καθόδου του υιού Σαδίκ στις εθνικές εκλογές -μία μέρα μετά την απόφαση του DEB να μη στηρίξει υποψηφίους- και μάλιστα στο τοπικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας…

Όταν και ο συγκεκριμένος «δράκος» εξέπνευσε -αν και θα είχε ενδιαφέρον μετά τις εκλογές να διερευνηθεί ποιοι εντός της ΝΔ τον διακίνησαν- το ερώτημα που παρέμενε από την αρχή ήταν ένα: Πού θα πάνε αυτές οι ψήφοι.

Ο Ιλχάν, που φέτος κατεβαίνει με το Ποτάμι του Θεοδωράκη, αφού ξεκίνησε την προεκλογική του μάχη… πριν καν προκηρυχθούν οι εκλογές, βομβαρδίζοντας το facebook με… προγραμματικές δηλώσεις, θεωρώντας βέβαιη όχι την εκλογή του, αλλά την… υπουργοποίησή του σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού, ευχαρίστησε στη συνέχεια τον Χατζηοσμάν για την προσφορά του στη μειονότητα.

Εννοείται πως, αν και όψιμα (αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από έναν… περιπατητή κομμάτων και ιδεολογιών – πάντα «για το καλό της μειονότητας»), προσπάθησε να καλλιεργήσει και να αναδείξει τη θρησκευτικότητά του -ήταν σε ταξίδι στη Μέκκα όταν ο Θεοδωράκης επισκέφθηκε την Κομοτηνή- σε μια προσπάθειά του να ταυτιστεί με τον βαθιά θρησκευόμενο Χατζηοσμάν.

Η στόχευση του σχεδίου προφανής: Προσπορισμός των ψήφων από τη δεξαμενή των θρησκευόμενων που όλα αυτά τα χρόνια ακολουθούν τον απερχόμενο βουλευτή και βεβαίως δεν φαίνονται διατεθειμένοι (ή δεν χρειάζεται) να «σταυρώσουν» το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, η επιστροφή του Μουσταφά Μουσταφά, πρώην βουλευτή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, στο εν λόγω ψηφοδέλτιο, με καλλιεργημένο προφίλ ενός αγωνιστή που διώχθηκε από τη γείτονα, μέχρι βεβαίως να ασπαστεί την τουρκική εξωτερική πολιτική, αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής σε αυτές τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή… λόγω κεκτημένης ταχύτητας, με δεδομένη και τη «χαλαρή» παρουσία των μειονοτικών υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, προσβλέποντας όμως στις πλειονοτικές ψήφους με το αστείο, είναι αλήθεια (αλλά ποιος ξέρει καμιά φορά), επιχείρημα ότι αν τελικά καταφέρει να εκλέξει τους δύο μειονοτικούς, τότε ο ένας θα παραιτηθεί…


Σχολιάστε εδώ