Βέβηλοι είναι όσοι απαρνήθηκαν τις αρχές του ΠΑΣΟΚ

Αυτό που προβλημάτισε, πάντως, είναι το γεγονός ότι ο γιος του Αντώνη Λιβάνη, του πιο έμπιστου ανθρώπου του Ανδρέα Παπανδρέου, αποφάσισε να ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με το ΠΑΣΟΚ! «Δεν είναι ιεροσυλία;», ρωτήσαμε τον Ηλία Λιβάνη στην κουβέντα που είχαμε μαζί του. «Βέβηλοι είναι όσοι αρνήθηκαν τις αρχές του ΠΑΣΟΚ», ήταν η απάντησή του και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έχει δίκιο.

Αλλά ας δούμε τις θέσεις του Ηλία Λιβάνη, όπως τις κατέθεσε στη συνομιλία που είχαμε μαζί του, ευχόμενοι η επόμενη συνάντηση να είναι στη Βουλή.

// Δεν είναι μια μορφή «ιεροσυλίας» η απόφαση του γιου του Αντώνη Λιβάνη να απαρνηθεί το ΠΑΣΟΚ και να κατεβεί υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Περιφέρεια Αθήνας;

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν συνιστά «ιεροσυλία» η απόφασή μου. «Βέβηλοι» είναι όσοι απαρνήθηκαν τις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Υπογράφοντας και εφαρμόζοντας τα Μνημόνια μετέτρεψαν το ΠΑΣΟΚ σε ένα πολιτικό κόμμα που καταστρατήγησε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Παρά την προσωπική μου σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου, το περιοδικό «Επίκαιρα», του οποίου είμαι εκδότης, αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στις μνημονιακές πολιτικές που επέβαλαν μια εξοντωτική λιτότητα, εκτόξευσαν την ανεργία, ακύρωσαν κάθε προοπτική για το μέλλον και περιόρισαν την εθνική κυριαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, εκφράζει σήμερα την ελπίδα που τόσο πολύ χρειάζεται ο λαός μας για να προχωρήσει η πατρίδα μας, αλλά και για να αλλάξει η Ευρώπη.

// Είστε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, καθώς διευθύνετε μαζί με την αδελφή σας Γιώτα Λιβάνη έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Πώς θα ξαναμπεί η οικονομία στον δρόμο της ανάπτυξης;

Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει την αγορά με συνέπεια να βυθιστεί η οικονομία σε μια ατελείωτη ύφεση. Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, θα δώσουν μια πρώτη ώθηση στην οικονομία. Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο εξώδικος διακανονισμός των οφειλών στα Ταμεία και το Δημόσιο, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων θα επιτρέψουν στην ελληνική οικογένεια να πάρει μια ανάσα μετά τη μνημονιακή λαίλαπα. Και καθώς είναι κοινό μυστικό ότι έρχεται ένα «κούρεμα» του χρέους, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να αρχίσει να κινείται η αγορά, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να αυξάνονται τα εισοδήματα. Αν αυτή η αρχική ώθηση στην οικονομία συνδυαστεί με τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απογειωθεί η ελληνική οικονομία.

// Όμως, οι δανειστές αποκλείουν κατηγορηματικά ένα «κούρεμα» του χρέους.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί μια μείωση του χρέους. Ή, μάλλον, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα διαπραγματευθεί πραγματικά. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι δανειστές. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματευόμενοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους πριν ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση, ενώ πολλές φορές «μπλοφάρουν». Όμως, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό το ομολογούν όλοι οι καταξιωμένοι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές, το γράφουν όλες οι σοβαρές εφημερίδες στο εξωτερικό. Επομένως, αργά ή γρήγορα, το χρέος θα «κουρευτεί». Ήδη ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν έχει αναφερθεί σε μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη για το ζήτημα του χρέους, δικαιώνοντας απόλυτα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και πρέπει να πραγματοποιηθεί μια «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους».

// Μιλήσατε προηγουμένως για γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Τι ακριβώς εννοείτε;

Αναφέρομαι στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ένα ζήτημα που πρέπει ασφαλώς να απασχολήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο τομέας της ενέργειας τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς. Πιστεύω πως η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου μας δεν είναι μόνο ένα απαράγραπτο δικαίωμα που κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την οικονομική ανάπτυξή της.

// Ένα ακόμα ζήτημα που έχετε προβάλλει ως εκδότης είναι αυτό των γερμανικών οφειλών.

Ναι. Και η απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «συνεχίσει να απαιτεί από τη Γερμανία τις πολεμικές κατοχικές αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών», δεν είναι μόνο ένας ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας, αλλά και μια διεκδίκηση που είναι ιστορικά και νομικά τεκμηριωμένη. Την έθεσε για πρώτη φορά ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1965, εξακολουθεί να τη θέτει ο ήρωας της αντίστασης Μανώλης Γλέζος και για πρώτη φορά την έθεσε στον κύριο Σόιμπλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Σχολιάστε εδώ