Αντίστροφη μέτρηση…

Από τη στιγμή μάλιστα που το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με τα δεδομένα αυτά ο Αλ. Τσίπρας θέτει ως κεντρικό στόχο για τις εκλογές την επίτευξη αυτοδυναμίας και ζητάει από τους πολίτες (ψηφοφόρους) να του δώσουν ισχυρή εντολή, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Το Ποτάμι εμφανίζεται ανοιχτό σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό όρο ότι δεν θα διακινδυνεύσει η παραμονή της χώρας στο ευρώ, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων-αποκρατικοποιήσεων και την προστασία των καταθέσεων. Το ΠΑΣΟΚ, υπό προϋποθέσεις, θα δώσει ψήφο ανοχής, αλλά δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ο Αντ. Σαμαράς προειδοποιεί ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα ισοδυναμούσε με «ατύχημα» για τη χώρα και ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί, ενώ επιμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Μηνύματα

Μπορεί η σεναριολογία για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να έχει υποχωρήσει ελαφρώς, ωστόσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να στέλνουν σαφή μηνύματα προς την Αθήνα και τη… νέα κυβέρνηση. Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τους βασικούς όρους του προγράμματος που είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει η χώρα μας και ως εκ τούτου η νέα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Σε ανάλογο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Όλι Ρεν. Η «Wall Street Journal» σε άρθρο της υποστήριξε ότι ευρωπαϊκές τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα έχουν ανασύρει από τα συρτάρια τους τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης που είχαν ετοιμάσει το 2012 για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το «Reuters» εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει αμέσως μετά τις εκλογές συμφωνία με τους δανειστές υπάρχει κίνδυνος μαζικής εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Ο Αλ. Τσίπρας, πάντως, συνέχισε την προσπάθειά του να κατευνάσει τις ανησυχίες και διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ότι δεν πρόκειται να κάνει δημοψήφισμα και δεν σχεδιάζει «κούρεμα» των καταθέσεων. Σε επιστολή του δε προς τη «Handelsblatt» διαβεβαίωσε τους γερμανούς φορολογουμένους ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπό έλεγχο»

Η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τις τελευταίες ημέρες επικεντρώθηκε στο πεδίο της οικονομίας. Τα ομόλογα, οι καταθέσεις και οι φόροι ήταν τα ζητήματα όπου οι δύο πλευρές έδωσαν υποσχέσεις και αντάλλαξαν κατηγορίες. Σε συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο με την έκδοση νέων έντοκων γραμματίων. Η Νέα Δημοκρατία, συνεπικουρούμενη από το υπουργείο Οικονομικών, απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση των δανειστών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και για να συμβεί αυτό η χώρα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα. Ο Δ. Σταμάτης μάλιστα έκανε ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρουστεί με τους δανειστές τα χρήματα που θα χρειαστούν για τα ομόλογα θα τα αναζητήσει από τα αποθεματικά των τραπεζών ή τις… καταθέσεις των πολιτών. Ανοίγοντας έτσι έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης, με την Κουμουνδούρου να τον κατηγορεί για άκρατη κινδυνολογία. Αφορμή για την αντιπαράθεση στο θέμα των καταθέσεων έδωσε και η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο» και πως η Τράπεζα παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να σημειώσει ότι η ανακοίνωση αυτή διαψεύδει όσους μιλούν για μαζική φυγή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Όλα τα «σφάζουν»!

Η κόντρα για το θέμα της φορολογίας ξεκίνησε μετά τη δήλωση του Ν. Παππά, στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2015 θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα επαναφέρει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να συμπεράνει ότι επειδή έτσι δεν πρόκειται να εισπραχθούν τα αναγκαία έσοδα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τετραπλασιάσει τον φόρο στα ακίνητα. Η Κουμουνδούρου απάντησε ότι ο φόρος θα ισχύσει μόνο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ για υποκρισία καθότι ήταν εκείνη ως κυβέρνηση που αύξησε κατακόρυφα τη φορολογία των ακινήτων. Οι διαφορετικές απόψεις που ακούγονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνουν την αγωνία και τη σύγχυση των πολιτών σχετικά με την επόμενη ημέρα. Ο Δ. Στρατούλης είπε ότι φόρος θα επιβληθεί μόνο για τα ακίνητα αξίας άνω των 450.000 ευρώ, ενώ ο Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η φορολογία στα εισοδήματα θα είναι της τάξης του 50%. Στον απόηχο όλων αυτών ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε οικονομικό πρόγραμμα με ορίζοντα το 2021, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ότι θα μειωθούν σταδιακά ο ΕΝΦΙΑ και οι φορολογικοί συντελεστές, θα δημιουργηθούν 770.000 νέες θέσεις εργασίας κ.ά.


Σχολιάστε εδώ