Φόβο για τον ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν οι απειλές των Ευρωπαίων

Tα σενάρια για «έξοδο από το ευρώ», «χρεοκοπία» και «επιστροφή στη δραχμή» διαδέχονται το ένα το άλλο με μεγάλη ένταση και εμμονή. Τον τόνο δίνει η Γερμανία κι ακολουθούν η Γαλλία, η Μεγ. Βρετανία, αλλά και χώρες που «δεινοπαθούν» από την πολιτική σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλει στην Ευρώπη η Άνγκ. Μέρκελ, όπως π.χ. η Ισπανία.
Ωστόσο, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι πίσω από τη «στρατηγική του φόβου» που έχουν θέσει σε εφαρμογή δεν βρίσκεται μόνο η επιδίωξή τους να επιβάλουν στην Ελλάδα τις απόψεις και τις απαιτήσεις τους. Κρύβεται και η αγωνία, η ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα, όταν θα βρεθούν «αντιμέτωποι» με μια νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Που θα είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί σκληρά, δεν θα υποχωρεί στις πιέσεις των δανειστών και θα διεκδικεί με σθένος μέτρα και πολιτικές για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων. Μια κυβέρνηση που δεν θα έχει καμιά σχέση με τις κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι και σήμερα. Όλα θα πρέπει να τεθούν σε νέες βάσεις, οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από μηδενική βάση και πολλά από τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει «εκβιάζοντας» ανοιχτά τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα πάνε στο καλάθι των αχρήστων.

Με δεδομένη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει ένα «γενναίο κούρεμα», οι συζητήσεις που θα γίνουν τους αμέσως επόμενους μήνες προμηνύονται δύσκολες κι επίπονες. Πάνω που η Ανγκ. Μέρκελ και οι… ακόλουθοί της ήταν βέβαιοι και ήσυχοι ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν ουσιαστικές διευκολύνσεις στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα αντιλαμβάνονται ότι την «απειλή» για διακοπή της χρηματοδότησης και για «έξοδο από την Ευρωζώνη» πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να την κάνουν πράξη.

Είτε γιατί δεν πρόκειται να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης σε μια τέτοια εξέλιξη είτε διότι το κόστος ενός «Grexit» είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από μια ευνοϊκότερη για την Ελλάδα συμφωνία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσφατες μελέτες που έγιναν στο Βερολίνο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα κόστιζε στη Γερμανία περί τα 50 δισ., ενώ το κόστος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολύ υψηλότερο, θα έφτανε τα 76 δισ. Επιπλέον, μια χρεοκοπία της χώρας το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει με τη μορφή του «ντόμινο» με δραματικές συνέπειες για τις οικονομίες όλων ανεξαιρέτως των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αμερικανοί οικονομολόγοι μάλιστα έχουν προειδοποιήσει ότι οι συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υπήρξαν σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την κατάρρευση της «Leman Brothers». Όλα αυτά τα αντιλαμβάνονται στο Βερολίνο και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εξ ου και το τελευταίο διάστημα μαζί με τα «σενάρια τρόμου» διακινούνται πληροφορίες για… σχέδια συμβιβασμού με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως η ψυχροπολεμική τακτική που ακολουθεί η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα εν όψει εκλογών δεν βρίσκει όλους σύμφωνους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην όμως είναι ελάχιστοι εκείνοι που δημοσιοποιούν τις διαφωνίες τους προκειμένου να μην έρθουν σε κόντρα με την Άνγκ. Μέρκελ. Μεταξύ αυτών ο καγκελάριος της Αυστρίας Β. Χάιμαν, ο οποίος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την προσπάθεια των Ευρωπαίων να εμπλακούν στα εσωτερικά της Ελλάδας προσθέτοντας ότι με την τακτική τους αυτή δείχνουν «ασέβεια προς τους έλληνες ψηφοφόρους».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να εκλέξει μια Βουλή και μια κυβέρνηση όπως αυτός θεωρεί σωστό».


Σχολιάστε εδώ