Τρέχει προς την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου πλέον, έστω και με μισόλογα, κάνουν λόγο για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν κανέναν λόγο να το διατυμπανίζουν δημόσια και πανηγυρικά. Οι πλέον ψύχραιμοι και έμπειροι τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα κλίμα εφησυχασμού που θα επηρεάσει τόσο τους οπαδούς του κόμματος όσο και τους αναποφάσιστους αριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι εάν εκτιμήσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα αυτοδύναμος μπορεί να δώσουν την ψήφο τους σε άλλα αριστερά κόμματα όπως το ΚΚΕ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Με τη μελέτη των δημοσκοπήσεων, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δημιουργείται ήδη μια δυναμική αυτοδυναμίας, αφού βλέπουν ότι αυτή η δυναμική πιέζει όχι μόνο αριστερούς ψηφοφόρους που είναι αναποφάσιστοι αλλά και ψηφοφόρους του λεγόμενου μεσαίου χώρου, οι οποίοι αποστρέφονται την ακροδεξιά ρητορεία του Αντ. Σαμαρά, πόσω μάλλον κηρύγματα Μητροπολιτών (Άνθιμος Θεσσαλονίκη) οι οποίοι καλούν έμμεσα τους πιστούς να προσευχηθούν για να μη βγει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ που θα μας βγάλει από το ευρώ και θα πάρει την εκκλησιαστική περιουσία!

Τα στελέχη του κόμματος, αναλύοντας τόσο τις δημοσκοπήσεις όσο και την εμπειρία που μεταφέρουν τα μέλη από την επαφή με τους ψηφοφόρους, εκτιμούν ότι πλέον η δυναμική του κόμματος είναι μη αναστρέψιμη και ως εκ τούτου εστιάζουν την προσοχή τους στην προσεκτική παρουσία των στελεχών στον δημόσιο λόγο προκειμένου να μη δίνουν αφορμές στη ΝΔ να διαστρεβλώνει τις θέσεις του κόμματος.

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις (μετεγγραφές Γκερέκου και Οικονόμου) στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η αποστροφή του κόσμου σε τέτοιου είδους συμπεριφορές θα λειτουργήσει θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβάλλει ως η αδιάφθορη δύναμη που δεν συνδιαλέγεται κάτω από το τραπέζι και χωρίς αρχές με «επαγγελματίες πολιτικούς γυρολόγους».

Βέβαια υπάρχει και η κριτική ότι στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν στέγη και πολιτικοί που έκαναν γύρο σε διάφορα κόμματα, ωστόσο από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι οι εν λόγω συνεργασίες έγιναν στη βάση αρχών και της συμφωνίας με αυτά που έχει εξαγγείλει ως πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι συνεργαζόμενοι θα διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρό και ως εκ τούτου θα τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων του κόμματος.

Γράφαμε στο «ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει η παροιμία «μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες» και αυτό επιβεβαιώθηκε με τη δυστοκία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αφού σε αντίθεση με τα «πέτρινα χρόνια» του 4%, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε με το κιάλι υποψήφιους για να κλείσει τα ψηφοδέλτια, σήμερα, εν όψει της κυβέρνησης, παρατηρείται -όπως είναι φυσικό- συνωστισμός προθύμων.

Έτσι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σε συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή επιλογής υποψηφίων συνεδρίαζε μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, αφού η κάθε τάση έδινε μάχη για να περάσει τους δικούς της υποψήφιους αλλά και να κόψει «ανεπιθύμητους εξωκομματικούς υποψήφιους». Οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις τους «έκοβαν σύριζα» σχεδόν όλους τους «πασοκογενείς», πόσω μάλλον τους εξωκομματικούς υποψήφιους, με αποτέλεσμα η φιλοδοξία του Τσίπρα να κάνει ένα γενναίο άνοιγμα και σε στελέχη εκτός κόμματος να ψαλιδιστεί και να περιοριστεί σε λίγα πρόσωπα αφού η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας, στελεχών που στηρίζουν την ηγεσία αλλά και των τοπικών κοινωνιών ήταν έντονη.

Αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής ήταν να κοπεί τελικά ο Μ. Μπόλαρης, αλλά να περάσει η συμμαχία με τους Οικολόγους Πράσινους και η συμμετοχή της Ρ. Μακρή στο ψηφοδέλτιο της Κοζάνης, όπως και του Θ. Παραστατίδη, της Θ. Τζάκρη και του Οδ. Βουδούρη, ο οποίος ήταν και υποψήφιος περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υποψηφιότητα με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι και αυτή του Ηλία Λιβάνη στη Β’ Αθηνών, αφού πρόκειται για τον γιο του Αντώνη Λιβάνη που ήταν για σειρά ετών ο «εξ απορρήτων» του Ανδρ. Παπανδρέου.

Στις αρχές της εβδομάδας -πιθανόν αύριο- θα δημοσιοποιηθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τη σύνθεση του οποίου χειρίζεται ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι πληροφορίες έφεραν τον καθηγητή Πανεπιστημίου Κ. Τσουκαλά ως επικεφαλής, ενώ η μόνη θέση που είχε «κλειδώσει» ήταν του εκπροσώπου Τύπου Π. Σκουρλέτη και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση.

Από τις ανακοινώσεις που υπήρξαν προκύπτει -εκτός απροόπτου- ότι ο Μ. Γλέζος παραμένει τελικά στην Ευρωβουλή και δεν θα είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες, όπως ανέφεραν όλες οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις.


Σχολιάστε εδώ