Συμπεράσματα από μια μη εκλογή

Λησμόνησαν ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974, εν μέσω δικτατορικού κρατικού και στρατιωτικού μηχανισμού και εν μέσω σοβαρής απειλής πολέμου, σχεδίασε και διενήργησε δύο εκλογικές διαδικασίες, δηλαδή βουλευτικές εκλογές και δημοψήφισμα για τη δημοκρατική επίλυση του πολιτειακού ζητήματος.

Η αφετηρία της προεκλογικής περιόδου ενσωματώνει ήδη μια στρατηγική ήττα της κυβερνώσας συμπολίτευσης, δηλαδή τη μη εκλογή στη Βουλή του κυβερνητικού υποψηφίου, και μια αντίστοιχη στρατηγική νίκη της κοινοβουλευτικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης, πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος από το 1975 ήταν κανόνας οι πρόωρες εκλογές και εξαίρεση η τετραετής ολοκλήρωση της θητείας της Βουλής. Όμως είναι η πρώτη φορά που η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκύπτει από πρωτοβουλία και «επιβολή» τής εν συνόλω αντιπολίτευσης κόντρα στην εκπεφρασμένη ρητώς αντίθεση της εν συνόλω συμπολίτευσης. Το γεγονός αυτό θα ασκήσει καταλυτική επιρροή, ως προς τις πολιτικές εντυπώσεις, στη διαμόρφωση των απόψεων του εκλογικού σώματος, προς όφελος των αντιπολιτευόμενων.

Οι αρνηθέντες ψήφο υπέρ εκλογής Προέδρου διέσωσαν κυριολεκτικώς την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος. Συγχαρητήρια λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που εμφάνισαν απολύτως συμπαγείς και αταλάντευτες κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά και στη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ και τους ανεξάρτητους εκείνους βουλευτές που με πείσμα αντιστάθηκαν στις παντοειδείς θεσμικές και εξωθεσμικές πιέσεις.

Οι Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος πιστεύω ότι κάποτε θα καταγράψουν, χάριν της ιστορίας και της ενημέρωσης του λαού, τις εμπειρίες τους από την κόλαση των παρασκηνίων.

Πώς θα αντιμετωπίσει η αυριανή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ τους πανίσχυρους δανειστές; διερωτώνται οι παγίως ενδοτικοί της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης. Όπως ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε στην ένδοξη ιστορία του τους σαφώς ισχυρότερους εχθρούς του Τούρκους, Ιταλούς, Γερμανούς ή Αμερικάνους, όταν οι τελευταίοι «κατέλαβαν» τη χώρα την 21η Απριλίου 1967, είναι η απάντηση.

Για το τέλος δύο επισημάνσεις: Ο διά κοινωνικής κατακραυγής αποσυρόμενος πρωθυπουργός, στο καθ’ υπόθεση διάγγελμά του, δήλωσε ότι συγχαίρει και εκείνους τους βουλευτές που θα προστεθούν στους 168 θετικούς την 29η Δεκεμβρίου 2014.

Ως γνωστόν, ουδείς παρουσιάσθηκε για να λάβει τα πρωθυπουργικά συγχαρητήρια. Απείλησε προ της τρίτης ψηφοφορίας τους βουλευτές, δηλώνοντας ότι το «παρών» έχει ονοματεπώνυμο.

Δεν υπάρχει παρόμοιο ιστορικό προηγούμενο. Ουδείς ενέδωσε στον εκβιασμό. Αξιοπρέπεια απέναντι στο όνειδος, για την επιβίωση του κοινοβουλευτισμού.


Σχολιάστε εδώ