Στο «κόκκινο»…
Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή καθώς παραμένει υψηλό (15-19%) το ποσοστό των αναποφάσιστων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα αποφασίσουν τις τελευταίες ημέρες ή ακόμη και την ώρα της κάλπης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει αυτοδυναμία και για τον λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Στη Νέα Δημοκρατία, κόντρα στην εικόνα των δημοσκοπήσεων, εμφανίζονται αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών με το Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίζει ότι η διαφορά είναι ανατρέψιμη. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως στόχο την αυτοδυναμία προκειμένου να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις και αρνούνται να μπουν στη συζήτηση για τους πιθανούς εταίρους τους σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Αποκλείουν ωστόσο κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Γ. Παπανδρέου. Το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών θεωρείται ακραίο, αλλά δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποκλειστεί καθώς αυτήν τη στιγμή δεν διαφαίνονται σημεία σύγκλισης. Ωστόσο, την επομένη των εκλογών όλα θα είναι διαφορετικά…
«Συμφέροντα»
Ο Αντ. Σαμαράς σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του (ομιλίες, συνεντεύξεις) «προειδοποιεί» για τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Με χαρακτηριστικές αναφορές, όπως «σπρώχνουν τη χώρα στον γκρεμό» και «θέλουν να χρεοκοπήσει η χώρα για να κερδίσουν οι επιτήδειοι που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό». Αλλά και καταγγελίες όπως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βολεμένων και των κερδοσκόπων της δραχμής». Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας καταγγέλλει τον κ. Σαμαρά ότι έχει επιδοθεί σε μια «εκστρατεία φόβου» προκειμένου να τρομοκρατήσει τους πολίτες και πως είναι ο μόνος (;) που συντηρεί το σενάριο της χρεοκοπίας διασύροντας τη χώρα. Παράλληλα με διαδοχικές συνεντεύξεις, άρθρα, κ.ά., σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης επιχειρεί να αμβλύνει τις ανησυχίες που υπάρχουν εντός κι εκτός Ευρώπης ότι θα ακολουθήσει πολιτική σύγκρουσης με τους δανειστές με ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Με διακηρύξεις όπως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συναγερμός που θα ξυπνήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία από τον λήθαργο» και διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».
Κινδυνολογούν
Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά κυρίως οι εξελίξεις που μπορεί να δρομολογήσουν, απασχολούν και προβληματίζουν τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τους δανειστές. Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα είναι μεν αντικρουόμενα, κυριαρχούν ωστόσο αυτά που «φεύγουν» από το Βερολίνο. Η Άνγκ. Μέρκελ διαμηνύει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να κάνει ό,τι της αναλογεί προκειμένου οι Ευρωπαίοι να επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη. Τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης πρωτοστατούν στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας και «αποκαλύπτουν» ότι το Βερολίνο έχει έτοιμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μαζική φυγή καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες. Στο… ίδιο μήκος κύματος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι μόνο αν υπάρχει πρόγραμμα θα συνεχιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κι επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό αμέσως μετά τις εκλογές. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, χαρακτηρίζουν «εικασίες» τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί σημείο συνεννόησης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή ευρωπαίοι παράγοντες ασκούν κριτική στο Βερολίνο ότι συντηρεί τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Δεν συγκινεί
Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου να ιδρύσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και να κατέβει στις εκλογές δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά μένει να φανεί αν μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις το ποσοστό κινείται κάτω του 3% που είναι το όριο εισόδου στη Βουλή, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει τη δυναμική που ήλπιζαν. Οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι. Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να ιδρύσει κόμμα προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που τον κατηγόρησε ότι διασπά το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του για προσωπικούς και μόνο λόγους. Εξίσου έντονη ήταν η αντίδραση του Β. Βενιζέλου για τη «μεταγραφή» της Άντζ. Γκερέκου στη Νέα Δημοκρατία. Σε επιστολή του μάλιστα προς τον Αντ. Σαμαρά έκανε λόγο για «ανήθικη και αντιαισθητική πολιτική πράξη». Αντιδράσεις προκάλεσε και η «μεταγραφή» του Β. Οικονόμου στη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον Αντ. Σαμαρά ότι «μαζεύει στις λίστες πολιτικούς γυρολόγους».
Τους ψάχνουν…
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργατών του Χρ. Ξηρού. Ενός άντρα που είχε νοικιάσει τη βίλα στην Ανάβυσσο, όπου κρυβόταν, αλλά και μιας νεαρής γυναίκας που είχε νοικιάσει το εξοχικό στην περιοχή του Λουτρακίου. Στα δύο αυτά σπίτια βρέθηκαν όπλα, μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και οχήματα που σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική θα χρησιμοποιούσαν για το «χτύπημα» που ετοίμαζαν με στόχο τις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να απελευθερώσουν τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς». Οι τελευταίοι με κοινή δήλωσή τους επιτίθενται εναντίον των δημοσιογράφων κατηγορώντας τους για «βρώμικο πόλεμο» και «χυδαιότητα», ενώ διατυπώνουν έμμεσες απειλές κατά της ζωής τους.