«Σταμάτα να είσαι ουρά του Σαμαρά…»

Όπως σημειώνουν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Σαμαράς φέρθηκε με τρόπο ταπεινωτικό στον πρόεδρο του κόμματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά και στο ίδιο το Κίνημα που είναι κυβερνητικός του εταίρος, μη διστάζοντας μάλιστα να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε πλήρη κοινοβουλευτικό αφανισμό προκειμένου ο ίδιος να διασώσει την καρέκλα του στη ΝΔ». Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «χαλαρή και τυπική» την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε ο Βενιζέλος στον Σαμαρά για την υπόθεση Γκερέκου, ενώ σε όλους τους τόνους πλέον διαμηνύουν στον Βενιζέλο πως «έστω και τώρα κάνε κάτι και σταμάτα να είσαι ουρά και δεδομένος για τον Αντ. Σαμαρά και τη ΝΔ».

Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα, υπάρχουν αλλεπάλληλες εισηγήσεις προς τον Βενιζέλο προκειμένου να αναπτυχθεί από τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ ένας «σαφής και αταλάντευτος αντιδεξιός λόγος» που θα σταματήσει τις διαρροές κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων προς τη ΝΔ και ταυτόχρονα θα έδινε την εντύπωση ότι πλέον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «δεν είναι σιαμαίοι».

Στο μεταξύ, η Χαριλάου Τρικούπη, μετά τη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε με την αναγγελία της ίδρυσης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου, όπου επιχείρησε να «στιγματίσει» ως «διασπαστή» τον πρώην πρωθυπουργό, προσπαθεί να τηρήσει μια «μετρημένη» και μετριοπαθή στάση, καθώς εκτιμά πως δεν συμφέρει ένας «ανοικτός εμφύλιος πόλεμος». Το επιτελείο του Βενιζέλου προτάσσει το επιχείρημα ότι ο Παπανδρέου θέλει να πάρει μια προσωπική πολιτική ρεβάνς, χωρίς να έχει ουσιαστικές πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές με το υπάρχον ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουν μάλιστα πως τα στελέχη που τον ακολουθούν όχι μόνο είχαν αδρανοποιηθεί ή είχαν πάρει αποστάσεις από καιρό από την Χαριλάου Τρικούπη, αλλά απέφυγαν και στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν την Ελιά όπου συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ο Ευ. Βενιζέλος κλιμακώνει την προεκλογική του καμπάνια και για την ώρα η τακτική του αποβλέπει στο να μπορέσει να σταθεροποιηθεί ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κυνηγώντας την τρίτη θέση που, αν την πάρει -πράγμα δύσκολο όπως εκτιμούν ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ-, θα του επιτρέψει να έχει ρυθμιστικό ρόλο σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να λάβει την τελευταία διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο επιτελείο του Βενιζέλου εκτιμούν ότι η αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν είναι εφικτή για τον ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί συνεργάτες του κάνουν σχέδια για νέα εκλογική αναμέτρηση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως «παρά τις αδυναμίες του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αέρα νίκης που πιθανόν να του φέρει και αυτοδυναμία. Και όπως και να έχει, πάντως, το σενάριο μιας σύντομης αριστερής παρένθεσης δεν μπορεί να περπατήσει από τη στιγμή μάλιστα που ο Τσίπρας δείξει ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα». Τονίζουν μάλιστα πως «όσοι, μαζί με ορισμένους ακροδεξιούς θύλακες, επιχειρήσουν να υπονομεύσουν εκ των προτέρων μια προοδευτική διακυβέρνηση θα βρεθούν προ μεγάλων εκπλήξεων από τον ίδιο τον κόσμο».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Χαριλάου Τρικούπη δεν είχε κλείσει τα ψηφοδέλτια ούτε υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στην Α’ Αθηνών τη μάχη του σταυρού θα δώσουν μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Συλβάνα Ράπτη, ο Νάσος Αλευράς, ο Θανάσης Χειμωνάς κ.ά.

Στη μάχη της Β’ Αθηνών κατεβαίνει το «βαρύ πυροβολικό» με τη Φώφη Γεννηματά και τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Πύρρο Δήμα, Ανδρέα Λοβέρδο κ.ά., ενώ δεν πρόκειται να κατέλθει ο Απόστολος Κακλαμάνης, σύμφωνα με γραπτή του δήλωση αργά το βράδυ της Παρασκευής όπου και εκφράζει τον σκεπτικισμό του επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατέβει ενωμένο σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο Βενιζέλος, ο οποίος θα είναι επίσης υποψήφιος και στη Λάρισα… Συνυποψήφιοι στην ίδια περιφέρεια θα είναι: ο Παύλος Μελάς, ο Νίκος Τέλλης, ο Χρήστος Παπαγεωργίου, ο Αντώνης Σαουλίδης κ.ά.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης τη μάχη δίνουν: ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Σταύρος Ακαλίδης, η Κούλα Γιαννακίδου κ.ά.

Στην Α’ Πειραιά τη δική του μάχη θα δώσει ο Δημήτρης Καρύδης, ενώ στην Αττική θα είναι και πάλι υποψήφια η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στη Β’ Πειραιά κατεβαίνουν οι Παντελής Καψής, Παντελής Καμάς, Δημήτρης Λιντζέρης κ.ά.


Σχολιάστε εδώ