Μπροστά 5,5% ο ΣΥΡΙΖΑ

Πιο αναλυτικά: Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31%, έναντι 25,5% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στην τρίτη θέση με 5,5% βρίσκονται το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 3% καθώς χάνει δυνάμεις που κατευθύνονται προς το νεοσύστατο κόμμα του Γ. Παπανδρέου, το οποίο πάντως κινείται στα… ρηχά και συγκεντρώνει μόλις 1,5%. Κάτω από το… ψυχολογικό όριο του 3% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, οι Οικολόγοι με 0,5%, ενώ δεν μετρώνται (0,0%) ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ. Το 2,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει κάποιο κόμμα πέρα από τα παραπάνω, ενώ πολύ υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων (18,5%), που σημαίνει ότι μέχρι τις εκλογές μπορεί να γίνουν μικρές ή μεγαλύτερες ανατροπές, όχι όμως και στις δύο πρώτες θέσεις.

Το μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδεται στον μεγάλο όγκο μετακινήσεων (10%) από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυριαρχία του στις ηλικίες 18-34 ετών, όπου -σημειωτέον- καταγράφεται και το μεγαλύτερο ποσοστό (22%) αναποφάσιστων. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31%, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πίσω… 13 μονάδες (18%). Τρίτο κόμμα με 9% εμφανίζεται το ΚΚΕ, τέταρτη με 7% η Χρυσή Αυγή, ακολουθούν το Ποτάμι με 6%, το ΠΑΣΟΚ με 2% και με 1% το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καθαρά και στις ηλικίες 35-54, όπου παίρνει 29% και η Νέα Δημοκρατία 22%, ενώ τρίτο κόμμα με 8% είναι το Ποτάμι. Το ΚΚΕ παίρνει 5%, η Χρυσή Αυγή 4%, και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2% και από 3% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 22%. Στις ηλικίες 55 και άνω η Νέα Δημοκρατία έχει ένα μικρό προβάδισμα, παίρνει 32% έναντι 30% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην κατηγορία αυτή τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 6%. Το Ποτάμι και το ΚΚΕ έχουν από 5%, η Χρυσή Αυγή 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%, 1% το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ενώ οι αναποφάσιστοι περιορίζονται στο 13%.

Μεγάλο είναι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στη λεγόμενη παράσταση νίκης: Στην ερώτηση «Ποιο θεωρείτε το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;», το 78% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 58% προβλέπει οριακή νίκη και το 20% άνετη νίκη με διαφορά. Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία περιορίζεται στο 22%! Το σημαντικό είναι ότι η εντύπωση των πολιτών για την έκβαση των εκλογών συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό με τις επιθυμίες (προτιμήσεις) τους. Στο ερώτημα «Ποιο θα επιθυμούσατε να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών;», το 39% απαντά άνετη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το 21% οριακή νίκη (60% συνολικά). Αντίθετα, το 20% επιθυμεί άνετη νίκη της ΝΔ κι άλλο ένα 20% οριακή νίκη (40% συνολικά). Τώρα, ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Αντ. Σαμαράς έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Αλ. Τσίπρα, το οποίο πάντως μειώνεται σταδιακά κι έχει περιοριστεί στο 4% (28%-24%). Το 26% λέει κανένας από τους δύο και το 22% θα επιθυμούσε για πρωθυπουργό κάποιο τρίτο πρόσωπο.

Η έρευνα της PRORATA πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-7 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.145 ατόμων, με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών.


Σχολιάστε εδώ