Μεγάλη ήττα φοβούνται στη ΝΔ

Αντίθετα, πιστεύουν ότι η πρώτη θέση έχει κριθεί και δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να αυξηθεί περαιτέρω. Κάτι που, όπως είναι φυσικό, θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις και θα φέρει τον Αντ. Σαμαρά σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Λόγω και της πόλωσης, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έχει φτάσει πλέον κοντά στο 80%, κατά συνέπεια έχει ελάχιστα περιθώρια βελτίωσης, καθώς αποκλείεται να υπερβεί το 85%. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό που μπορεί να επιτύχει έχει «ταβάνι» και δεν αρκεί για να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν τα στελέχη. Η εκτίμησή τους αυτή ενισχύεται και από ευρήματα των δημοσκοπήσεων όσον αφορά τους αναποφάσιστους συγκριτικά με τις εκλογές του 2012.

Ένα σημαντικό τμήμα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα επανακάμψουν όλοι ανεξαιρέτως.

Πόσω μάλλον που αρκετοί από εκείνους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν τον κ. Σαμαρά για πρωθυπουργό το έκαναν «υπό την απειλή» της χρεοκοπίας, δεν είχαν δηλαδή καμιά ιδεολογική συγγένεια με τη Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον, στις μετακινήσεις υψηλότερο είναι το ποσοστό αυτών που «φεύγουν» από τη Νέα Δημοκρατία προς τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτό όσων ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ένα ακόμη στοιχείο που ενδυναμώνει τις ανησυχίες των στελεχών είναι η δυναμική που παρουσιάζουν τα άλλα κόμματα που κινούνται στον χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς και… δεξιότερα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το ποσοστό που είχαν πετύχει στις εκλογές του 2012, κρατούν ωστόσο δυνάμεις. Κινούνται κοντά στο όριο του 3% και αν μπουν στη Βουλή θα αποτελέσουν πιθανότατα έναν από τους κυβερνητικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Λ. Συγγρού πάντως είναι σίγουροι ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή.

Παρά τις αποκαλύψεις για τις «offshore» εταιρείες του Γ. Καρατζαφέρη, ο ΛΑΟΣ κινείται πέριξ του 2%. Δεν έχει προοπτικές να μπει στη Βουλή, ωστόσο στερεί πολύτιμες δυνάμεις από τη Νέα Δημοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λ. Συγγρού μέχρι πρότινος εκτιμούσαν ότι ο ΛΑΟΣ θα συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που ο Γ. Καρατζαφέρης δεν θα αποτολμούσε την κάθοδό του στις εκλογές.

Τέλος, υπάρχει και ο παράγοντας Χρυσή Αυγή, απʼ όπου ήλπιζαν στη Νέα Δημοκρατία να αντλήσουν ψηφοφόρους, εξ ου και τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς αναπτύσσει μια «σκληρά δεξιά» ρητορική και επιχειρηματολογία, με αναφορές στη λαθρομετανάστευση, την τρομοκρατία, την Εκκλησία κ.ά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η νεοναζιστική οργάνωση κρατάει δυνάμεις παρά το γεγονός ότι η ηγεσία και τα περισσότερα από τα βασικά στελέχη της βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στις εκλογές θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, διότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων αποφεύγει να δηλώσει ευθέως την προτίμησή του.


Σχολιάστε εδώ