Η οικονομία σε πρώτο πλάνο για το 2015

Η πρώτη κίνηση του Μώραλη, από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της πόλης τον περασμένο Σεπτέμβρη, αφορούσε την καταγραφή των δαπανών που είχε ο δήμος σε κάθε τομέα. Το πρώτο βήμα ήταν να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου σε δικά του κτίρια για να μειωθούν τα ενοίκια. Όσο κι αν μειώθηκαν τα ενοίκια, παραμένουν μια σημαντική ετήσια δαπάνη για τον δημοτικό κορβανά.

Η επόμενη κίνηση ήταν να επιδιώξει να εντάξει τον δήμο στις ευεργετικές διατάξεις των τροπολογιών που «πέρασαν» λίγο πριν κλείσει η Βουλή και τις είχε εισηγηθεί η ΚΕΔΕ και αφορούν την αποπληρωμή όλων των οφειλών του δήμου προς το Δημόσιο και τα Ταμεία με την παρακράτηση του 5% από τους ΚΑΠ που παίρνει κάθε χρόνο από το κράτος. Το ποσό αυτό υπολογίζεται γύρω στα 800.000 ευρώ, αλλά τα οφέλη του δήμου θα είναι πολλαπλάσια γιατί θα πάρει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και θα έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο. Επίσης, ο δήμαρχος θα επιδιώξει την επιμήκυνση του δανείου που έχει ο δήμος με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εν ανάγκη με τη σύναψη νέου δανείου. Με τον τρόπο αυτό θα ελαχιστοποιήσει τις δόσεις που πληρώνονται κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα διαθέσιμα κεφάλαια του δήμου.

Παράλληλα, θα αξιοποιήσει την περιουσία που έχει ο Πειραιάς και θα διεκδικήσει πόρους που δικαιούται αλλά δεν παίρνει, όπως, π.χ., από τον ΟΛΠ, τη Μαρίνα Ζέας, την Ψυττάλεια κ.λπ.

Τέλος, θα διευρύνει τη συνεργασία του με τον ιδιωτικό τομέα. Τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας του με την ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι θεαματικά, αφού ο Πειραιάς τα Χριστούγεννα είχε αξιοπρεπέστατη διακόσμηση και ωραιότατο φωτισμό, τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές, ενώ γίνεται και μια σειρά έργων και παρεμβάσεων στην πόλη με πρωτοβουλία και χορηγία του προέδρου της ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη.

***

// Παρά το πολικό ψύχος έγινε και φέτος κανονικά και με την καθιερωμένη λαμπρότητα η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στον Πειραιά. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, παρουσία φυσικά και του Μητροπολίτη της πόλης μας κ. Σεραφείμ. Στην εξέδρα που είχε στηθεί στον συνήθη χώρο, στον προβλήτα μπροστά από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, βρίσκονταν όλες οι Αρχές. Τον Σταυρό έπεσαν και τον έπιασαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους ευλόγησε προσωπικά ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ.

// Λιτή ήταν η δεξίωση που παρέθεσε στους προσκεκλημένους μετά την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων ο δήμαρχος Γ. Μώραλης, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου. Πόλος έλξης, όπως είναι φυσικό, ο Αλέξης Τσίπρας. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε με τον πρώην υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο και είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία. Όλοι έσπευσαν να ρωτήσουν τι συνέβαινε και από πού προέκυψε αυτή η παλιά γνωριμία -όπως φάνηκε- των δύο αντρών. Ο πειραιώτης βουλευτής διευκρίνισε πως από τον καιρό που ήταν διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αντώνη Σαμαρά είχε πολλές επαφές με στελέχη αλλά και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν αναπτυχθεί και προσωπικές σχέσεις.

// Την ώρα που έριχνε τον Σταυρό στο λιμάνι ο Αρχιεπίσκοπος κι έπεφταν οι άντρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού να τον πιάσουν, κάποιος από την εξέδρα, βλέποντας το πλήθος των πολιτικών, είπε: Όλοι έναν… σταυρό κυνηγάνε. Οι μεν εκείνον που αγιάζει τα ύδατα και οι δε εκείνον που… αγιάζει την κάλπη!

// Γνωστότατος πειραιώτης πολιτικός, μόλις είδε τον Αλέξη Τσίπρα στη δεξίωση, είπε ότι όποιος έρχεται στον Πειραιά τα Θεοφάνεια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις επόμενες εκλογές γίνεται πρωθυπουργός. Έτσι έγινε με τον Κ. Καραμανλή και με τον Αντ. Σαμαρά. Φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα του Τσίπρα.

// «Ανακατεύτηκε» το ΠΑΣΟΚ (παλαιό και νέο) του Πειραιά στη δεξίωση που παρέθεσε ο δήμαρχος. Οι μισοί έλεγαν ότι θα κατέβουν με τον Γ. Παπανδρέου και οι άλλοι μισοί ότι θα παραμείνουν στον Βενιζέλο. Το πιο ωραίο είναι ότι οι… Βενιζελικοί αποκαλούσαν τους πρώην… συντρόφους τους «αποστάτες»! Θα χάσουν και οι έννοιες τη σημασία τους τελικά με τους ΠΑΣΟΚους… Σε κάποια στιγμή ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος (Παπανδρεϊκός μέχρι το… κόκαλο) και ο Βασίλης Κατσαφάδος, που είχε κατέβει με το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές και τώρα θα είναι με τον Γιώργο, συζητούσαν σε μια γωνιά της αίθουσας. Απέναντί τους ο Δημ. Καρύδης και η Φώφη Γεννηματά. Ένας Καμινιώτης, απευθυνόμενος προς τον Καρύδη, με τον οποίο είχε φαίνεται περισσότερο θάρρος λόγω… εντοπιότητας, τον ρώτησε αν θα μείνει στο ΠΑΣΟΚ ή αν θα προσχωρήσει στο κόμμα του Γιώργου. Κι εκείνος απάντησε: «Εγώ μ’ ένα κόμμα ξεκίνησα και μ’ αυτό συνεχίζω. ΠΑΣΟΚ ήμουν, είμαι και θα είμαι». Η Φώφη δίπλα του συγκατένευσε χαμογελώντας.

// «Χιλιόμετρα έγραψαν» οι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων τα Θεοφάνεια. Δεν ήταν μόνο ο κεντρικός εορτασμός που έγινε στο λιμάνι. Ανάλογες τελετές έγιναν αργότερα στον όρμο της Αφροδίτης και στο Μικρολίμανο. Έτσι, μετά τον Άγιο Σπυρίδωνα έτρεχαν στην Πειραϊκή και στον Ναυτικό Όμιλο. Βλέπετε, ο Πειραιάς έχει πολλές ακτές και πολλές παραλιακές εκκλησίες. Πάντως, οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να υπάρχει χρόνος από τη μία τελετή στην άλλη για να μην κάνουν… αγώνα δρόμου οι ενδιαφερόμενοι.

// Πολύ λίγος κόσμος κυκλοφορούσε στον Πειραιά τα Φώτα. Λίγο το χιόνι, που είχε ρίξει τη νύχτα, λίγο το πολικό κρύο που επικρατούσε, κράτησαν τον κόσμο στα σπίτια του. Αν δεν υπήρχε και η τελετή στο λιμάνι, θα θύμιζε το κέντρο… νεκρή πόλη. Η Τροχαία, πάντως, ήταν παρούσα λόγω της τελετής και έδωσε λύσεις. Όπως και σε όλο το διάστημα των εορτών. Ο διοικητής της Τροχαίας Πειραιά Σπύρος Λάσκος και ο υποδιοικητής Φώτης Νικολάκης έκαναν πολύ καλή δουλειά.

// Αλήθεια, εκείνο που ακούστηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Περάματος, πως έχουν να βγουν πρακτικά συνεδριάσεων εδώ και μία… δεκαετία, τι ήταν; Ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι; Κι αν ναι, οι αποφάσεις που λαμβάνονταν όλα αυτά τα χρόνια πώς υλοποιούνταν; Με… υπηρεσιακά σημειώματα;

// Στις 18 του μήνα θα κάνει απολογισμό ο δήμαρχος Περάματος. Θα αναφερθεί στα όσα βρήκε και στο τι έκανε κατά το διάστημα των τεσσάρων μηνών που βρίσκεται στο «τιμόνι» του δήμου. Εκείνο που θα στηλιτεύσει πάντως -σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης- είναι ότι οι προκάτοχοί του δεν πλήρωναν συστηματικά την Εφορία και τα Ταμεία των εργαζομένων, με αποτέλεσμα ο δήμος να αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα όχι από το κεφάλαιο που οφείλει, αλλά από τα πρόστιμα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

// Με το στόμα ανοιχτό έχουν μείνει οι εργαζόμενοι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, καθώς ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, που εξελέγη με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστήσει τελεσίδικες τις απολύσεις εργαζομένων που είχε κάνει ο προκάτοχός του, τον οποίο τότε είχε καταγγείλει, ενώ μάλιστα είχε υποσχεθεί στους ταλαίπωρους απολυθέντες ότι θα σταματήσει τη διαδικασία. Ωστόσο μόλις πήρε τις ψήφους και εξελέγη το… παίζει αδιάφορος! Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τους οποίους ο προηγούμενος δήμαρχος είχε απολύσει, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και κάποιοι απ’ αυτούς δικαιώθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι κρίθηκε ότι ορθώς απολύθηκαν. Αντί, λοιπόν, ο σημερινός δήμαρχος να μην ταχθεί κατά της έφεσης που έκαναν οι δεύτεροι, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά και μάλιστα έστελνε και ανθρώπους του στα δικαστήρια για να τους στηρίξουν, μόλις πήραν τις αρνητικές γι’ αυτούς αποφάσεις, τα… γύρισε και αντιδρά με πάθος στην έφεση που έκαναν κατά της απόφασης, απαιτώντας να μην απολυθούν! Το ωραίο είναι ότι κατηγορούσε τον προκάτοχό του ότι ήταν «δέσμιος» της συγκυβέρνησης και εκτελούσε εντολές του Βερολίνου! Τώρα αυτός ποιου εντολές εκτελεί; Μήπως της… Κουμουνδούρου; Αλέξη, μάζεψε μερικούς δικούς σου πριν σε… τινάξουν στον αέρα!

// Σήμερα στις 11 το πρωί, στο κοιμητήριο του Ναού της Αναστάσεως θα γίνει το μνημόσυνο που τελεί κάθε χρόνο ο Δήμος Πειραιά για τους νεκρούς του βομβαρδισμού του Πειραιά που έγινε σαν σήμερα το 1944. Τότε, τα συμμαχικά αεροπλάνα, για να εξουδετερώσουν τους Γερμανούς, είχαν κάνει αλλεπάλληλες επιδρομές και στην κυριολεξία ισοπέδωσαν την πόλη.

// Ποσό 300.000 ευρώ έχει διασφαλιστεί από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για την αναστήλωση του ναού του πολιούχου του Πειραιά Αγίου Σπυρίδωνα. Από την Εκκλησία του Πειραιά όμως εκφράζονται φόβοι πως αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ για τις ανάγκες του ναού, αλλά θα διοχετευθούν σε άλλες δράσεις. Όπως τόνιζαν κύκλοι της Μητρόπολης, κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τη Μητρόπολη Αθηνών το 1996. Τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διασφαλίσει κοινοτικούς πόρους 700.000.000 δραχμών από το υπουργείο Πολιτισμού για την αναστήλωση του ναού. Όταν, όμως, τον Ιούνιο ο Ανδρέας πέθανε, ο Σημίτης, που ανέλαβε πρωθυπουργός, αρνήθηκε να υλοποιήσει τη δέσμευση του προκατόχου του και ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος διέθεσε εκείνα τα χρήματα για την προετοιμασία της Θεσσαλονίκης που είχε ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τον επόμενο χρόνο.

// Όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά έχουν τους υποψηφίους τους σ’ αυτές τις εκλογές. Η ΝΔ έχει από την παράταξη του Μιχαλολιάκου τον Π. Ρέππα, ο συνδυασμός του δημάρχου έχει τον Δ. Παρασκευόπουλο στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου και τη Σταυρούλα Αντωνάκου στο Ποτάμι, ενώ ο Θ. Δρίτσας κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημαία του οποίου είχε εκλεγεί και στις προηγούμενες εκλογές βουλευτής. Ανοιχτά, κάνουν αγώνα υπέρ της ΝΔ ο Γ. Δαβάκης, ο Γ. Μελάς (σ.σ.: δεν κατεβαίνει ούτε ο ίδιος ούτε ο πατέρας του ο Παναγιώτης, που ήταν βουλευτής με τους ΑΝΕΛ στην προηγούμενη Βουλή), ο Π. Καλογερόγιαννης, η Κ. Λαουλάκου, ο Χ. Αγραπίδης, η Χ. Ζηλάκου και άλλοι, ενώ διχασμένοι είναι οι σύμβουλοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Αβραμίδης, Καρβουνάς, Γαϊτανάρος), όπως και ο ανεξάρτητος Σ. Βουράκης. Αδιευκρίνιστη παραμένει η θέση του Αντ. Καλογερόγιαννη που έχει εκλεγεί ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, αλλά στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος με τους ΑΝΕΛ. Από τις νέες παρουσίες στα ψηφοδέλτια της Α΄ Πειραιά, ξεχωρίζουμε εκείνη της Ζωής Ρούσσου στη ΝΔ, που ήταν δημοτική σύμβουλος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο με τον πλειοψηφούντα συνδυασμό και είχε διακριθεί για τον δυναμισμό και το θάρρος της, και του απόστρατου αναπληρωτή αξιωματικού της ΕΛΑΣ Μπάμπη Κωστόπουλου που είχε υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις σ’ όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες του Πειραιά και είχε βοηθήσει πολύ κόσμο. Σημαντικές παρουσίες στο ψηφοδέλτιό του έχει και το Ποτάμι, όπου εκτός της Στ. Αντωνάκου, που προαναφέραμε, περιλαμβάνεται και ο γνωστότατος παράγοντας του Πειραιά Τάσος Αβραντίνης που πάντα ήταν μπροστάρης στους αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και διακρίνεται για την επιμονή και το ήθος του.

// Περιοδείες στις γειτονιές του Πειραιά κάνει καθημερινά ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος κατεβαίνει φυσικά και πάλι με τη ΝΔ στην Α΄ Πειραιά, ως υποψήφιος βουλευτής. Αυτό, όμως, δεν ξενίζει τους Πειραιώτες, γιατί ο γνωστός πολιτικός όλα αυτά τα χρόνια ήταν δίπλα τους και ποτέ δεν έταξε κάτι που δεν μπορούσε να κάνει.

Μιλώντας με τους συμπατριώτες του, ο Κ. Αρβανιτόπουλος πέρα από τα οικονομικά θέματα που αναλύει και τονίζει πως μόνο με νοικοκύρεμα θα βγούμε από την κρίση και όχι με λεονταρισμούς και απειλές, στέκεται περισσότερο στο θέμα των μεταναστών που έχουν γίνει μάστιγα για τις γειτονιές της πόλης και τονίζει πως αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση θα επιδεινωθεί γιατί στο πρόγραμμά του αφήνει τη μετανάστευση ανεξέλεγκτη.

// Σήμερα, στις 10.30 το πρωί, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά κόβει την πίτα του στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Προλέπεται κοσμοσυρροή υποψηφίων, όλων των αποχρώσεων. Όπως και την Τετάρτη, το μεσημέρι, στον ΟΛΠ, που κόβει την πίτα της η Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.


Σχολιάστε εδώ