Η Κομισιόν αλλάζει στάση…

>Για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε να σας πούμε πως προεκλογικά ο πρόεδρος της Κομισιόν διαμήνυε πως θα έλθει στην Ελλάδα να στηρίξει τον φίλο του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο μάλιστα είχε αποφασίσει να στηρίξει δυναμικά ακόμα και με συνεντεύξεις και δηλώσεις. Υπό το βάρος των νέων συνθηκών όμως και βλέποντας πως ακόμα η Ελλάδα αποτελεί συστημικό κίνδυνο έχει αποφασίσει να αλλάξει γραμμή πλεύσης κι όχι απλά να σιωπήσει, αλλά και να δεχθεί κανονικά… και με τον νόμο το αποτέλεσμα που νομοτελειακά έρχεται στην Ελλάδα.

>Πρόκειται για μια τακτική που εκτός της πτώσης του ευρώ έχει υπαγορευτεί και από τις ίδιες τις αγορές καθώς όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει σε επίπεδα χρηματοδοτήσεων. Ας μην ξεχνάμε πως οι διεθνείς οίκοι δεν κοιτάζουν μόνο προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, αλλά συνολικά στο πρόβλημα της ηπείρου μας το οποίο είναι δομικό και μεγάλο. Με όλα αυτά, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη καταγάγει μια μεγάλη πρώτη νίκη στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Κι αυτό διότι μέρα με την ημέρα αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει στα χέρια της ακόμα διαπραγματευτικά χαρτιά.

>Όμως η αλλαγή κατεύθυνσης της ΕΕ δεν μένει εδώ. Μαθαίνουμε πως ήδη κλιμάκιό της έχει κάνει συνεννοήσεις με την ομάδα Τσίπρα προετοιμάζοντας τις αυριανές αναγκαστικές κινήσεις που οφείλουν να γίνουν ώστε η χώρα μας με ομαλό τρόπο να χρηματοδοτηθεί.

Μαλλιά κουβάρια στη ΝΔ

>Την ίδια στιγμή στη ΝΔ έχουν γίνει πραγματικά μαλλιά κουβάρια καθώς η τακτική δεν βγαίνει με αποτέλεσμα να υπάρχει σφαγή. Στη Θράκη τα αποτελέσματα της περιοδείας του πρωθυπουργού υπήρξαν αρνητικά, στη Δράμα δεν μπόρεσε καν να στηθεί μια συγκέντρωση αξιοπρεπής και τελικά ο πρωθυπουργός γυρίζει ανά την επικράτεια μόνος, έρημος με τις κάμερες. Πρόκειται για κατάντια. Όπως κατάντια ήταν η απόλυση του σκηνοθέτη του κόμματος επειδή -τάχα- δεν φώτισε καλά τον Αντώνη Σαμαρά στη συγκέντρωση της Λάρισας. Η πραγματική αιτία είναι πως άλλος έπρεπε να απολυθεί κι άλλος έφυγε καθώς όλα είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Για τέτοια χάλια μιλάμε.

Τον χαβά του ο Στουρνάρας

>Πάντως δεν λείπουν κι εκείνοι που εξακολουθούν στη χώρα μας να ονειρεύονται «πιστωτικά γεγονότα» και κλείσιμο ΑΤΜ. Πληροφορούμαστε πως ο Γιάννης Στουρνάρας δίνει ρεσιτάλ διαρροών με συνεχείς παρεμβάσεις για τα χρήματα που δήθεν φεύγουν και που θα δημιουργήσουν συστημικό κίνδυνο. Ο τραπεζίτης της Ελλάδος έχει εκνευρίσει την Κουμουνδούρου ήδη σε μεγάλο βαθμό και μαθαίνουμε πως ο εκνευρισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος λόγω των παρεμβάσεων που, σε επίπεδο ΕΚΤ, επιχειρεί. Παρεμβάσεις που ήδη «φακελώνονται» και στοιχειοθετούνται καθώς το αύριο φαίνεται πως θα είναι συγκρουσιακό και θα πάρει νομική οδό. Ήδη στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μελετούν μια εξεταστική επιτροπή επιπλέον από τις ήδη προωθούμενες, όπως πρόσφατα τις είχε προσδιορίσει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ποια είναι αυτή; Η εξεταστική για τις ημέρες της προκήρυξης εκλογών και μετά και τη σπέκουλα που υπήρξε προς πάσα κατεύθυνση.

>Σε κάθε περίπτωση η σιωπή των τραπεζιτών και οι συμβουλές προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να χαμηλώσει τους τόνους κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Όλοι στο τραπεζικό σύστημα, εξάλλου, βλέπουν τις αλλαγές που έρχονται και θέλουν την τήρηση των ισορροπιών. Ο μόνος που έχει να βγάλει πολιτικά υπέρ του γραμμάτια είναι ο κ. Στουρνάρας ο οποίος ήδη εγκαταλείπεται από τους πρώην φίλους του τραπεζίτες. Κι αυτό διότι τα λάθη που κάνει εδώ και τριάντα ημέρες είναι πολύ μεγάλα για να μην πούμε -όπως λένε και στην Κουμουνδούρου- εγκληματικά.

>Σε καιρούς μεγάλης κρίσης όπου τα οικονομικά προβλήματα είναι παραπάνω από δεδομένα, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό αξίας 1,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το έργο που ονομάζεται Πατρίκιος και αφορά στην ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης του φορέα και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ψηφιοποίηση, ηλεκτρονική διαχείριση και προβολή του υλικού της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ και όλων των ιστορικών της αρχείων, ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τη διάθεση και αξιοποίηση του ψηφιακού αρχείου από το ευρύ κοινό και την επιστημονική κοινότητα, μέσω Portal, προβολής του υλικού της Βιβλιοθήκης. Το περίεργο είναι πως αυτό το έργο διαγωνιστικά «τρέχει» μέσα στις εκλογές και υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στις 16 Φεβρουαρίου.

>Γράφαμε για τα περίεργα της ΕΛΣΤΑΤ και τον διαγωνισμό που αποφάσισε να κάνει εντός των εκλογών. Κάπως έτσι η Αρχή που βαρύνεται για πολλά και στην οποία εξακολουθεί να παραμένει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ανδρέας Γεωργίου ως πρόεδρος κατακύρωσε στην Altec Integration έργο αξίας 921.000 ευρώ για τη δημιουργία συστήματος «επιχειρηματικής ευφυΐας». Κατά τα άλλα κανείς δεν μιλάει για τις αλόγιστες δαπάνες ενός φορέα που όφειλε να εποπτεύεται, όμως ουδέν γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.

>Οι εκλογές εκλογές, όμως και η «δουλειά» για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζεται. Όχι βέβαια πως ο Γιώργος Καρασμάνης κάνει κάτι υπέρ πατρίδος. Υπέρ κόμματος κινείται. Μαθαίνουμε λοιπόν πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράφει -ακόμα και τώρα που η χώρα οδεύει προς αλλαγή ηγεσίας- προγράμματα και μάλιστα εκατομμυρίων ευρώ. Ποιοι άραγε του επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις; Για ποιον λόγο στη ΝΔ τρέχουν με τέτοια φόρα και μοιράζουν κονδύλια; Ε, εκλογές έχουμε είπαμε.

Quiz νούμερο 1!

Σε ποιο Ταμείο ο διοικητής όχι μόνο διέταξε την ασφάλειά του να απαγορέψει την είσοδο αντιπροσωπείας Συλλόγου Εργαζομένων στο γραφείο του, αλλά απαίτησε να του υποβάλουν εγγράφως αίτημα ακρόασης, το οποίο και απέρριψε λόγο φόρτου εργασίας;

>Δεν ρωτάμε τυχαία! Γιατί δεν έχει ζητηθεί ακόμα από τους μετόχους της ΑΝΕΚ διαχειριστικός έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η λίστα επιβατών – οχημάτων του «Norman Atlantic» ήταν ελλιπής, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για την ακτοπλοϊκή; Σε μια τέτοια περίπτωση ποιοι από τη διοικητική πυραμίδα της εταιρείας και του πλοίου θα υπεξαιρούσαν το χρήμα;

>Για να μην πετάμε φωτοβολίδες που αποδεικνύονται τζούφιες! Αλήθεια, κύριε πρόεδρε του ΣΕΤΕ, πόσες από τις περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο τουρισμός μέσα στο 2014 ήταν εποχιακές και πόσες μόνιμες, πόσες αφορούσαν Έλληνες και πόσες αλλοδαπούς, με τί είδους συμβάσεις, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, ποιο το βασικό ημερομίσθιο;


Σχολιάστε εδώ