Εφιάλτης η πόλωση για το ΚΚΕ

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που εκπέμπεται στον δημόσιο λόγο των στελεχών, στο ΚΚΕ έχουν κάθε λόγο να κρατούν μικρό καλάθι αφού τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι το κόμμα κινείται λίγο πάνω-λίγο κάτω από το 5%, ποσοστό που εκ των πραγμάτων θα συμπιεστεί όσο θα κλιμακώνεται η πόλωση στην πορεία προς τις εκλογές.

Έτσι η ηγεσία του ΚΚΕ απευθύνεται πλέον στο θυμικό των αριστερών ψηφοφόρων και προβάλει ως σύνθημα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση το «δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα».

Καθ’ υπερβολή κάποιοι έλεγαν πριν από λίγο διάστημα ότι το ΚΚΕ ίσως να είναι το μόνο κόμμα που «εύχεται» να είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα, εάν είναι στη Βουλή, θα πιεστεί να δώσει τουλάχιστον ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε το ΚΚΕ υπό τον Χ. Φλωράκη το 1981 στην τότε κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ήδη το σενάριο της ψήφου ανοχής έχουν αρχίσει να το πλασάρουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να πιέσουν την εκλογική βάση του ΚΚΕ με το επιχείρημα ή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει έστω και πέντε πράγματα ή συνέχιση της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την πρόσφατη εμπειρία, το ΚΚΕ, εάν είναι τρίτο κόμμα, δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας την τρίτη διερευνητική εντολή, αφού και τον Ιούνιο του 2012 η Αλ. Παπαρήγα είχε δηλώσει ότι ακόμα και εάν είχε τη δυνατότητα να πάρει τη διερευνητική εντολή (δεν μπορούσε αφού η τελευταία εντολή δίνεται στο τρίτο κόμμα) θα την κατέθετε αμέσως, καθώς η εκτίμηση διαχρονικά του Περισσού είναι ότι δεν μπορεί να προκύψει φιλολαϊκή κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του σημερινού συστήματος.


Σχολιάστε εδώ