Δίχτυα στην Ακροδεξιά ρίχνει ο Σαμαράς
Ταυτόχρονα αντανακλά την αδυναμία του να απευθυνθεί σε τμήματα της κοινωνίας που τοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου και αριστερότερα, χώρο που έρχεται να καλύψει το Ποτάμι, ενώ υπάρχει ακόμη το ΠΑΣΟΚ και το νεοσύστατο κόμμα του Γ. Παπανδρέου. «Μεταγραφές» όπως αυτές της Άντζ. Γκερέκου και του Β. Οικονόμου κάθε άλλο παρά «δικαιώνουν» τη θεωρία περί αμφίπλευρης διεύρυνσης που προβάλλουν τα επιτελεία της Λ. Συγγρού. Και για τις δύο περιπτώσεις διατυπώνονται ενστάσεις και επιφυλάξεις, καταγράφονται διαφωνίες και αντιδράσεις. Χωρίς να λείπουν οι ειρωνείες και τα αιχμηρά σχόλια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχει ένα ποσοστό ψηφοφόρων, της τάξης του 7-8%, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, που ασπάζεται το δόγμα «Νόμος και Τάξη» κι έχει ως οδηγό ζωής το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Ψηφοφόροι που τώρα είναι ενταγμένοι στα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΛΑΟΣ), τη Χρυσή Αυγή ή κινούνται στον κύκλο των αναποφάσιστων. Υπό προϋποθέσεις όλοι οι παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Με το σκεπτικό αυτό ο κ. Σαμαράς επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των λαθρομεταναστών (προσφύγων) προκειμένου να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με φόντο τον φράχτη του Έβρου κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θέλει να φέρνει τους λαθρομετανάστες, να τους δίνει ιθαγένεια, ασφαλιστική κάλυψη και νοσοκομειακή περίθαλψη». Η παρέμβασή του αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, όχι μόνο από τα άλλα κόμματα αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Κορυφαία στελέχη έκαναν λόγο για «άστοχη δήλωση», «φάλτσο» και τόνισαν πως -εν γένει- η αποστροφή του περί «νοσοκομειακής περίθαλψης» ήταν και αχρείαστη και πολιτικά επιζήμια.
Με αφορμή τη σύλληψη του Χρ. Ξηρού και τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να αποφύγει τις υπερβολές. Υπερβολές που υπηρετούσαν τον βασικό στόχο:
Την προσέλκυση δεξιών ή και ακροδεξιών ψηφοφόρων. Αρχικά εγκάλεσε την Κουμουνδούρου γιατί δεν έσπευσε να συγχαρεί την Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχία της να συλλάβει τον Χρ. Ξηρό.
Στη συνέχεια… θυμήθηκε γεγονότα του παρελθόντος και κατηγόρησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν χάνουν ευκαιρία να υπερασπιστούν τους τρομοκράτες», αναφερόμενος προφανώς στο γεγονός ότι παλαιότερα ορισμένοι εξ αυτών είχαν πάει ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη μελών τρομοκρατικών οργανώσεων. Κάνοντας ένα… άλμα σκέψης, ο κ. Σαμαράς απέδωσε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στην επιθυμία τους «να δραπετεύουν ευκολότερα οι τρομοκράτες»! Στον χορό μπήκαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την αποδυνάμωση της Αστυνομίας, με αφορμή και την πρόταση του Γ. Μπαλάφα οι αστυνομικοί που περιφρουρούν τις πορείες και τις διαδηλώσεις να είναι άοπλοι.
Στην ατζέντα του κ. Σαμαρά μπήκε -όπως ήταν φυσικό- και το θέμα της Εκκλησίας.
Η προ ημερών συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο αλλά και η παρουσία του στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά χτύπησαν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και ήταν διάχυτος ο φόβος ότι με τις κινήσεις του αυτές ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να προσεταιριστεί τμήματα πολιτών που μέχρι τώρα τον «αποστρέφονταν» λόγω των αποστάσεων που κρατούσε έναντι της θρησκείας.
Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς έσπευσε να διεκδικήσει την… αποκλειστικότητα των θεοσεβούμενων και να κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως ό,τι κάνει, το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους. «Η ορθοδοξία είναι κομμάτι της ψυχής μας και όχι σημαία ευκαιρίας για δημόσιες σχέσεις παραμονές εκλογών», σημείωσε.