Φόβοι κι εγγυήσεις…

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να προβάλλει την ανάγκη η χώρα να αλλάξει σελίδα με αλλαγή πολιτικής, υποσχόμενος τον τερματισμό της λιτότητας και των Μνημονίων. «Τις εκλογές δεν τις θέλει ο λαός, δεν χρειάζονται, γίνονται από κομματική ιδιοτέλεια», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος καθ’ οδόν προς τις εκλογές θα εμφανίζεται ως ο εγγυητής της σταθερότητας και της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Από τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι είναι εφικτός (;) ο στόχος της νίκης στις εκλογές κι έχουν ως «plan B» τη… μικρή (και διαχειρίσιμη) ήττα. Στην Κουμουνδούρου σκοπός είναι η αυτοδυναμία ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν την πολιτική τους χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Από το πώς θα διαμορφωθεί το μετεκλογικό τοπίο θα εξαρτηθούν και οι συμμαχίες που θα μπορέσουν να κάνουν. Ως εγγυητής της σταθερότητας, της νομιμότητας και της… σοβαρότητας εμφανίζεται και ο Β. Βενιζέλος, που ευελπιστεί το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα ώστε να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Ανάλογο ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει και ο Π. Καμμένος, ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δώσουν σκληρή μάχη για να πιάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή. Την τρίτη θέση στις εκλογές, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες, θα διεκδικήσουν το Ποτάμι -εφόσον αντέξει στις πιέσεις της προεκλογικής περιόδου- αλλά και η Χρυσή Αυγή, τα στελέχη της οποίας θα δώσουν την προεκλογική μάχη μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Σενάρια

Η προκήρυξη εκλογών επανέφερε στο προσκήνιο, όπως ήταν φυσικό, τα γνωστά σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τα μηνύματα που φθάνουν από την Ευρώπη δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ως προς τις προθέσεις των εταίρων μας. Ο «πολύς» Β. Σόιμπλε έσπευσε να επισημάνει ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές οφείλει να τηρήσει τις συμφωνίες της προηγούμενης και πως αν η Ελλάδα αλλάξει κατεύθυνση, η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και πως αυτές είναι απαραίτητες για την ευημερία της εντός της Ευρωζώνης. Σε μικρή απόκλιση ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ που ανέφερε ότι θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Τα σενάρια περί Grexit αναπαράγουν ορισμένα από τα μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης. Το CNN ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα», ενώ το Reuters επισήμανε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Τέλος, ο οίκος Fitch σημείωσε ότι οι πρόωρες εκλογές ενισχύουν τον πιστωτικό κίνδυνο.

Αναμενόμενο

Το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας δεν αιφνιδίασε και δεν εξέπληξε κανέναν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Είχε διαφανεί από την δεύτερη ψηφοφορία ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν πιθανότητες για τους 180, αλλά κι ότι πολύ δύσκολα ο τελικός αριθμός θα ανέβαινε πάνω από τους 168. Κι αν δεν υπήρχαν οι προκλήσεις από την πλευρά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής η ψηφοφορία της περασμένης Δευτέρας θα περνούσε σχεδόν… απαρατήρητη. Το αναμενόμενο του αποτελέσματος, πάντως, δεν εμπόδισε τους αρχηγούς των κομμάτων να κινηθούν σε υψηλούς τόνους στις δηλώσεις τους. Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι μια μειοψηφία 132 βουλευτών, στους οποίους συναθροίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, «σέρνουν τη χώρα σε εκλογές». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι βουλευτές φέρνουν ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις που δεν ήθελε η κοινωνία. Ο Β. Βενιζέλος σημείωσε ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές λόγω του εκβιασμού των θεσμών που επέβαλλε η αντιπολίτευση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί παρελθόν και με το θέλημα του λαού σε λίγες ημέρες θα είναι παρελθόν και τα Μνημόνια. Ο Π. Καμμένος ανέφερε ότι τελείωσε το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία και δέχθηκε να κυβερνά με email και τις εντολές της «τρόικας».

Ανακατατάξεις

Η προκήρυξη των εκλογών δρομολόγησε σειρά εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα όργανα της ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσουν αν θα κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές (πράγμα απίθανο…) ή θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως έχει προτείνει ο Φ. Κουβέλης). Επίσης μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχει ξεκαθαρίσει αν ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος ή θα υποκύψει στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται προκειμένου να παραμείνει εντός του ΠΑΣΟΚ. Ένας μετά τον άλλον οι ανεξάρτητοι βουλευτές (Γ. Νταβρής, Μ. Ιατρίδη, Κ. Γιοβανόπουλος) που ψήφισαν τον Στ. Δήμα προσχωρούν στη Νέα Δημοκρατία και θα περιληφθούν στις λίστες για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει πόσοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές (που προέρχονται κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ) θα ενταχθούν στο Ποτάμι.


Σχολιάστε εδώ