Τρίτο κόμμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ, λέει ο Βενιζέλος
Ο ίδιος ο Βενιζέλος απαντά με επικοινωνιακό μπαράζ εμφανίσεων στην επικοινωνιακή στρατηγική παρουσίασης του νέου κόμματος, καθώς όλο το Σαββατοκύριακο περιοδεύει και μιλά σε συγκεντρώσεις στην Πελοπόννησο, ενώ αύριο Δευτέρα οργανώνει την πρώτη προεκλογική εκδήλωση- ομιλία στην Αθήνα. Λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης στο Μουσείο Μπενάκη της παρουσίασης του κόμματος του Γ. Παπανδρέου (χθες Σάββατο), ο Βενιζέλος ξεκίνησε την ομιλία του στη Σπάρτη, ενώ για σήμερα Κυριακή έχει προγραμματίσει δύο ομιλίες, μία στην Τρίπολη το μεσημέρι και μία στην Καλαμάτα το απόγευμα, ενώ αύριο (Δευτέρα) το απόγευμα μιλάει στην Αθήνα σε εκδήλωση στην Καλλιθέα.
Για την ώρα πάντως ο Βενιζέλος θέλει να αποφύγει να δοθεί η εικόνα ενός νέου εμφυλίου «πασοκικών δυνάμεων» και έχει επιλέξει το επικοινωνιακό μπαράζ και έναν «μετριοπαθή, αλλά βαθιά πολιτικό λόγο». Επίσης έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα στον ευρύτερο χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη μετακίνηση πολλών ψηφοφόρων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς το Ποτάμι για το οποίο καθημερινά ανεβάζει τους τόνους της κριτικής. Όμως με βάση στοιχεία δημοσκοπήσεων (στα οποία αναφέρθηκε και την προηγούμενη Κυριακή το «Π») και το κόμμα του Παπανδρέου αντλεί μεγάλο αριθμό εν δυνάμει ψηφοφόρων του από το Ποτάμι και μικρότερο σχετικά από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του προτάσσουν για την ώρα ως κεντρική στρατηγική επιλογή ότι είναι δύναμη ευθύνης και σταθεροποίησης της χώρας, αλλά και ρυθμιστής των εξελίξεων μετεκλογικά και σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, αλλά και στις διαβουλεύσεις με την «τρόικα». Ο Βενιζέλος επιδιώκει να είναι όχι απλά στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τρίτο κόμμα ώστε να μετέχει στις διερευνητικές εντολές που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Πάντως η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε μέσα από ένα συνοπτικό σημείωμα με τίτλο «βασικά σημεία για το δημόσιο διάλογο» να δώσει οδηγίες και συμβουλές προς τα στελέχη και τους υποψηφίους της για τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Κεντρικό σύνθημα είναι: «Κρατάμε ψηλά την ευθύνη και ευθύνη σημαίνει πατρίδα, σημαίνει μέλλον», ενώ κωδικοποιούνται βασικές κατευθύνσεις για την εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που ζητάει ο Βενιζέλος από τους πολίτες είναι:
«Πάταξον μεν, άκουσον δε». Αυτοί που δεν μας χωνεύουν, αυτοί που μας λοιδορούν, μας φτύνουν, μας μέμφονται, αυτοί που μας κατακρίνουν μπορούν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και την απέχθειά τους. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Αλλά τους θερμοπαρακαλούμε να μας ακούσουν. Να ακούσουν τι είναι αυτό που έγινε, πού βρισκόμαστε σήμερα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς πρέπει να πορευτούμε». Και επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι: «Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των πραγματικά δημοκρατικών, πραγματικά ευρωπαϊκών δυνάμεων, όλου του φάσματος. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ας γίνει μια κυβέρνηση των υπεύθυνων δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού με προοδευτικό πρόσημο. Τον εγγυητικό ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει κανείς άλλος μέσα στο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας «νέας ΔΗΜΑΡ», δηλαδή κάποιων οι οποίοι εμφανίζονται ως το καινούριο, το αθώο, το ανεπίληπτο και τελικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η νέα ΔΗΜΑΡ, δηλαδή η αναπαλαίωση».
Θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ
Παρά τις αρχικές αμφιταλαντεύσεις της Χαριλάου Τρικούπη για τη στάση που θα έπρεπε να τηρηθεί έναντι του Γ. Παπανδρέου (βλέπε ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), ο Βενιζέλος και το επιτελείο του, μόλις δημοσιοποιήθηκε η δήλωση του Γ. Παπανδρέου, ανέβασαν αμέσως τους τόνους της αντιπαράθεσης καταγγέλλοντάς τον ως διασπαστή.
Και επισημαίνουν: «Δυστυχώς συμπεριφέρεται ως κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του. Το ΠΑΣΟΚ που τον τίμησε εκλέγοντάς τον πρόεδρο του και αναδεικνύοντάς τον σε πρωθυπουργό. Δεν θα το καταφέρει. Ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που έλαβε τις καταλυτικές αποφάσεις για την ένταξη στο αρχικό Μνημόνιο το 2010, να επιχειρεί να διασπάσει το κόμμα του;».