Τι κρύβει η κίνηση Παπανδρέου

Παρά τις αποστάσεις που τήρησαν ιστορικά και κορυφαία στελέχη του Κινήματος από το νέο εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου, ο ίδιος, μαζί με μια σειρά από στελέχη που αναδείχτηκαν υπό την προεδρία του και κάποια έμπειρα και με μεγάλη διαδρομή στελέχη, προχώρησε στην εξαγγελία νέου πολιτικού κόμματος (αργά το Σάββατο το απόγευμα) μέσα από μια πρωτότυπη εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του «η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα ”ελληνικό σχέδιο” και θεσμούς που λειτουργούν – με τον πολίτη συμμέτοχο».

Βέβαια η δημιουργία κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου αναμένεται, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, να επηρεάσει και τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι πιθανόν η παρουσία του νέου αυτού πολιτικού φορέα να στοιχίσει την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα «τραβήξει» έστω και ένα μικρό τμήμα ΠΑΣΟΚων που είχαν καταφύγει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – αν και η κύρια δεξαμενή από την οποία αντλεί ψήφους είναι το Ποτάμι και μετά το ΠΑΣΟΚ.

Η ίδρυση κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, καθώς θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ, που ήδη εμφανίζεται εξαιρετικά αποδυναμωμένο. Εξάλλου, βουλευτές και στελέχη έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο, τόσο το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου όσο και το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσουν τόσο χαμηλά ποσοστά που να μην μπουν στη Βουλή. Η πλευρά Παπανδρέου πάντως επιμένει πως μπορεί το νέο κόμμα να ξεπεράσει τις 180.000 – 200.000 ψήφους που απαιτούνται για να πιάσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλή. Και αυτό ήδη καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε συμβολικά την 3η Ιανουαρίου (για να παραπέμπει στην περίφημη 3η Σεπτεμβρίου) για να ανακοινώσει και επίσημα το νέο κόμμα.

Εκπρόσωποι του νέου κόμματος θα είναι οι Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος θα είναι και υποψήφιος στη Λάρισα, Γιώργος Πεταλωτής και Γιώργος Ελενόπουλος.

Με τη διακήρυξη δεν θα δοθούν και οι 200 υπογραφές, οι οποίες, ωστόσο, μετά θα συγκεντρωθούν για να κατατεθούν στον Άρειο Πάγο ώστε να ιδρυθεί το κόμμα. Ήδη από χθες Σάββατο όλα τα κείμενα, η διακήρυξη, οι πολιτικές θέσεις, κ.λπ., είναι ανοιχτά προς διαβούλευση ενώ υπογραφές θα συλλέγονται σε όλα τα γραφεία του κόμματος. Τα κεντρικά γραφεία θα είναι στην οδό Πειραιώς. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και η ηλεκτρονική σελίδα του κόμματος.

Πάντως μια μέρα νωρίτερα από την επίσημη παρουσίαση του κόμματος και των συμβόλων του (την Παρασκευή το απόγευμα) ο κ. Παπανδρέου με δήλωσή του απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν τονίζοντας πως «…ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα. Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν».


Σχολιάστε εδώ