Συνωστισμός ελικοπτέρων, αλλά… υπάρχει θέμα πολύ σοβαρό

Αν και ο αριθμός φαίνεται εντυπωσιακός, προβληματισμό προκάλεσε η «διαρροή» ότι από τα 12 ελικόπτερα SUPER PUMA της ΠΑ, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης, ούτε τα μισά δεν ήταν επιχειρησιακά λόγω βλαβών (!). Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που τα δύο SUPER PUMA της ετοιμότητας σε νησιά του Αιγαίου διατάχθηκαν να διασχίσουν όλη την Ελλάδα και να μεταβούν στην Κέρκυρα. Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό διότι, αφενός, με την «έρευνα – διάσωση» δεν παίζουμε, αφετέρου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν ελήφθη έγκαιρα μέριμνα για την αποκατάσταση των όποιων βλαβών ή την προμήθεια των ανταλλακτικών που λείπουν. Το επιχείρημα ότι «στέρεψε εδώ και έναν μήνα ο προϋπολογισμός του 2014» δεν κρίνεται σοβαρό, γιατί πολύ απλά μιλάμε για ζήτημα «ζωής ή θανάτου»…

***

Απολαυστικοί καβγάδες

Μεταξύ της κυρίας Έλενας Ακρίτα και του γνωστού μας και μη εξαιρετέου κ. Δ. Βερύκιου το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Η πρώτη μέτρησε ακριβώς τις εγγραφές που είχε κάνει ο Άκης του ονόματος Δήμου στο ημερολόγιό του, τις επισκέψεις του στον Κορυδαλλό και ο δεύτερος τις απολαβές της από την ΕΡΤ.

* Εν τω μεταξύ ένας αντιπλοίαρχος (ε.α.), ο Φίλιππος Μωυσόγλου, μήνυσε τον Δήμο γιατί από την εκπομπή του «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ» στον Alpha χαρακτήρισε τους αξιωματικούς κοπρόσκυλα και αμφισβήτησε την προσφορά τους στη χώρα. Ταυτόχρονα έστειλε επιστολή-διαμαρτυρία στον κ. ΥΕΘΑ με την οποία ζήτησε να αφαιρεθεί η διαπίστευση του Βερύκιου στο υπουργείο.

* Προσωπικά, δεν είδα την εκπομπή.

***

Επιθέσεις και αντεπιθέσεις…

Επίθεση στον πρώην ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο εξαπέλυσε με «ενημερωτικό» σημείωμα, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, επειδή, όπως λέει, «ορισμένοι στρέφονται κατά των Ναυπηγείων για τις καθυστερήσεις παράδοσης των πυραυλακάτων (ΤΠΚ) και ιδιαίτερα της ”ΡΙΤΣΟΣ”…». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι την 6η Σεπτεμβρίου 2012 το Δημόσιο όφειλε στην Ελευσίνα 12,5 εκατ. ευρώ, αλλά αντί πληρωμής ο τότε ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος αποφάσισε να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με το ερώτημα:

Κατά πόσον η πληρωμή ήταν νόμιμη αφού είχε υλοποιηθεί μόνο το 40% του έργου ενώ η εταιρεία είχε εισπράξει το 80% του τιμήματος.

Η εταιρεία λοιπόν χαρακτηρίζει το γεγονός «εξόφθαλμα ανακριβές και εξόχως δυσφημιστικό», ενώ την ενέργεια του υπουργού «επιπόλαια και πρόχειρη». Όπως αναφέρει, το ίδιο συνέβη και έξι μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2013, όταν «το ΥΠΕΘΑ με απόλυτη προχειρότητα αρνήθηκε να πληρώσει στα Ναυπηγεία άλλα 12,5 εκατ. ευρώ συμβατικά οφειλόμενα…». Και τελικώς, «για να καλυφθεί η ανευθυνότητα και η προχειρότητα, εκλήθη η Βουλή να κυρώσει νόμο για να καταβάλει το ΥΠΕΘΑ, τον Μάιο του 2013, τα 25 εκατ. ευρώ…».

Δεν θα αναφερθούμε σε άλλα αποσπάσματα του «ενημερωτικού», αλλά το ύφος και μόνον δηλώνει «ρήξη». Πάντως έμπειροι αξιωματικοί, σχολιάζοντας τα παραπάνω, έλεγαν με νόημα ότι «το Πολεμικό Ναυτικό και η κυβέρνηση έδωσαν πολλές φορές το ”φιλί” της ζωής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας» και ότι όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο «δεν λέει την αλήθεια»… Επίσης ότι με τον τρόπο αυτό τα Ναυπηγεία απλά προσπαθούν να πάρουν «παράταση ζωής…». Το σίγουρο είναι ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε συνέχεια…

***

Έδωσαν τα… ρέστα τους…

*…τα σωστικά ΓΕΝ και ΓΕΑ στην υπόθεση της τραγωδίας του «NORMAN ATLANTIC». Συγχαρητήρια.

*Γεννώνται πάντως ερωτήματα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου του στόλου των SUPER PUMA. Αν δεν επενέβαιναν οι Ιταλοί τι θα γινόταν;

Το γεγονός πρέπει να αποτελέσει αφετηρία προβληματισμού.

Βρε, τι πάθαμε πρωτοχρονιάτικα…

*Νοικοκυραίοι άνθρωποι…

*Ο εξοχότατος σινιόρε Μάσιμο Ρομανιόλι, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Μπερλουσκόνι, γερουσιαστής και αντιπρόεδρος Ένωσης Φιλίας Ιταλίας – Κύπρου – Ελλάδας, αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της εταιρείας ALENIA (αεροσκάφη 27J), αλλά και καρδιακός φίλος του ενταύθα «κύκλου» εξοπλισμών συνελήφθη στο Μαυροβούνιο από την αμερικανική DEA.

*Η εν λόγω υπηρεσία ασχολείται με δίωξη ναρκωτικών και παράνομες διακινήσεις οπλισμών.

*Οι πληροφορίες φέρουν ότι εμπλέκεται και η FARC, ο μεγαλύτερος διακινητής κοκαΐνης στην Κολομβία.

*Είναι να μην έχει πέσει στεναχώρια και προβληματισμός στην Αθήνα;

Δύο μεγάλες εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν ΤΩΡΑ γιατί…

*Προς την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, υπουργό κ. Νίκο Δένδια και υφυπουργό κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο.

*Αγαπητοί κύριοι, ενδέχεται, πράγμα που το απεύχομαι, στο τέλος του μήνα να μην είστε στη θέση σας. Έτσι είναι η πολιτική και πώς να την αλλάξεις… SIC TRANSIT GLORIA MUNDI…

*Παρακαλώ φροντίστε να μην αφήσετε πίσω δύο μεγάλες εκκρεμότητες που μπορεί να σας εκθέσουν.

*Πλήρη έλεγχο των Αντισταθμιστικών που αφορούν τις συμβάσεις προμήθειας ελικοπτέρων ΝΗ-90 και APACHI της περιόδου Σαμαρά. Πρέπει να είσθε πλήρως ενήμεροι για τυχόν ατασθαλίες.

*Πλήρη έλεγχο της υπόθεσης επισκευής του ελικοπτέρου PUMA στην Ισπανία αλλά και της περαιτέρω τύχης των Ε/Π αυτών. Η υπόθεση, όπως διαχειρίσθηκε, αφήνει ερωτηματικά.

Και στις δύο περιπτώσεις τηρείται άκρα, ένοχος σιωπή των αρμοδίων στις αλλεπάλληλες καταγγελίες του Τύπου.

Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, η αρμόδια υπηρεσία αγνοεί πλήρως όχι μόνο τον Τύπο, αλλά και δύο εισαγγελικές παραγγελίες.

*Μην τρομάζετε. Δεν απαιτείται χρόνος. Εντός δέκα ημερών ένας καλός ερευνητής της εμπιστοσύνης σας, ανά περίπτωση, πιθανόν θα σας προσκομίσει «λαβράκια».

*Αν το αμελήσετε θα φέρετε και εσείς ευθύνη γιατί αμφότερα τα θέματα εξετάζονται από εισαγγελείς. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΘΕ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ.

*Σας θυμίζω αφορισμό του συναδέλφου σας κ. Πάνου Μπεγλίτη, που δυστυχώς ισχύει απόλυτα.

«Κομματικά και προμηθευτικά υποσυστήματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χειρίζονται ακόμη τις προμήθειες των ΕΔ».

Ευχόμαστε επανεκλογή σας, ειλικρινά.

***

Ιστορία μου, αμαρτία μου

* Θα γίνω κουραστικός αν επαναλάβω ότι η Ψωροκώσταινα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που διαθέτει στα υπουργεία γενικούς γραμματείς;

* Αυτές οι θέσεις εφευρέθηκαν από την κομματοκρατία για να βολεύονται αποτυχόντες βουλευτές και οι κομματικοί εγκάθετοι. Σπάνια άνθρωποι που βρέθηκαν σ’ αυτές τις θέσεις απέδωσαν έργο. Συνήθως είναι τροχοπέδες, υπονομευτές και ενίοτε κομπιναδόροι.

* Η «τρόικα», για να μην τη βρίζουμε συνεχώς, υπέδειξε στις κυβερνήσεις Γιωργάκη, Παπαδήμου, Σαμαρά την κατάργησή τους. Αυτοί όμως σφύριζαν αδιάφορα. «Τι θα γίνουν τα δικά μας παιδιά;», είπαν. Πού θα βολεύουμε τον κόσμο μας;

* Στο υπουργείο Άμυνας δεν προβλέπεται θέση γενικού γραμματέα. Γενικοί γραμματείς θεωρούνται οι τέσσερις Αρχηγοί. Στα τελευταία χρόνια, πρώτος ΓΓ τοποθετήθηκε ο κ. Ελ. Τζέλλας, το 1985 (άνθρωπος της κυρίας Β. Παπανδρέου και μέλος της κομματικής νομενκλατούρας του ΠΑΣΟΚ). Συνέβησαν τότε φαιδρά επεισόδια στο υπουργείο, με τον κ. Τζέλλα να απαιτεί αρμοδιότητες που όμως ο Αντ. Δροσογιάννης (υπουργός) και ο Τ. Σεχιώτης (υφυπουργός) αρνούνταν να εκχωρήσουν.

* Τελικά ο Τζέλλας παραιτήθηκε αγανακτισμένος, αλλά δεν άργησε να λάβει θέση συμβούλου στην ΕΑΒ μετά του κ. Γ. Κανδαλέπα, κουμπάρου και εκ των απορρήτων του κ. Γ. Παπαντωνίου (ΦΕΚ 453/16-07-86). Ο κ. Τζέλλας ανέλαβε στη συνέχεια υψηλότερη θέση στα ΕΛΠΕ, στην Εταιρεία Υδάτων κ.α., κ.α.

* Σήμερα ως ΓΓ του ΥΕΘΑ, ο οποίος αναβαθμίστηκε από ειδικός γραμματέας σε γενικό με ειδικό νόμο, υπηρετεί ο κ. Αντ. Οικονόμου, άνθρωπος του κ. πρωθυπουργού. Λένε ότι οι του δεύτερου επιπέδου διοικήσεις είναι πάντοτε άνθρωποι κάποιου από πάνω, για να είμαστε ρεαλιστές.

* Δεν έχω ακόμη σουμάρει τη δράση του κ. Οικονόμου ως γενικού για να κάνω κριτική.

* Θεωρώ, πάντως, λαϊκισμό και άδικο και απορώ πώς γιʼ αυτό δεν αντέδρασε σφόδρα το ΓΕΕΘΑ το οποίο έχει αποστολή να διαφυλάττει τα ελάχιστα εναπομείναντα προνόμια των αξιωματικών. Προώθησε, για λόγους χρηστής διοίκησης -όπως ισχυρίζεται- διάταξη που επιτρέπει στους πολιτικούς υπαλλήλους του ΥΕΘΑ, εν ενεργεία και συνταξιούχους, να σιτίζονται σε στρατιωτικές λέσχες (εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης), οικογενειακώς χωρίς την υποχρέωση καταβολής συνδρομής, στην οποία υποχρεούνται οι στρατιωτικοί. Ψάχνω να βρω ισότητα και χρηστή διοίκηση. Οι λέσχες είναι στρατιωτικές, ήδη κορεσμένες, και αν οι συνταξιούχοι υπάλληλοι απαλλασσόμενοι υποχρεώσεων έκαναν χρήση ισοτίμως τότε δε θα έβρισκαν καρέκλα οι στρατιωτικοί. Έχω άδικο; Η ευθύνη είναι του ΓΕΕΘΑ, που δεν αντέδρασε στη διάταξη αυτή.

***

Αντί καλάντων

* Και εν όψει εκλογών

* Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουν άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς τ’ ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθʼ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: Να τρέφονται δαπάναις του Δημοσίου (Εμ. Ροΐδης).

* Το έθνος υμών υφίσταται πολιτικήν τινά ζύμωσιν, καθ’ ην τα ακαθαρτώτερα στοιχεία ανέρχονται και επιπλέουσι, εν, είδη ξαφρίσματος, επί της επιφανείας.

Ο τοιούτος αφρός, κατέχων κατά τους Νόμους της φυσικής, τα ανώτατα στρώματα, θέλει κυβερνά, φλυαρεί και κλέπτει ασυστόλως την Ελλάδα, μέχρι ου τελειώσει η ζύμωσις και λάβει, ανά χείρας, ο Λαός την μεγάλην ξαφριστική κουτάλαν (Εμ. Ροΐδης).

Σ.σ.: δεν τελειώνει αυτή η άτιμη ζύμωσις, κύριε Ροΐδη μου, δεν τελειώνει…)

* Η ανίκανη και διεφθαρμένη πολιτική και οικονομική ελίτ της Ελλάδας είναι υπεύθυνη για το σημερινό δράμα της. (Βόλ. Σόιμπλε)

* Οι Έλληνες πληρώνουν τα λάθη ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος και όχι μόνο μίας ή δύο κυβερνήσεων. (Ζαν Κλοντ Γιούνκερ)

* Μόνο αν ακούει κανείς τις φήμες μπορεί να πιστεύει οι έχουμε Δημοκρατία στην Ελλάδα. Τη χώρα κυβερνούν άνθρωποι οι οποίοι κανονικά έπρεπε να είναι ισοβίτες στις φυλακές. (Σαρ. Καργάκος)

* Μας έρχεται κάθε σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε, στο τέλος όμως βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε. (Γ. Σουρής)

* Ηξεύρετε τι έγιναν οι λίρες τις Αγγλίας; (δάνειο)

Ταις έφαγον οι δυνατοί της δυστυχούς Γραικίας. Ταις χώνευαν οι Υπουργοί και όλοι οι Αρχηγοί σας και τώρα έμεινε γυμνό το δύστυχο κορμί σας. (Α. Σούτσος)


Σχολιάστε εδώ