Στο κόκκινο…

***

Προειδοποίηση…

Σημαντική ήταν η παρέμβαση των εφοριακών και ιδιαίτερα του Συλλόγου Εργαζόμενων στις ΔΟΥ οι οποίοι, διά του προέδρου τους Τρύφωνα Αλεξιάδη, ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τη γενική γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου μέτρα διασφάλισης κι απεμπλοκής των φορολογικών υπηρεσιών από κομματικές σκοπιμότητες και ενέργειες. Κι αυτή η ενέργεια έγινε μετά από ενημέρωση πως εφοριακοί κινούνται σε πλήρη συνεννόηση με το κόμμα της ΝΔ, ενώ πληροφορίες αναφέρονται σε υποθέσεις που θα επιχειρηθεί να «ξεθαφτούν» στην ευθεία προς τις εθνικές κάλπες.
– Ταυτόχρονα ζητήθηκε να μην υπάρξουν κοινοποιήσεις μετακινήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και άλλων κινήσεων χωρίς να έχει προϋπάρξει αίτηση υπαλλήλου καθώς και να υπάρξουν ανακλήσεις όσων έχουν ήδη κοινοποιηθεί ειδικά από τη Δευτέρα 29/12.

***

O Ντράγκι πάει τον Τσίπρα…

Κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν οι δηλώσεις Τσίπρα την προηγούμενη Δευτέρα αναφορικά με την εγγύηση των καταθέσεων των ελλήνων πολιτών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι εγγυάται για την ασφάλεια των καταθέσεων, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του «θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ευρωπαίους εταίρους».

>Αυτή ακριβώς η επισήμανση περί της ΕΚΤ -κι όχι της ΕΕ- έχει μεγάλη σημασία. Κι αυτό διότι επιβεβαιώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει έλθει σε προσωπική συμφωνία με τον Μάριο Ντράγκι μετά και την καλοκαιρινή του επίσκεψη στη Φρανκφούρτη. Να θυμίσουμε πως ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης είχε αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια στον έλληνα πολιτικό, ενώ η μακροχρόνια διαμάχη του με τη Γερμανία δίνει πόντους στον Αλέξη Τσίπρα. Γνωστό είναι πως πολλές φορές ο κ. Ντράγκι έχει συγκρουστεί με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε για θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και να που η Ελλάδα γίνεται ένα νέο θέατρο αυτής της αντιπαράθεσης με ωφέλειες όμως για την ελληνική πλευρά.

>Για τον λόγο αυτό λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε για συμφωνία – πλαίσιο με την Κομισιόν που ούτως ή άλλως είναι εχθρική, αλλά για πακέτο συμφωνία με την ΕΚΤ. «Οι συστημικές τράπεζες έχουν περάσει τα crash tests. Η τραπεζική ενοποίηση έχει προχωρήσει. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος είναι επομένως ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες. Και επιπλέον, αυτές τις μέρες, συζητείται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ενεργητικού της ΕΚΤ στο ύψος του 1 τρισ. ευρώ με σκοπό την έμμεση, μέσω των τραπεζών, αγορά κρατικών ομολόγων το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

>Μεγάλο αδιέξοδο έχει προκληθεί από τον αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να πάει τη Βουλή σε πρόωρες εκλογές για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήδη μιλάμε για πτώση πωλήσεων άνω του 15% και με μεγάλα προβλήματα στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες είδαν τους τζίρους τους να καταποντίζονται.

>Εντύπωση προκάλεσε η στάση της ΕΣΕΕ να μην καταδικάσει τις πρόωρες εκλογές όπως συνηθίζουν οι υπόλοιποι εργοδοτικοί φορείς. Η ΕΣΕΕ έχει κατά καιρούς συγκρουστεί σφοδρά με την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να κρατάει στάση ισορροπίας με τις εξελίξεις και να… λοξοκοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις νεοδημοκρατικές καταβολές της ως εμπορικός φορέας.

>Βλέπαμε την κωλοτούμπα της Μίκας Ιατρίδη η οποία ξαφνικά θυμήθηκε από το αντιμνημόνιο να επιστρέψει στη ΝΔ. Ίσως τώρα να λυθεί και το πρόβλημα που η οικογένειά της έχει με οικόπεδο το οποίο διεκδικούσε το ΤΑΙΠΕΔ. Θα παρακολουθήσουμε το θέμα και θα ενημερώσουμε.

>Μήπως έχει μπερδέψει τον ρόλο της; Διορισμένη υπάλληλος είναι και μάλιστα περιορισμένης διάρκειας! Αληθεύει ότι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κρύβεται πίσω από την άρνηση κάποιων ΔΟΥ να χορηγούν φορολογική ενημερότητα στους υπόχρεους, αν δεν καταβληθεί όλος ο ΕΝΦΙΑ; Είναι γεγονός ότι η κ. Σαββαΐδου, με άλλοθι την επίτευξη του ετήσιου στόχου των εσόδων, καταστρατηγεί τον νόμο που προβλέπει την ενός μηνός έκδοση για μη ληξιπρόθεσμα χρέη;

>Αλλιώς πώς; Αν ο πάγιος κανόνας των αγορών, αυτός της προσφοράς και ζήτησης, είναι πράγματι αλάνθαστος, τότε κάτι δεν πάει καλά με την Τράπεζα της Ελλάδος και την μετοχή της, που αφενός η κεφαλαιοποίησή της έχει μειωθεί αισθητά και αφετέρου η απόδοσή της έχει καταβαραθρωθεί.

***

* Απαγορεύεται να μάθουμε σε πόσες και ποιες περιπτώσεις έθεσαν βέτο; Εκτός και αν ο ρόλος των εκπροσώπων του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, που έχουν λάβει κρατική βοήθεια, είναι καθαρά εικονικός και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πέφτει ο μισθός και να βολεύουν κανένα τέκνο.

* Το ότι η υπαγωγή της υπό σύσταση επιχείρησης Hospitality of Messinia (!) Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στον αναπτυξιακό νόμο εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε παραμονές Χριστουγέννων δεν προβλημάτισε κανέναν; Ούτε το ότι το επενδυτικό σχέδιο συγκέντρωσε την ελάχιστη βαθμολογία για την κατηγορία ενισχύσεων, στην
οποία υπεβλήθη;

* Αληθεύει ότι πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιηθεί και σύντομα θα δούμε «αυθόρμητα» δημοσιεύματα για παλιότερες εργασίες του σε κρατικού χαρακτήρα οργανισμούς;

* Ρόλο στο ΤΧΣ ή ακόμα και σε τράπεζα θα διεκδικήσει σύμφωνα με πηγές μας ο Γιάννης Μηλιός. Για αυτόν τον λόγο δεν θα είναι υποψήφιος με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

* Τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τον έλεγχο που ξένοι θέλουν να έχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και γιατί και πάλι ανεχόμαστε ως κυβέρνηση όσα δεν θα έπρεπε να ανεχτούμε;


Σχολιάστε εδώ