Στα ενδότερα των ομάδων

*Για τις πολιτικές εξελίξεις, βέβαια, θα γράψουν όλοι οι άλλοι συνάδελφοι. Οπότε εμείς θα κάνουμε μια αποκρυπτογράφηση όσων γίνονται στην προεκλογική κούρσα για την ΕΠΟ σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

*Ο Γιώργος Γκιρτζίκης έθεσε υποψηφιότητα και, μάλιστα, υποσχέθηκε σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα από ένα μήνυμα ενότητας και προόδου. Γιατί, βέβαια, δεν είχε καταθέσει έως τώρα τις προτάσεις του για την αναβάθμιση του αθλήματος, είναι κάτι που γνωρίζει μόνο ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔ και άλλοτε ταμίας της Ομοσπονδίας σε διάφορες διοικήσεις.

*«Αποφάσισα να καταθέσω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της ΕΠΟ έχοντας πλήρη τη συναίσθηση του ρόλου και των ευθυνών που προκύπτουν από την επιλογή μου αυτή και τη θητεία μου στα διοικητικά του αθλήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έχω την εμπειρία και τη διάθεση να ηγηθώ μιας νέας εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο», έγραψε στον πρόλογο της γραπτής τοποθέτησής του ο Γκιρτζίκης. Με τα δύο πρώτα ερωτήματα να γεννώνται και να θέτουν τον ξανθιώτη παράγοντα προ των ευθυνών του.

*Το πρώτο ερώτημα αφορά το αν αποφάσισε ο ίδιος να διεκδικήσει την προεδρία ή εάν οδηγήθηκε στην απόφαση απ’ όσους στηρίζουν τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ. Η δεύτερη απορία αφορά την εμπειρία του Γκιρτζίκη, που την
αγνοούν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, διότι όπως λέγεται «στόμα έχει και μιλιά δεν έχει, παρά μόνο για να συμφωνήσει με την εισήγηση του εκάστοτε προέδρου».

*«Διατηρώ όλα τα θετικά στοιχεία της θητείας του προηγούμενου προέδρου, τα οποία δεσμεύομαι πως θα διευρύνω και θα κατοχυρώσω. Είμαι έτοιμος να προχωρήσω, έπειτα από κατάθεση προτάσεων και σε συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο, σε κάθε απαραίτητη διορθωτική κίνηση για πλευρές της λειτουργίας της Ομοσπονδίας που χρειάζεται να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους», πρόσθεσε ο πρώτος μνηστήρας για τη θέση του Γιώργου Σαρρή, χωρίς όμως να εξηγήσει πόσες προτάσεις κατέθεσε στο παρελθόν για διορθωτικές κινήσεις.

*«Θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται πραγματικά και όχι για το θεαθήναι για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η συνεργασία μαζί τους για την υλοποίηση ρηξικέλευθων προτάσεων θα είναι για μένα το στοίχημα που θα επιδιώξω πάση θυσία να κερδίσω», τόνισε στην τρίτη παράγραφο της δήλωσής του και στην αντιπολίτευση αντιλήφθηκαν πως ο Γκιρτζίκης σχεδιάζει να τους
αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο παρά τις προσπάθειές του να προσδώσει ενωτικό χαρακτήρα στην υποψηφιότητά του.

*«Θα υπερασπιστώ μια νέα δημόσια εικόνα του αθλήματος, της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων – μελών της χωρίς αποκλεισμούς και τιμωρητικές διαθέσεις. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πορευτεί στην επόμενη μέρα με ηρεμία, χωρίς κραυγές και μακριά από στείρες
αντιπαραθέσεις». Και μόνο το γεγονός ότι ο Γκιρτζίκης θέλησε να διαγράψει τους φόβους για τιμωρητικές συμπεριφορές, απλά επιβεβαιώνει το κλίμα που υπάρχει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

*Στο περιβάλλον του υποψηφίου προέδρου αναζητούν κάποια εντυπωσιακά επικοινωνιακά χτυπήματα για να περιορίσουν τη δυναμική του Βασίλη Γκαγκάτση πριν από τις εκλογές. Έχει, άλλωστε, αποδειχθεί περίτρανα πως το σκηνικό στην ΕΠΟ διαμορφώνεται δύο με τρεις εβδομάδες πριν από τις αρχαιρεσίες.

*Το πρόβλημα με τη σημερινή διοίκηση είναι ότι με τις εξελίξεις ασχολούνται πλέον ενεργά και οι άλλες τρεις μεγάλες ομάδες, δηλαδή ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, σε έναν τομέα στον οποίο έπαιζε μπάλα μόνος του ο Ολυμπιακός. Παραμένουν, βέβαια,
ενεργοί οι «ερυθρόλευκοι», αλλά αυτή τη φορά έχουν σοβαρούς αντιπάλους που αφιερώνουν χρόνο για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τον έτερο υποψήφιο, τον Βασίλη
Γκαγκάτση.

*Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, εκφράζονται δύο τάσεις για τον άλλοτε πανίσχυρο παράγοντα. Η μία θέλει τον Γκαγκάτση να απολαμβάνει την εκτίμηση του Ιβάν Σαββίδη και τη στήριξή του, αλλά την ίδια ώρα κορυφώνεται επικοινωνιακά και η άλλη τάση που επιδιώκει την ψήφο εμπιστοσύνης σε άλλον παράγοντα.

*Ο Γιώργος Λυσαρίδης αποτελούσε μια εξαιρετική περίπτωση διότι απολαμβάνει την εκτίμηση όλων όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο επειδή θεωρείται -και είναι- τίμιος. Αλλά ο ίδιος αντιλήφθηκε πως χωρίς νέα πρόσωπα στο ΔΣ της Ομοσπονδίας δύσκολα θα μπορούσε να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, διότι οι περισσότεροι παράγοντες κουβαλάνε αμαρτίες ή βαρίδια των προηγούμενων χρόνων.

*«Είναι προφανές ότι το πρόβλημα της ανυποληψίας του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν λύνεται με την αναγκαστική παραίτηση του κ. Σαρρή, αφού δεν είναι μόνο ο πρόεδρος, αλλά ολόκληρο το σύστημα θεσμικής και εξωθεσμικής διοίκησης της ΕΠΟ που φέρει συνολική ευθύνη και δεν διαθέτει πλέον την ηθική νομιμοποίηση να συνεχίσει να διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο», τοποθετήθηκε εγγράφως ο Λυσαρίδης και ασφαλώς κέρδισε τον πρώτο κύκλο των εντυπώσεων. Διότι πολύ απλά είχε δίκιο στο σκεπτικό του.

*«Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η αλλαγή μόνο στη θέση του προέδρου θα θυμίζει ορχήστρα στην οποία ο μαέστρος, ακόμη κι αν ο ίδιος θέλει, δεν θα μπορεί να τη διευθύνει με επιτυχία, αφού θα
υπάρχουν όργανα φάλτσα και “πειραγμένα”. Προδήλως,
άρα, η προσωπική μου συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία δεν με ενδιαφέρει», ξεκαθάρισε ο Λυσαρίδης. Κάποιοι επιμένουν, ωστόσο, πως η υποψηφιότητα του έμπειρου παράγοντα δεν έχει αποκλειστεί οριστικά και συνιστούν υπομονή.


Σχολιάστε εδώ