Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…

Το έργο τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι, στις επαφές που θα έχουν με τους πολίτες, θα χρειαστεί να υπερασπιστούν την πολιτική σκληρής λιτότητας που εφάρμοσε ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία από τον Ιούνιο του 2012, χωρίς ουσιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Και δεύτερον, διότι, λόγω του ότι η παράταξη θα είναι -σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις- δεύτερο κόμμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συρρικνωθεί σημαντικά, κατά 50 με 60 μέλη. Οι προοπτικές είναι ακόμη πιο δυσοίωνες για τους νυν βουλευτές, δεδομένου ότι παγίως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ένα ποσοστό της τάξης του 20-30% είναι νεοεισερχόμενοι στη Βουλή. Η «μεγάλη σφαγή» θα γίνει, όπως είναι φυσικό, στις μεγάλες περιφέρειες (Α’ και Β’ Αθηνών, Αττικής, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης κ.ά.) όπου εκλέγεται σχεδόν το 30% των βουλευτών. Εξίσου μεγάλες, αν όχι μεγαλύτερες θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία οι απώλειες στην υπόλοιπη επικράτεια, αφού λόγω του εκλογικού νόμου (και του μπόνους των 50 εδρών) παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» των εδρών το πρώτο κόμμα. Πιο αναλυτικά:

* Στην Α’ Αθηνών η ΝΔ τον Ιούνιο του 2012 είχε εκλέξει 8 βουλευτές, ενώ τώρα (ως δεύτερο κόμμα) θα εκλέξει 3 και σε… ακραία καλή περίπτωση 4. Στη λίστα υπάρχουν μεγάλες ανατροπές σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά. Αποχώρησε ο Δ. Αβραμόπουλος (ανέλαβε καθήκοντα Επιτρόπου), ο Π. Παυλόπουλος (δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος), ο Ανδρέας Ψυχάρης (παραιτήθηκε προ διμήνου), ενώ ο Ν. Μηταράκης «μετακόμισε» στη περιφέρεια Χίου. Επανήλθε όμως η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ δεν αποκλείεται να κατέβει υποψήφιος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Με βάση τα δεδομένα, οι Όλγα Κεφαλογιάννη και Ντ. Μπακογιάννη θεωρείται βέβαιο ότι θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις και τις άλλες (1 ή 2) προνομιούχες θέσεις θα διεκδικήσουν οι: Β. Κικίλιας, Ν. Κακλαμάνης, Φ. Πιπιλή και Θ. Πλεύρης.

* Στη Β’ Αθηνών μεταξύ φιλελεύθερων και… λαϊκιστών, μεταξύ υπουργών και πρωτοκλασάτων! Στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ είχε 12 βουλευτές, τώρα αναμένεται να εκλέξει 7 και στην καλύτερη περίπτωση 8. Για τις θέσεις αυτές θα δώσουν μάχη οι: Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Γιακουμάτος, Β. Μεϊμαράκης, Αργ. Ντινόπουλος, Σοφ. Βούλτεψη, Άδ. Γεωργιάδης, Κ. Παπακώστα, Αν. Καραμανλή, Τ. Ιακωβίδου, αλλά και οι… νεοεισερχόμενοι Ν. Δένδιας (αφήνει την Κέρκυρα), Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (μετακινείται από τα Ιωάννινα) Γ. Κουμουτσάκος, Δ. Δαβέττας (σύμβουλος του πρωθυπουργού), Ν. Κωστόπουλος (αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ) κ.α.

* Στην Περιφέρεια Αττικής μπορεί οι έδρες συνολικά να αυξήθηκαν από 12 σε 15, ωστόσο ως δεύτερο κόμμα η ΝΔ το πιθανότερο είναι να χάσει τις… μισές έδρες, από 4 που έχει να περιοριστεί στις 2. Τις οποίες θα διεκδικήσουν οι Μ. Βορίδης, Γ. Βλάχος, Θ. Μπούρας, Γ. Μαρτίνου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και νέα ισχυρή υποψηφιότητα.

Σημαντικές θα είναι οι απώλειες που θα έχει η Νέα Δημοκρατία σε μια σειρά περιφέρειες που λόγω του εκλογικού νόμου στις προηγούμενες εκλογές πήρε την «μερίδα του λέοντος» σε βάρος των άλλων κομμάτων. Πιο συγκεκριμένα.

*Στη Βοιωτία από 3 έδρες θα περιοριστεί στη 1, όπου θα δώσουν μάχη οι Γ. Καράμπελας, Ανδρ. Κουτσούμπας και Β. Μπασιάκος.

*Στην Ηλεία από 4 θα περιοριστούν στις 2, οπότε θα είναι δύσκολο το έργο των Κ. Τζαβάρα, Δ. Αυγερινοπούλου, Γ. Κοντογιάννη και Ανδρ. Μαρίνου.

*Στην Πέλλα οι 3 έδρες θα γίνουν 1, την οποία θα διεκδικήσουν οι Γ. Καρασμάνης, Δ. Τζαμτζής και Δ. Σταμενίτης.

*Στην Πιερία οι 4 έδρες θα γίνουν 2, ενδεχομένως και 1, κατά συνέπεια η μάχη θα είναι αδυσώπητη μεταξύ των Κ. Κουκοδήμου, Δ Χριστογιάννη, Ά. Παπαδημητρίου και Γ. Κωνσταντόπουλου (αν είναι υποψήφιος).

*Στην Ημαθία η ΝΔ θα χάσει 2 από τις 3 έδρες, οπότε τη μοναδική θα διεκδικήσουν οι Λ. Τσαβδαρίδης, Απ. Βεζυρόπουλος και Γ. Μπατσαρά.

*Στην Καβάλα από τις 4 έδρες που έχει θα περιοριστεί στις 2, αν όχι στη 1, την οποία θα διεκδικήσουν οι Γ. Καλαντζής, Ν. Παναγιωτόπουλος, Γ. Πασχαλίδης και Κ. Κλειτσιώτης.

*Στη Φθιώτιδα οι 4 έδρες θα γίνουν 2, ενδεχομένως και 1, με διεκδικητές τους Χρ. Σταϊκούρα (που έχει λογικά ένα σοβαρό προβάδισμα), Κ. Κουτσογιαννόπουλο, Ελ. Μακρή, Δ. Μπριάνη.

*Στα Χανιά οι 3 έδρες θα γίνουν 1, για την οποία θα δώσουν μάχη οι Χρ. Μαρκογιαννάκης, Κυρ. Βιρβιδάκης και Μ. Βολουδάκης. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα Ιωάννινα όπου την 1 (από τις 3 που έχει σήμερα) θα διεκδικήσουν οι Κ. Τασούλας, Στ. Καλογιάννης, καθώς η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου θα μετακινηθεί εκτός απροόπτου στη Β’ Αθηνών.


Σχολιάστε εδώ