Οικονομική «ανάσα» στον δήμο

Όπως είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, αν δεν γινόταν αυτή η ρύθμιση ο Δήμος δεν θα μπορούσε να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2015 και θα κινδύνευε να μπει υπό κηδεμονία, που θα σήμαινε απολύσεις εργαζομένων και αυξήσεις των δημοτικών τελών. Το 5% του ΚΑΠ ισοδυναμεί με 800.000 ευρώ τον χρόνο. Δόθηκε η εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου στον δήμαρχο προκειμένου να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και τα χρέη προς τα Ταμεία, όπως και οι οφειλές της ΔΗΡΑΠ προς ΙΚΑ και ΤΣΠΕΑΘ, που αφορούν τη δημαρχία Λογοθέτη και ανέρχονται σε 800.000 ευρώ περίπου.

Συζήτηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Ένα άλλο θέμα που «πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, ήταν η έγκριση της έναρξης διαδικασιών με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη σύναψη δανείου με σκοπό την αναχρηματοδότηση των δανείων και τη ρύθμιση της αποπληρωμής τους με ευνοϊκότερους όρους.

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Ελπίδα Παντελάκη από το ΚΚΕ, η οποία είπε πως πάγια θέση του συνδυασμού της είναι να μην πληρωθεί ούτε ευρώ για τα δάνεια και ότι πρέπει να διαγραφούν τα δάνεια αυτά.

Ο δήμαρχος, πάντως, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Αύγουστο να ψηφίζουν τη ρύθμιση που είχε φέρει ο τότε δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος για χρέη 5,8 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και τώρα να αρνούνται να ψηφίσουν τη συνολική ρύθμιση του χρέους του δήμου.

***

// Τελικά το bazaar της Μητρόπολης, το οποίο είχαν πολεμήσει κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και επρόκειτο να γίνει στην πλατεία Κοραή, δεν πραγματοποιήθηκε. Μετά και την αντίδραση των εκδοτών – βιβλιοπωλών του Πειραιά, ο δήμαρχος ήρθε σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη και αποφασίστηκε το bazaar να μη γίνει για να μη θιγεί ένας κλάδος της πειραϊκής κοινωνίας που έχει υποστεί τα πάνδεινα από την κρίση.

// Άλλαξε όψη το κέντρο του Πειραιά. Όλα τα εργοτάξια του Μετρό εξωραΐστηκαν και στα παραπέτα τους μπήκαν καλαίσθητες αφίσες με φωτογραφίες από τις γωνιές της πόλης αλλά και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της. Επίσης, το γιαπί της Ραλλείου «ντύθηκε» ολόκληρο με σκέπαστρο που απεικονίζει τη μορφή που θα έχει όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του και θα λειτουργήσει ως δικαστικό μέγαρο. Όλα τα έξοδα για τον εξωραϊσμό τα ανέλαβε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

// Δύο σύγχρονες πλατείες υψηλής αισθητικής με παιδικές χαρές, νέες περιφράξεις, πλακόστρωτο, επαρκή φωτισμό, καινούρια παγκάκια και πράσινο παραδίδονται τις προσεχείς ημέρες στους Πειραιώτες, έπειτα από δωρεά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία ανέλαβε την ανάπλασή τους.

Πρόκειται για την πλατεία Θεμιστοκλή στα Μανιάτικα και την πλατεία Αγίων Αναργύρων στην Παλαιά Κοκκινιά.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Έχουμε πει πολλές φορές πως οι συνέργειες με ιδιώτες μπορούν να βοηθήσουν καταλυτικά και να ενισχύσουν την υλοποίηση δράσεων στην πόλη καθώς τα οικονομικά του δήμου δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε μόνοι μας. Για εμάς οι γειτονιές του Πειραιά είναι προτεραιότητα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να επισκέπτονται με ασφάλεια τις πλατείες σε δύο περιοχές του Πειραιά που ήταν μέχρι πρότινος ξεχασμένες».

// Όλοι οι παλιοί Πειραιώτες που ήταν συντεταγμένοι με το βαθύ ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στην Α’ Πειραιά, τώρα έχουν πυκνώσει τις επαφές με τον Γ. Παπανδρέου και έχουν συσπειρωθεί γύρω του. Ήδη 40 απ’ αυτούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κατέβουν υποψήφιοι βουλευτές με το κόμμα που θα ιδρύσει προκειμένου να κατέβει στις εκλογές στο τέλος του μήνα. Μεταξύ αυτών οι Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Λάζαρος Αθανασιάδης, Ηλίας Σκαφιδάς και Έλλη Ντεντιδάκη.

// Εκείνο, με το καταφύγιο του Προφήτη Ηλία τι γίνεται; Ένα από τα ιστορικά σημεία της πόλης, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να γίνει πόλος έλξης για τον κόσμο, καθώς αποτελεί τη ζωντανή μνήμη της πόλης μας από τους βομβαρδισμούς της περιόδου 1941-1944, είναι παραμελημένο, ξεχασμένο και προπαντός επικίνδυνο. Μια σιδεριά κι ένα νοβοπάν καλύπτει την είσοδό του που μοιάζει στόμιο τούνελ και ο χώρος είναι προσβάσιμος και σε παιδιά. Πριν θρηνήσουμε θύματα, ας κλείσουν οι αρμόδιοι καλά τον χώρο ή ας τον αξιοποιήσουν.

// Πολύς κόσμος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Αγία Τριάδα, όπου η Μητρόπολη Πειραιά έκοψε την πίτα της. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ του Πειραιά (Αρβανιτόπουλος, Κατσαφάδος, Μελάς, Τραγάκης και Νεράντζης) ήταν παρόντες μαζί με τον δήμαρχο Γ. Μώραλη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γ. Δαβάκη, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και πολλούς άλλους παράγοντες της πόλης. Ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ ευλόγησε την πίτα, ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά και μοίρασε ο ίδιος τα κομμάτια σε κάθε παριστάμενο. Την επομένη το μεσημέρι, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Πειραιά. Πολλοί οι επίσημοι κι εδώ, πολύς και ο κόσμος. Όλοι οι φορείς του Πειραιά είχαν πάει να ευχηθούν καλή χρονιά στον νέο δήμαρχο. Ο οποίος στη σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία του έδωσε το στίγμα που θα ακολουθήσει στη θητεία του, το οποίο έχει ήδη διαφανεί στους τέσσερις πρώτους μήνες που διοικεί τον Πειραιά: Νοικοκύρεμα, αξιοκρατία, σοβαρότητα και πάνω απ’ όλα σκληρή αλλά μεθοδική δουλειά με στόχους.

// Τελικά η γραφειοκρατία έκανε το… θαύμα της και ο ΠΕΣΥΔΑΠ έμεινε χωρίς… ούτε ένα ευρώ από τις 350.000 που είχαν εγκριθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 για το έργο που επιτελεί με την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.

Όλα τα παραστατικά, τιμολόγια, αποδείξεις, δελτία αποστολής κ.λπ. είχαν σταλεί έγκαιρα, το ποσό είχε εγκριθεί αλλά δεν εκταμιεύτηκε ποτέ αφού οι διαδικασίες στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τόσο αργές και χρονοβόρες που δημιουργούν… τείχος απροσπέλαστο σε όποιον δικαιούται να εκταμιεύσει χρήματα. Έτσι, χάθηκαν και οι πόροι του 2014 για τον ΠΕΣΥΔΑΠ, ενώ το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι αυτό συμβαίνει για πέμπτη συνεχή χρονιά!

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε ότι σαφώς πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που αποδεικνύει την αδυναμία του κράτους, αλλά η προσπάθεια που κάνει ο σύνδεσμος με τους δήμους-μέλη του δεν θα σταματήσει. Θα συνεχιστεί το ίδιο ποιοτική και αποτελεσματική, όπως και πριν, και φυσικά σε καμία περίπτωση η διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ δεν θα επιτρέψει πισωγυρίσματα.


Σχολιάστε εδώ