Κόλλησε στους 168 το κυβερνητικό μπλοκ

Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις, αλλά και τις κινδυνολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Από τις κινήσεις του, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, ήταν εμφανές ότι είχε πλέον συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η χώρα θα οδηγείτο σε εκλογές.

Αυτή ακριβώς την εικόνα εξέπεμψε και στην «προκάτ» συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ), όπου το κεντρικό μήνυμα ήταν: «Εγώ έκανα ό,τι μπορούσα για να βγει Πρόεδρος.

Πάμε τώρα για εκλογές». Εξ ου και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τον εγκαλούν ότι από ένα σημείο και μετά εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια και δεν έκανε ό,τι μπορούσε για αποτρέψει τις εκλογές.

Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρωταρχικός και βασικός στόχος του Σαμαρά (και του Βενιζέλου, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους) ήταν μέσα από την Προεδρική εκλογή να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές με το σκεπτικό ότι αργότερα η κατάσταση θα ήταν πιο δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία. Την άποψή τους αυτή ενισχύει και η αποστροφή του ίδιου στη διάρκεια της συνέντευξης ότι οι εκλογές αυτή την στιγμή «βολεύουν» τη Νέα Δημοκρατία.

Μετά το ανεπιτυχές αποτέλεσμα στην τρίτη ψηφοφορία αναζωπυρώθηκαν οι γκρίνιες των βουλευτών για τους χειρισμούς, τη στρατηγική που ακολούθησε ο κ. Σαμαράς, αλλά ακόμη και για την επιλογή του προσώπου. Άπαντες αναγνωρίζουν ότι ο κ. Δήμας είναι ένας σοβαρός, μετριοπαθής, με περγαμηνές πολιτικός, αλλά όπως έλεγαν δεν έχει τη δημοφιλία και την εμβέλεια ούτως ώστε να συσπειρώσει δυνάμεις πέραν της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αν είχε επιλεγεί, λένε, ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, έστω κι εκτός του χώρου της Κεντροδεξιάς, ενδεχομένως να είχε περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώσει τους 180 ψήφους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι, όπως φάνηκε καθαρά στη διάρκεια των ψηφοφοριών, δεν ήταν θέμα προσώπου, αλλά πολιτικής απόφασης από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. «Και τον Ομπάμα να προτείναμε δεν θα εκλεγόταν», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ασκούν κριτική στον κ. Σαμαρά γιατί δεν παρείχε προσωπικά τη στήριξή του στον κ. Δήμα με κοινές εμφανίσεις, παρουσία σε εκδηλώσεις.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο απαντούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργούσε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δήμα, καθότι θα ταυτιζόταν κομματικά με τη Νέα Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ