Κομμάτια και θρύψαλα η ΔΗΜΑΡ

Η πολιτική επιλογή να δοκιμαστεί μόνη της στις κάλπες και να μη συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει εγχείρημα τιτάνιο, ενώ είναι δύσκολο το ενδεχόμενο να διαψευστούν οι προβλέψεις που θέλουν τη ΔΗΜΑΡ εδώ και καιρό να κινείται στο 1%. Η εν λόγω πρόταση πάντως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επρόκειτο να τεθεί υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου που συνεδριάζει σήμερα, Κυριακή, όπου και θα αποφασιστεί η εκλογική τακτική του κόμματος. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα κλιμάκια της ηγεσίας -μετά και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τάζει εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας- αποτέλεσε η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Χρήστου Μαχαίρα πως υπάρχουν «δύο προϋποθέσεις που δεν μπορούν να παρακαμφθούν. Η πρώτη είναι ότι η όποια εκλογική συμπαράταξη οφείλει να βασίζεται σε προγραμματικές συμφωνίες. Η δεύτερη ότι ο αυτόνομος πολιτικός χαρακτήρας του κόμματός μας είναι αδιαπραγμάτευτος». Κατά τα λοιπά, η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος είναι εξαιρετικά βαριά. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι στη ΔΗΜΑΡ πίστευαν ότι ο κ. Κουβέλης είχε διασφαλίσει την ικανοποίηση των δύο αυτών όρων από τον κ. Τσίπρα, εξ ου και ο ίδιος δεν διέψευδε τις προηγούμενες μέρες το σενάριο ότι επρόκειτο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πικρή η αλήθεια για τον Φώτη Κουβέλη. Ίσως να είναι ο μόνος ή ένας από τους ελάχιστους που είχε την τύχη να του προσφερθούν τα δύο καίρια αξιώματα της χώρας, του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012 και πρόσφατα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και είπε όχι και στα δύο. Για ποιον λόγο, πολύ δύσκολα θα αποκαλυφθεί. Όπως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστός ο πραγματικός λόγος που δέχθηκε να συμμετάσχει στην κοινή κυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ είχε αποφασίσει όχι συμμετοχή αλλά ανοχή. Καθώς όταν τέθηκε θέμα εξόδου από την κυβέρνηση, η απόφαση της ΚΕ ήταν να δώσει ανοχή η ΔΗΜΑΡ, αλλά ο κ. Κουβέλης επέλεξε πλήρη αποχώρηση. Αυτά για την ιστορία…

Οι βουλευτές «ψάχνονται» για τις επόμενες κινήσεις τους

Για «εξευτελισμό» και «απαξίωση» έκανε λόγο ο Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος μαθαίνουμε πως κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ όπως και η Μαρία Γιαννακάκη. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, άλλα στελέχη του κόμματος έλεγαν με νόημα στο «Π» ότι είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει την ηγεσία πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού χρησιμοποιήσει τη ΔΗΜΑΡ για να αποτρέψει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να προκαλέσει εκλογές, μετά θα θέσει όρους που θα έκαναν τη συνεργασία αδύνατη.

Έντονη κριτική στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και τους χειρισμούς της άσκησε ο βουλευτής του κόμματος, ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, που ξεκαθαρίζει επίσης πως δεν πρόκειται να κατέβει υποψήφιος. Ο κ. Πανούσης υποστήριξε ότι η ηγεσία «δείχνει να μην έχει καταλάβει πού ακριβώς πατάει και πού βρίσκεται», σημειώνοντας: «Η θέση μου είναι η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας Αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα ούτε όμως και να απορροφηθεί […]. Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα του «παρ’ ολίγον», παρ’ ολίγον κυβερνητικό, παρ’ ολίγον συγκυβερνητικό με την Αριστερά, παρ’ ολίγον ΠτΔ, όλα παρ’ ολίγον είναι».

Και η Μαρία Ρεπούση, μέσω ανάρτησης στο twitter, φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις της, καθώς αναφέρει πως «στην πολιτική χρειάζεται κάποιες φορές να πιάσεις πάγκο. Αν θέλεις να παραμείνεις ενεργός πολίτης και όχι επαγγελματίας της πολιτικής». Πλώρη για ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να βάζει η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία με δήλωσή της επιμένει πως «η ΔΗΜΑΡ μπορεί και πρέπει να συμβάλλει με το προοδευτικό προγραμματικό της οπλοστάσιο, είτε επιτευχθεί σήμερα μια προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, είτε όχι». Τέλος, παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, καθώς πολλοί λένε πως είτε θα επιχειρήσουν κατά μόνας μια μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν τα καταφέρουν, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.


Σχολιάστε εδώ