Καθρεφτάκια…

Οι ξένοι δεν πανικοβάλλονται…

>Ασχέτως του τι διαρρέουν δεξιά και αριστερά οι εγχώριοι θεσμικοί παράγοντες, προκειμένου να πανικοβάλουν τους έλληνες επενδυτές και να επιβάλουν τις πολιτικές εξελίξεις, οι αλλοδαποί χρηματοοικονομικοί οίκοι δεν φαίνεται να πολυσυμμερίζονται τις ανησυχίες τους! Για του λόγου το αληθές η πλειονότητά τους απέφυγε να συνδέσει το πολιτικό ρίσκο με την αναπροσαρμογή στις τιμές στόχους των μετοχών, ενώ δεν προχώρησε σε σημαντικές υποβαθμίσεις, ούτε καν μαζικές συστάσεις πώλησης ντόπιων χαρτιών.

>Τυχαίο που στην Ελλάδα ο μέσος όρος ποσοστού του τραπεζικού δανεισμού ως προς τη συνολική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κινήθηκε στο 70,6% κατά την περίοδο 2003-2008, έναντι 49,1% για το σύνολο της Ευρωζώνης; Δεν νομίζουμε, καθώς ήταν προαποφασισμένο τα μεν κέρδη να ιδιωποιηθούν από μια μικρή μερίδα insiders, ενώ οι ζημιές να κοινωνικοποιηθούν σε όλους τους φορολογούμενους.

>Γιατί η ρήτρα take or pay έπρεπε να ενεργοποιεί παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους του κύριου προμηθευτή φυσικού αερίου; Ποιοί πολιτικοί αποδέχθηκαν, ποιοί τεχνοκράτες συνέταξαν και ποιοί κρατικοί αξιωματούχοι υπέγραψαν τους λεόντειους επιμέρους όρους της σύμβασης μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom;

>Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης των εργαζομένων, πέρα και πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες! Με τη στήριξη των μηχανισμών του Μαξίμου από ανύπαρκτη έως απούσα, αποτελεί άθλο που η ΔΑΚΕ Εφοριακών κατάφερε να βγει πρώτη δύναμη, τόσο στην εκλογή για το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας τους, όπου έλαβε 9 έδρες, όσο και στην εκλογή των εκπροσώπων για την ΑΔΕΔΥ, με 6.

>Αναζητά λάθος τρόπους για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα! Μέχρι και την αποχή των δικηγόρων – δικαστών επικαλέστηκε η διοίκηση της Αττικό Μετρό ως βασική αιτία για το τέλμα που έχουν περιέλθει τα έργα στο μετρό Θεσσαλονίκης.

>Τι σκοπεύει να πράξει ο εκκαθαριστής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προκειμένου να σταματήσει την κατρακύλα στην τιμή της μετοχής της; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αναδιαρθρώσεις των υποχρεώσεών της; Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της ώστε να παραμείνει βιώσιμη;

Στην Κύπρο δουλεύει καλά η Δικαιοσύνη…

>Η άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον πρώην ανωτάτων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου φανερώνει πως στην Μεγαλόνησο η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών πολλά από τα λευκά κολάρα που στη χώρα μας απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κατηγορητήριο το οποίο αφορά συνωμοσία για καταδολίευση, χειραγώγηση τιμών αγοράς και διάδοση παραπλανητικών και ψευδών δηλώσεων.

Κι άλλος βολεύτηκε…

>Αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν έλεγε πως τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να συνεχίσουν ακάθεκτα το έργο τους; Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε σύμβουλο προκειμένου να διερευνήσει την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικές Αλυκές.

>Μα καλά τί ακριβώς κάνουν εκεί στη Foodlink; Αγοράζει η εταιρεία, πουλάνε οι insiders και το ανακοινώνουν επίσημα; Δεν ξέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν ακόμη και για χειραγώγηση, αν διασταυρώνονται τα τεμάχια των μετοχών τους κατά την ίδια χρηματιστηριακή συνεδρίαση;

>Μόνο ως καλή είδηση στα αυτιά των δανειοληπτών, φυσικών και νομικών προσώπων, δεν ηχεί το μνημόνιο συνεργασίας της Aktua Soluciones Financieras με την Alpha Βank για τα «κόκκινα» δάνειά της! Το μόνο παρήγορο, αν παραμείνει ως έχει, είναι πως η δεύτερη φαίνεται ότι θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαχείριση όσο και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πελατών της.

>Ποια η θέση του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης των μετόχων επί του θέματος; Αντιλαμβανόμαστε ότι η ηγεσία των Ελληνικών Ταχυδρομείων δεν θέλει να κακοχαρακτηρίσει τους συναδέλφους κρατικούς αξιωματούχους του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, αλλά με τα χρέη να αγγίζουν τα 45 εκατομμύρια, δεν μιλάμε για καθυστέρηση εξόφλησης, όπως κομψά το λέει, αλλά για στάση πληρωμών.

>Άντε, καλέ. Συμβαίνουν τέτοια πράγματα στη χώρα μας; Είναι τρελή η ισπανική εταιρεία Tragsatec, που προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας πως στους διαγωνισμούς που συμμετείχε για τη νέα γενιά κτηματογράφησης οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέφεραν εναρμονισμένα υψηλές εκπτώσεις, ενώ στους υπόλοιπους πολύ χαμηλές;


Σχολιάστε εδώ