Διαχειρίσιμη ήττα στόχος του Σαμαρά

Ανεπίσημα, ωστόσο, μελετούν και αποτιμούν τα «οφέλη» ενός εναλλακτικού σχεδίου, αυτού της μικρής -άρα και διαχειρίσιμης- ήττας. Κάτι που δείχνει πιο εφικτό δεδομένου ότι οι μέχρι τώρα έρευνες καταγράφουν ένα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 3-5%, που αν επιβεβαιωθεί από την κάλπη θα δώσει στον κ. Σαμαρά τη «white cart» προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. «Το παιχνίδι είναι ανοιχτό. Η μάχη θα δοθεί μέχρι τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες», τονίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρωθυπουργός και εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. «Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν πολλά, και θα γίνουν πολλά», λέει με έμφαση. Στελέχη μάλιστα που συνομιλούν μαζί του υποστηρίζουν ότι η αισιοδοξία του κ. Σαμαρά είναι πραγματική και δεν υπηρετεί προεκλογικούς σχεδιασμούς. Βασίζεται, ωστόσο, σε μια σειρά από εκτιμήσεις , υπολογισμούς και πιθανότητες που μένει να αποδειχθεί αν έχουν αντικειμενική βάση ή πρόκειται απλώς για μεγέθυνση των επιθυμιών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επενδύει στον φόβο των πολιτών μπροστά στο ενδεχόμενο πολιτικών αναταράξεων και δραματικών εξελίξεων στο πεδίο της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα εμφανίζεται ως εγγυητής της σταθερότητας και της ομαλής πορείας της χώρας εντός της Ευρωζώνης, βασιζόμενος και στο καθαρό προβάδισμα που έχει έναντι του Αλ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το «πλεονέκτημα» και η προεκλογική εκστρατεία θα στηριχτεί αποκλειστικά πάνω στον κ. Σαμαρά. Κι αυτό διότι αντιλαμβάνονται -προκύπτει καθαρά και από τις δημοσκοπήσεις- ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει τα «credit» της ελληνικής κοινωνίας λόγω της πολιτικής σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει την τελευταία τριετία. Σε αντιδιαστολή ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβάλλονται ως «πηγή κινδύνων» και «φορέας αστάθειας και αβεβαιότητας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν πολλά για την αναστροφή του κλίματος στη συσπείρωση των στελεχών και των δεξιών ψηφοφόρων μπροστά στον «εθνικό κίνδυνο» που συνιστά η άνοδος της Αριστεράς στην εξουσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας έχει σημάνει γενικός συναγερμός και στην πρόσκληση που έχει απευθύνει η Λ. Συγγρού έχουν ανταποκριθεί στελέχη που τα προηγούμενα χρόνια -για διάφορους λόγους- είχαν αποστασιοποιηθεί.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Σαμαράς θα εξειδικεύσει τα επόμενα βήματα της χώρας αν συνεχίσει να έχει τη διακυβέρνηση. Θα επισημάνει, μεταξύ των άλλων, ότι σε διάστημα ενός μήνα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, θα τεθεί σε ισχύ η προληπτική πιστωτική γραμμή κι έτσι θα εξαλειφθεί πλήρως η πολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα. Αντίθετα, θα επισημάνει ότι αν στις εκλογές επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αναλάβει την εξουσία, αν τηρήσει κατά γράμμα τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις που έχει δώσει, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και η χώρα θα βρεθεί στον «αέρα» και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

«Μικρή ήττα»

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι η εκλογική μάχη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι πιθανότητες μιας ήττας στην αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου αυξημένες. Κι αν δεν καταφέρουν να αποφύγουν το… «κακό», θέλουν τουλάχιστον να περιορίσουν τις συνέπειές του. Αν δεν καταφέρουν δηλαδή να κερδίσουν, να… χάσουν με τη μικρότερη δυνατή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν, δε, ότι σε μια τέτοια εξέλιξη η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Ειδικά, δε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει αυτοδυναμία και θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους προκειμένου να κυβερνήσει, κάτι που δεν είναι εξαρχής εξασφαλισμένο, οπότε είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι αν η Νέα Δημοκρατία κρατηθεί ψηλά και κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς από το εσωτερικό της παράταξης δεν θα επιχειρήσει να τον αμφισβητήσει και πολύ περισσότερο να θέσει θέμα ηγεσίας. Θεωρούν, δε, ότι κανένα από τα προβεβλημένα στελέχη δεν έχει το πολιτικό εκτόπισμα ώστε να κάνει το «μεγάλο βήμα» και να συγκρουστεί μαζί του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων αλλά και των πολιτικών αναλυτών, λόγω της ακραίας πόλωσης που θα επικρατήσει, τα δύο μεγάλα κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ) θα ενισχυθούν ιδιαίτερα και θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους σε βάρος των μικρότερων κομμάτων. Στελέχη που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι με βάση τα δεδομένα που έχουν αυτήν τη στιγμή η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οριακή, θα κινηθεί πέριξ των δύο μονάδων. Σημειώνουν ότι ακόμη κι αν φτάσει στις τέσσερις μονάδες δεν θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα, παραδέχονται όμως ότι αν η διαφορά υπερβεί τις πέντε μονάδες θα προκληθούν ισχυρές αναταράξεις και η Νέα Δημοκρατία θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες.


Σχολιάστε εδώ