Αναζητείται στον ΣΥΡΙΖΑ συμβιβασμός των διαφωνιών για τα ψηφοδέλτια

Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν στελέχη της Κουμουνδούρου, πριν από λίγα μόλις χρόνια «δεν μπορούσαμε να κλείσουμε ψηφοδέλτια, αφού ήμασταν στο λυκόφως του 4% και σήμερα καλούμαστε να απορρίψουμε υποψηφιότητες» από «στρατιά προθύμων» που θέλουν να ανέβουν στο όχημα του «επερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ».

Το τρέχον Σαββατοκύριακο τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και το Διαρκές Συνέδριο καλούνται να οριστικοποιήσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αφού η εσωκομματική διαδικασία δεν ήταν και τόσο ανέφελη όσο ανέμενε η ηγεσία.

Στις περισσότερες Νομαρχιακές Επιτροπές «κόβονται» οι εξωκομματικοί υποψήφιοι, αφού στις τοπικές κοινωνίες «ο ένας γνωρίζει τον άλλο» καθώς και το παρελθόν του και τις όποιες διασυνδέσεις είχε ο καθένας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επιδίωξη της ηγεσίας ήταν να κλείσει το θέμα των ψηφοδελτίων στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδρίαζε το Σάββατο έτσι ώστε το Διαρκές Συνέδριο που θα ακολουθούσε να είχε πανηγυρικό και προγραμματικό χαρακτήρα, που θα επικαιροποιούσε το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ το ονομάζουν «Θεσσαλονίκη PLUS» και όχι «Θεσσαλονίκη 2» αφού δεν θέλουν να υπάρχουν συνειρμοί με τα «Ζάππειο 1 και 2» του Αντ. Σαμαρά, που όπως είναι γνωστό έμεινε στα αζήτητα και αντικαταστάθηκε από την εξόχως μνημονιακή διακυβέρνηση της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο στόχος της ηγεσίας να υπάρξουν ευρύτερες συμμαχίες στην πορεία προς τις εκλογές με τη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ βρήκε «τοίχο», αφού η αντίδραση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν προερχόταν μόνο από ηγετικά στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως από τη βάση του κόμματος. Διότι τα μηνύματα που έφταναν στην Κουμουνδούρου ήταν ότι μόνο ζημιά θα έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ μια συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ που συνέπραξε στην τρικομματική κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Την Παρασκευή το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη, μετά το «μπλόκο» στη συνεργασία με τον Φ. Κουβέλη, θα έθεταν και το θέμα του αποκλεισμού των «Πασοκογενών» Μ. Μπόλαρη και Θ. Τζάκρη που ήταν υπουργοί των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (Παρασκευή βράδυ) για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει η υποψηφιότητα του Π. Σκουρλέτη σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (υπολογίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τέσσερις ή και πέντε βουλευτές Επικρατείας).

Ο Γ. Μηλιός ήδη ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος προκειμένου να ασχοληθεί με «τρέξιμο του οικονομικού προγράμματος του κόμματος», ωστόσο η εν λόγω απόφαση έχει πίσω της αρκετό παρασκήνιο.

Ο Μ. Γλέζος έχει ήδη ανακοινώσει ότι με την προκήρυξη των εκλογών θα παραιτηθεί από την Ευρωβουλή και θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Ο πρώτος επιλαχών είναι ο δημοσιογράφος Σ. Κούλογλου, στον οποίο ασκούνται πιέσεις να παραιτηθεί (κάποιες αναρτήσεις στο site που διατηρεί προκάλεσαν το λιγότερο τη δυσφορία της Κουμουνδούρου) και στην περίπτωση που παραιτηθεί ακολουθεί ο Ν. Χουντής που θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας οπότε την κενή θέση του ευρωβουλευτή θα καταλάβει ο Γ. Μηλιός.

Πάντως το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να είναι ανέφελο κυρίως όσον αφορά τις συνεργασίες του κόμματος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το κλίμα ήταν έντονο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε το κόμμα να προχωρήσει σε προεκλογική συνεργασία με δυνάμεις όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, ΔΗΜΑΡ, Κοινωνική Συμφωνία (Λούκα Κατσέλη κ.ά.), Κοινωνία πρώτα, Πράττω, Πρωτοβουλία χιλίων και ανεξάρτητοι βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι διάφορων «κοινωνικών φορέων».

Από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που συμμετείχαν στη συνεδρίαση υπήρξαν διαφωνίες για την πολιτική συμμαχιών όσο και για το Διαρκές Συνέδριο και τελικά -σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από τέσσερις ώρες συνεδρίασης- τα μέλη της Γραμματείας άρχισαν να φυλλοροούν με αποτέλεσμα αυτή να μην αποφασίσει για το θέμα.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Επιτροπή για να βρεθεί σημείο συμβιβασμού των διαφωνιών για την πολιτική συμμαχιών του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ