Το… θαύμα της… ανάπτυξης: Κατά 12,5 δισ. αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα μέσα στους 11 μήνες του 2014!

Στους 11 μήνες του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των οφειλών να εκτιναχθεί στα 72,8 δισ. ευρώ!

Η αύξηση αυτή ένα και μόνο αποδεικνύει, ότι οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, δεν έχουν λεφτά. Ότι ο εμποράκος πνέει τα λοίσθια… Δεν μπορεί να πληρώσει τον ΦΠΑ και γενικά τους φόρους του, με κίνδυνο να βρεθεί μια ωραία πρωία με χειροπέδες. Δεν έχει τη δυνατότητα να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ ή των 72 για πάνω από 15.000 ευρώ. Και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, καθώς μέχρι στιγμής, παρά τις ευνοϊκές προϋποθέσεις, έχουν υποβληθεί μόνο 120.000 αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση, με συνολικές οφειλές 1 δισ. ευρώ, όταν οι οφειλέτες ξεπερνούν το 1.000.000!

Μόνο τον Νοέμβριο δεν πληρώθηκαν, λόγω έλλειψης χρημάτων, φόροι ύψους 1,52 δισ. ευρώ!

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα ασφαλιστικά ταμεία, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν πάρει και εκεί την ανηφόρα…

Κάτω και οι επενδύσεις

Η οικονομική δυσπραγία έχει και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις. Το αποτέλεσμα καταγράφεται στη διαπίστωση ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μειωμένες κατά 64%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού περί ανάπτυξης.

Πιέσεις κατά των φοροαπαλλαγών

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πιέσεις από την «τρόικα» για περαιτέρω μείωση των φοροαπαλλαγών. Να σημειωθεί ότι από τις 980 που ίσχυαν το 2009 έχουν περιοριστεί στις 700 και τώρα οι δανειστές ζητούν να κοπούν και άλλες. Το κόστος των φοροαπαλλαγών για το Δημόσιο ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ από 8 δισ. που ήταν πριν από την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν συναινεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Τουλάχιστον προς το παρόν…

***

25 δισ. ευρώ το άνοιγμα των τραπεζών!

Σε πρόσφατες δηλώσεις και σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα των τραπεζών μέχρι τον Μάιο είναι 25 δισ. ευρώ. Θέση που έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress tests. Τι συνέβη και ανακαλύπτει ξαφνικά ο κ. Στουρνάρας ότι οι τράπεζές μας χρειάζονται μέχρι τον Μάιο 25 δισ. ευρώ; Πρόκειται για ένα ακόμη όπλο που θα χρησιμοποιηθεί από τη μνημονιακή πλευρά στην εκλογική μάχη.


Σχολιάστε εδώ