Σε κλίμα τρομοκρατίας η αυριανή ψηφοφορία

Τα «καταστροφικά σενάρια» αναμένεται να ενταθούν από αύριο το μεσημέρι, στην προοπτική, πλέον, της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Στη φημολογία αυτή φαίνεται να εμπλέκονται και στελέχη τραπεζών που δεν επιθυμούν αυτήν τη στιγμή εκλογές και πολιτική ανατροπή. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας μίλησε δημόσια για τους κινδύνους που εγκυμονεί η προσφυγή στις κάλπες για την πολιτική σταθερότητα και τη ρευστότητα των τραπεζών.

Τον… τόνο της καταστροφολογίας δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος με τις διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του επιχειρεί να μεταθέσει στις πλάτες των βουλευτών το βάρος των ευθυνών για τις επικείμενες εξελίξεις, εκβιάζοντας με τον τρόπο αυτό την ψήφο τους στην αυριανή ψηφοφορία. Μετά το τέλος της δεύτερης ψηφοφορίας αναφέρθηκε στον κίνδυνο μιας «εθνικής περιπέτειας» και κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες των συνεπειών που θα έχει η ψήφος τους στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας. Κάτι ανάλογο ενδέχεται να κάνει και στο διάγγελμα που κατά πάσα πιθανότητα θα απευθύνει εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας.

Σε αρκετά μεγαλύτερα ντεσιμπέλ κινείται η κινδυνολογία που εκπορεύεται από κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και από στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά. «Αν η χώρα πάει τελικά στα βράχια, οι βουλευτές που δεν ψήφισαν τον Στ. Δήμα δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Θα φορτωθούν την ευθύνη μιας εθνικής καταστροφής και το στίγμα αυτό θα το κουβαλάνε στην υπόλοιπη ζωή τους». Στη Νέα Δημοκρατία μάλιστα θα επιχειρήσουν την επόμενη ημέρα να προσωποποιήσουν τις ευθύνες και να «στοχοποιήσουν» ονομαστικά τους βουλευτές που καταψήφισαν τον Στ. Δήμα και οδήγησαν τη χώρα στις εκλογές. Έτσι δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να συνταχθεί και να κυκλοφορήσει ένας κατάλογος με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα και να τεθεί στη… διάθεση των πολιτών. Αυτός ακριβώς ο κατάλογος θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος σε όσους θελήσουν να ασκήσουν κριτική (σ’ ένα πιο προσωπικό επίπεδο) στους εν λόγω βουλευτές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες θα πάρουν τη μορφή «τσουνάμι», δεδομένου ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας διαφωνεί με τις πρόωρες εκλογές. Υπαινικτικές για τα σχέδια που καταστρώνουν στην κυβέρνηση ήταν και οι δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος επισήμανε ότι «η τρίτη ψηφοφορία δεν θα είναι ψηφοφορία με το παρών». Αλλά «θα υπάρχει ονοματεπώνυμο κι ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των πολιτών και το συμφέρον της Ελλάδας». Στον «χορό της καταστροφολογίας» βασικό ρόλο διαδραματίζει ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος προεξοφλεί ότι αν προκηρυχθούν εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, εντός τριμήνου η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και στην έξοδο από το ευρώ.

Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, στην προσπάθειά τους να επιτείνουν την ανησυχία, υποστηρίζουν σε συνομιλητές τους ότι «πριν καν ορκιστεί η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει πιστωτικό γεγονός». Παράλληλα «προειδοποιούν» για τον κίνδυνο δέσμευσης ή υφαρπαγής των καταθέσεων των πολιτών. Στη βάση ότι αν ο Αλ. Τσίπρας προχωρήσει στη σύγκρουση με τους δανειστές, θα κλείσουν διεθνώς οι στρόφιγγες χρηματοδότησης και θα αναγκαστεί να καταφύγει στο έσχατο μέσο, αυτό του εσωτερικού δανεισμού. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, σχετικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν.


Σχολιάστε εδώ