Ποιοι συμφωνούν και ποιοι διαφωνούν με τον «γάμο» ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ήταν αυτός που έριξε την πρώτη «βόμβα», όταν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας -και γεμάτη εντάσεις- συνεδρίασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκτελεστικής Επιτροπής ενημέρωσε τους βουλευτές και τα στελέχη πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άντρες συνομίλησαν δίχως να καταλήξουν κάπου συγκεκριμένα. Ωστόσο είναι έντονες οι φήμες που θέλουν τον κ. Κουβέλη να αποδέχεται πρόταση προκειμένου να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κουμουνδούρου -με το «Π» να θυμίζει πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πολιτεύεται στη Β’ Αθήνας με σταυρό-, κάτι που δεν αποκλείεται να προτιμήσει για ακόμη μια φορά, εάν και εφόσον προκηρυχθούν εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο προεκλογικής συνεργασίας που συζητούν οι Κουβέλης και Τσίπρας αφορά την κοινή εκλογική κάθοδο των δύο κομμάτων. Από την Αγίου Κωνσταντίνου θα μπορούν να καθοριστούν υποψήφιοι οι οποίοι θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως η Κουμουνδούρου να μπορεί να ζητήσει την αποχώρησή τους. Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ δεν θα αναστείλει την λειτουργία της (θα διατηρήσει γραφεία, υπαλλήλους κ.λπ.), ενώ δεν θα κατέλθει στις εκλογές δίνοντας τη δυνατότητα σε μέλη της να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Συν τοις άλλοις, όπως όλα δείχνουν, στον τίτλο του ψηφοδελτίου θα υπάρχει ένας προσδιορισμός (ανάλογος με το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) που μπορεί και να είναι και ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η έγκριση του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί μετά την 29η Δεκεμβρίου από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια από το διαρκές συνέδριο του κόμματος, ενώ, όπως πληροφορείται το «Π» από υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, «η συνάντηση Τσίπρα – Κουβέλη θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες μέρες του 2015», καθώς θα έχει παρέλθει και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου εκτιμούν πως οι εξελίξεις θα έχουν επισπευτεί.

Ναι μεν όχι…

Λιγότερους από δέκα βουλευτές μετρά πια το κόμμα του κ. Κουβέλη, καθώς η πρόσφατη συνεδρίαση των οργάνων ξεσήκωσε «κύμα» αντιδράσεων. Ενδεικτική υπήρξε η πολυθρύλητη ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας Νίκης Φούντα, η οποία μπορεί να… αποχαιρέτησε τη ΔΗΜΑΡ, πλην όμως οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί στην τρίτη ψηφοφορία, παρά θα ψηφίσει και πάλι «παρών».

Έντονα προβληματισμένος για τη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε πως ο ίδιος και κάποιοι ακόμα «αρνούμαστε να συμπράξουμε σε μια διαδικασία που θα μετατρέψει το κόμμα μας σε μια απλή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ», για να συμπληρώσει πως εάν τα όργανα αποφασίσουν γι’ αυτή τη σύμπραξη «ο καθένας θα αξιολογήσει εκείνη τη στιγμή το κατά πόσο ταιριάζει στο σχέδιο αυτό». Αρνητικός εμφανίζεται και ο βουλευτής Λάρισας Θωμάς Ψύρρας, ενώ επιφυλακτικά είναι και τα κομματικά στελέχη της ομάδας των «6» που έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Θόδωρου Μαργαρίτη κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής εάν εφαρμοστεί η συμφωνία συνεργασίας ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, την πρόταση του Φ. Κουβέλη υποστηρίζουν οι βουλευτές Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Ασημίνα Ξηροτύρη, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη. Τέλος, στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και ο γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας καθώς και τα στελέχη Χρήστος Μαυροκεφαλίδης και Γιάννης Αμοιρίδης.


Σχολιάστε εδώ