Οι 180 δεν μαζεύονται – Ολοταχώς για εκλογές!

Και μόνο μια δραματική ανατροπή της τελευταίας στιγμής, στα όρια του «πολιτικού θαύματος», θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τα δεδομένα και να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές που έχουν προ πολλού δρομολογηθεί. Η απαισιοδοξία έχει εισχωρήσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ακόμη και οι μέχρι πρότινος υπεραισιόδοξοι αναγνωρίζουν τώρα ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη. Δυνητικά υπάρχουν ακόμη ορισμένες πιθανότητες να εκλεγεί ο Στ. Δήμας, δεν υπάρχουν όμως οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, όπως επισημαίνουν.

Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι ακόμη πιο βαρύ, οι περισσότεροι εξ αυτών άρχισαν (με βαριά καρδιά…) να προετοιμάζονται για μια σκληρή -και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες- προεκλογική μάχη. Ασκούν κριτική -ήπια στη φάση αυτή- στους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο ζήτημα της Προεδρικής εκλογής πρωτίστως και δευτερευόντως διότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι προ μηνών ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις του ότι η εκλογή του διαδόχου του Κ. Παπούλια είναι περίπου διασφαλισμένη.

Μέσα σ’ αυτήν τη δυσοίωνη ατμόσφαιρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι επίκειται (στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου) νέα πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά. Χωρίς να είναι σαφές αν θα πρόκειται για διάγγελμα με αποδέκτες τους βουλευτές για την κρισιμότητα της αυριανής ψηφοφορίας ή θα περιλαμβάνει και νέες προτάσεις για την επόμενη ημέρα. Από την κυβέρνηση απέκλειαν το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μια νέα πρόταση σαφώς βελτιωμένη συγκριτικά με το «άνοιγμα» που επιχείρησε παραμονές της δεύτερης ψηφοφορίας. «Οι πρωτοβουλίες υπάρχουν, ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη. Η δήλωση κάθε άλλο παρά δεσμεύει τις μελλοντικές κινήσεις του κ. Σαμαρά, αφού αντίστοιχη ήταν η απάντηση της κυβέρνησης παραμονές της τελευταίας πρωτοβουλίας. Όπου ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διασφαλίσει την εκλογή του κ. Δήμα και τη δική του παραμονή στον πρωθυπουργικό θώκο, προέβη σε δύο σημαντικές παραχωρήσεις – υποχωρήσεις: Να δώσει υπουργικά χαρτοφυλάκια σε πρόσωπα εκτός Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και να ορίσει εκλογές εντός του 2015. Κατ’ αυτή την έννοια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Εξ αφορμής των φημών για νέα πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία διακινούνται διάφορα σενάρια – πιθανά και εντελώς απίθανα. Ωστόσο ο χρόνος που απομένει είναι δραματικά περιορισμένος για να ευοδωθεί μια πρωτοβουλία, π.χ., για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό. Όλα δείχνουν ότι τα μέτωπα έχουν διαμορφωθεί και τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους προς τις… κάλπες.

Δεν βγαίνουν…

Η σεναριολογία ως προς τις επόμενες κινήσεις του κ. Σαμαρά έβαλε σε δεύτερη μοίρα τους μαθηματικούς υπολογισμούς (προσθέσεις – αφαιρέσεις) εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας. Κι αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ή προσδοκούν στο… θαύμα των 180. Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς αύριο ο κ. Δήμας θα συγκεντρώσει περί τις 172-173 ψήφους, 4-5 περισσότερες από ότι στη δεύτερη ψηφοφορία. Κατά τους απαισιόδοξους δεν θα υπερβεί τους 170. Η δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών τείνει να στερέψει, αφού από τους 12 που δεν ψήφισαν τον κ. Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία, οι 8 έχουν καταστήσει σαφές ότι θα δηλώσουν ξανά «παρών». Πρόκειται για τους Π. Τατσόπουλο, Θ. Παραστατίδη, Οδ. Βουδούρη, Ρ. Μακρή, Θ. Τζάκρη, Π. Μουτσινά, Χρ. Γιαταγάνα και Μ. Μπόλαρη. Οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών έχουν πάρει τον δρόμο που οδηγεί προς την Κουμουνδούρου. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση πρέπει να προσδοκά στις ψήφους των Β. Καπερνάρου, Ν. Φούντα, Μ. Ανδρουλάκη (που δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμπράξει) και του Β. Πολύδωρα (που δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα ψηφίσει και πάλι «παρών»).

Είναι προφανές ότι για να διασφαλισθεί η εκλογή του Στ. Δήμα πρέπει να τον ψηφίσουν 9-10 βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πράγμα απίθανο, αν όχι αδύνατο. Μετά την υπόθεση Χαϊκάλη το κόμμα του Π. Καμμένου δείχνει εξαιρετικά συμπαγές και οποιαδήποτε διαρροή θα συνιστά μεγάλη έκπληξη. Παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία η Μ. Τσαρουχά – Κόλλια τονίζει ότι δεν πρόκειται να μεταβάλλει άποψη και να ψηφίσει τον κ. Δήμα. Παρά τις τελευταίες αμφίσημες δηλώσεις του, στο «παρών» θα παραμείνει κι ο έτερος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Ουζουνίδης. Παράγοντες της λεωφόρου Συγγρού αναφέρουν το όνομα του Γ. Δημαρά, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ο τελευταίος σκέφτεται να αποκλίνει της επίσημης θέσης του κόμματος. Από τη ΔΗΜΑΡ οι μοναδικοί που δυνητικά θα μπορούσαν να προστεθούν στην πλειοψηφία είναι οι Ν. Τσούκαλης και Θ. Ψύρρας. Οι υπόλοιποι εφτά κινούνται με σημείο προσανατολισμού τον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζονται να… ανέβουν στο τρένο με μηχανοδηγό τον Αλ. Τσίπρα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση.


Σχολιάστε εδώ