Νέο Μνημόνιο ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2015 προβλέπουν μεγάλες περικοπές συντάξεων (άνω του 20%), μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (7-12%), αύξηση ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα, αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, συρρίκνωση ΕΚΑΣ, περικοπές κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, απαγόρευση ουσιαστικά του δικαιώματος απεργίας κ.ά. Παράλληλα από τις αρχές του χρόνου αρχίζουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα εντείνει την «εξαέρωση» της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας.

Αυτό το ζοφερό μέλλον σηματοδοτεί η εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά όλοι οι βουλευτές και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για όσους τελικά ψηφίσουν υπέρ. Η εκστρατεία ψεύδους και η άκρατη κινδυνολογία Σαμαρά – Βενιζέλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντάς τον ως νέο «σατανά» και καλώντας «εξορκιστές» εντός και εκτός της χώρας (Στουρνάρα, Γιούνκερ, Μοσκοβισί κ.ά.) να παρεμποδίσουν την άνοδό του στην εξουσία, δείχνει ότι η εγχώρια ελίτ (οικονομική και κυβερνώσα) καθώς και τα υπερεθνικά της αφεντικά (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν στη ζωή ένα σάπιο και χρεοκοπημένο σύστημα.

Είναι «λογικό» η προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ να τρομάζει τα κυρίαρχα συμφέροντα, που θέλουν με κάθε τρόπο διατήρηση των προνομίων τους. Από την άλλη η προοπτική νίκης εμψυχώνει τον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ιδιαίτερα στους μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, μικροεπιχειρηματίες, επαγγελματίες και νεολαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξαγγελία των άμεσων μέτρων στη ΔΕΘ θέτει προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας, αποκατάσταση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους ως πρώτα βήματα βαθμιαίας εξόδου από την κρίση. Συνακόλουθα βήματα είναι η «παραγωγική ανασυγκρότηση» με όχημα την κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, τη διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τον δημόσιο ιδιοκτησιακό έλεγχο των τραπεζών, την επαναφορά των ΔΕΚΟ στο Δημόσιο κ.ά., με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας, τη στήριξη των βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη βελτίωση του λαϊκού εισοδήματος, την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ασφαλώς η συμμετοχή στην Ευρωζώνη δημιουργεί σοβαρές και ίσως ανυπέρβλητες δυσκολίες στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματός του. Ωστόσο αφετηριακή επιδίωξη της πολιτικής του είναι η σωτηρία του ελληνικού λαού και όχι η σωτηρία της Ευρωζώνης θυσιάζοντας τον ελληνικό λαό, όπως έκαναν ως τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις με την εποπτεία των κυρίαρχων ελίτ Βρυξελλών και Βερολίνου. Το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι επαναθεμελίωση του ευρωπαϊκού οράματος με όρους λαών και εργαζόμενων σε κοινή δράση με τους άλλους λαούς. Η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ελπιδοφόρα προοπτική για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και δημοκρατικής ομαλότητας, ωστόσο προϋποθέτει την ενεργητική στήριξη του ελληνικού λαού για την εξασφάλιση προοδευτικής διεξόδου από την κρίση και την κοινωνική αναγέννηση της χώρας.


Σχολιάστε εδώ