Μώραλης: Θα υλοποιήσουμε όλα τα έργα που εξαγγείλαμε

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Β. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι συνέχεια του δικού του έργου και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθούν υγιείς πηγές χρηματοδότησης για να ολοκληρωθούν όλα τα έργα. Είπε ακόμα ότι θα πρέπει ο δήμος να διεκδικήσει από τον ΟΛΠ πόρους, αλλά και εκτάσεις που έχει δεσμευθεί να παραχωρήσει στον δήμο και να απαιτήσει τη διαγραφή του χρέους που προέκυψε από δάνεια τα οποία πήρε για κάλυψη οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας ανέφερε πως το τεχνικό πρόγραμμα μοιάζει με το προηγούμενο και συγκροτήθηκε με βάση τις παλαιές προβλέψεις. Επεσήμανε ότι λείπουν όλα τα έργα που υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του δημάρχου. Έχουμε ξεκάθαρα αναντιστοιχία λόγων και έργων, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι στην έλλειψη προτάσεων, αλλά στην έλλειψη χρημάτων!

Τελικά το τεχνικό πρόγραμμα «πέρασε» με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης. Όλη η αντιπολίτευση καταψήφισε, ενώ η παράταξη του Β. Μιχαλολιάκου δήλωσε παρούσα.

***

// Πόσο στοίχισε στον δήμο το ανέβασμα του έργου «Τα κόκκινα φανάρια» στο Δημοτικό Θέατρο από τον Νίκο Μαστοράκη, ρώτησε η Ελπίδα Παντελάκη, τονίζοντας ότι, ακούγονται υπερβολικά ποσά, για 300.000 ευρώ και άλλα. Ο δήμαρχος είπε πως θα απαντήσει ο ΟΠΑΝ που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου.

// Αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να καταθέσει τις θέσεις της για τη λειτουργία του παζαριού. Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, οι έμποροι του Πειραιά δεν είναι αντίθετοι στη λειτουργία του παζαριού, αλλά πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να επεκταθεί πέραν της οδού Αλιπέδου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μαστρονικόλας, ο οποίος τόνισε ότι το παζάρι δεν θα πρέπει να επεκταθεί, αλλά να… μετακομίσει σε άλλον χώρο. Ο δήμαρχος Γ. Μώραλης, που πήρε τελευταίος τον λόγο, τόνισε πως το παζάρι θα μείνει στην Αλιπέδου και η επιτυχία της λειτουργίας του θα είναι το στοίχημα της νέας Δημοτικής Αρχής. Τόνισε, δε, ότι θα αναθέσει, κατόπιν διαγωνισμού, σε ιδιωτική εταιρεία το έργο της φύλαξης του χώρου του παζαριού από λαθρέμπορους, πορτοφολάδες και εμπόρους που δεν έχουν άδεια. Στο σημείο αυτό η σύμβουλος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαίρη Σταθάκη είπε στον δήμαρχο ότι σχεδιάζει να εκχωρήσει τις υπηρεσίες και τις αρμοδιότητές του δήμου σε ιδιώτες. Ο Γ. Μώραλης απάντησε πως δεν έκρυψε ποτέ ότι πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ότι σε κάθε περίπτωση θα την αξιοποιεί. Γνωρίζετε, είπε απευθυνόμενος στη Μ. Σταθάκη, ότι το Δημοτικό Θέατρο, το κολυμβητήριο, τις παιδικές χαρές, τα φυλάνε ιδιωτικοί αστυνομικοί; Από τη στιγμή που καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, δεν έχουμε μηχανισμούς φύλαξης και αξιοποιούμε ιδιώτες. Εσείς ποιοι θα θέλατε να κάνουν το έργο αυτό;

// Πρωτοχρονιά στα… έδρανα κινδυνεύουν να κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Πειραιά, καθώς προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για αύριο ή μεθαύριο με μοναδικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού. Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που εντάχθηκε και «πέρασε» από τη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι δήμοι θα μπορούν να απαλλάσσονται από παλαιότερα χρέη τους αν συμφωνήσουν να τους παρακρατείται 5% από κάθε δόση των ΚΑΠ που τους αποδίδονται. Έτσι θα μπορούν να «κλείσουν» τον προϋπολογισμό του 2015 καθώς δεν θα υπάρχει ο «βραχνάς» του χρέους της ΔΕΠΕΠ προς το Δημόσιο. Επίσης, θα γίνει και αναχρηματοδότηση των δανείων με αποτέλεσμα να μπορούν να πάρουν «βαθιά ανάσα» οι δήμοι που βρίσκονται στο… κόκκινο.

// Η πρόταση του δημάρχου να παραχωρηθεί μέρος της πλατείας Δημαρχείου στη Μητρόπολη Πειραιά για να διοργανώσει bazaar βιβλίων, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση των συσσιτίων που τροφοδοτούν καθημερινά 3.000 άπορους συμπολίτες μας, προκάλεσε έκρηξη στους συμβούλους των κομμάτων της Αριστεράς που έσπευσαν να καταγγείλουν ότι είναι παράνομο να παραχωρούνται δημόσιοι χώροι του δήμου για εμπορικές δραστηριότητες. Ο δήμαρχος, αλλά και πολλοί σύμβουλοί του, μαζί με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης Γ. Μαστρονικόλα και Ηλία Κατσαφάδο, επέμειναν πως όταν πρόκειται για φιλανθρωπικούς σκοπούς θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευλυγισία, αν και η Νομική Υπηρεσία δεν είπε ξεκάθαρα ότι είναι παράνομη η παραχώρηση του χώρου στη Μητρόπολη. Η σύμβουλος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, Μαίρη Σταθάκη επεσήμανε πως όποια απόφαση κι αν πάρει το συμβούλιο δεν θα έχει σημασία γιατί ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Πειραιά θα την προσβάλει στα δικαστήρια και θα κάνει και ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία θα κερδίσει.

// Τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στον χώρο του βιβλίου στον Πειραιά έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών-Βιβλιοπωλών που είπε ότι, στα δύο τελευταία χρόνια, από τα 187 βιβλιοπωλεία που υπήρχαν σ’ όλη την περιοχή έχουν απομείνει σήμερα μόλις 120. Το ένα μετά το άλλο τα βιβλιοπωλεία κλείνουν και ήδη πάνω από 250 οικογένειες της πόλης μας που ζούσαν από το βιβλίο, σήμερα λιμοκτονούν! Είπε και κάτι ακόμα, όμως, που έχει κι αυτό τη σημασία του. Στην Ευρώπη, ο μέσος πολίτης αγοράζει 13 βιβλία τον χρόνο και στην Ελλάδα μόλις 1,2. Θα μου πείτε όταν ο άλλος δεν έχει να φάει, θα πάει ν’ αγοράσει βιβλίο; Αν και ποτέ δεν ήμασταν ως λαός ιδιαίτερα… βιβλιόφιλοι, τώρα με την κρίση το κακό παράγινε.

// Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο την περασμένη Δευτέρα, όταν είδαν να λειτουργούν τα υπερσύγχρονα πλυντήρια στον τεράστιο υπόγειο χώρο που βρίσκεται κάτω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, και τα οποία βρίσκονταν σε αχρηστία επί 17 χρόνια, δηλαδή δεν είχαν λειτουργήσει ποτέ! Η διοικήτρια του νοσοκομείου Ευαγγελία Γιαννακάκου που «ανακάλυψε» τα πλυντήρια αυτά στα… κουτιά τους από πέρυσι, όταν ανέλαβε καθήκοντα, εκπαίδευσε προσωπικό, πήρε τα ανταλλακτικά που απαιτούνταν γιατί μερικά είχαν κάνει… φτερά και τέθηκαν σε λειτουργία. Στα εγκαίνια της λειτουργίας των πλυντηρίων η κ. Γιαννακάκου αποκάλυψε ότι εντός των επόμενων μηνών θα λειτουργήσουν και τα πλυντήρια των κρεβατιών και στρωμάτων που είναι τα μοναδικά που υπάρχουν σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. Έτσι, όπως είπε ο καθηγητής κ. Δημόπουλος, διευθυντής της ΜΕΘ στο Αττικό, σχεδόν θα εξαλειφθούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοσοκομείων της χώρας σήμερα, αφού σ’ αυτές οφείλεται το 40% τουλάχιστον των επιπλοκών που παρουσιάζουν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της κ. Γιαννακάκου.

// Δεν ξέρω αν θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, αλλά εκείνο που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως έχουμε μπει σε… προεκλογική περίοδο. Την περασμένη Δευτέρα η πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιά Ζωή Ρούσσου υποδέχθηκε γνωστούς και φίλους στο μαγαζί που βρίσκεται στην πλατεία Γεννηματά στα Καμίνια, οι οποίοι της ευχήθηκαν για τα Χριστούγεννα, ενώ την περασμένη Δευτέρα ο βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος έκανε συγκέντρωση ψηφοφόρων και φίλων του στο SEVEN, όπου παρά το εργάσιμο της ημέρας ο κόσμος που συνέρρευσε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Την καθιερωμένη, εξάλλου, συγκέντρωση, που κάνει κάθε χρόνο με την ευκαιρία των εορτών, για τις γυναίκες, διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στο Μικρολίμανο, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε… προεκλογική εκδήλωση, καθώς πάνω από 1.000 Πειραιώτισσες πήγαν να ευχηθούν στον πειραιώτη πολιτικό για τις ημέρες αυτές. Διακρίναμε τη σύζυγο του δημάρχου Γιάννη Μώραλη, τη σύζυγο του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, τις αντιδημάρχους Λαουλάκου, Χαρβαλάκου-Γλύκα και Χαλικιά, την αντιπρόεδρο του ΟΠΑΝ Στ. Αντωνάκου και πολλές άλλες επώνυμες Πειραιώτισσες. Επίσης, ήταν εκεί η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα και πολλά στελέχη από τον τομέα γυναικών της ΝΔ.

// Θερμή υποδοχή στον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη επιφύλαξαν τα μέλη των Ε1, Ε2 και Γ1 ΚΑΠΗ όταν εκείνοι πήγαν για να παραστούν στις εκδηλώσεις που έγιναν για τα Χριστούγεννα. Μιλώντας στοςυ συγκεκντωμένους ο Γ. Μώραλης τόνισε: «Στον τομέα των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης έχουμε καταβάλει προσπάθειες, σε συνεργασία με τον Ολυμπιακό και τον πρόεδρό του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Στόχος είναι να βελτιωνόμαστε καθημερινά και με τη συνδρομή του έμπειρου αντιδημάρχου κ. Αγραπίδη. Βάλαμε υπολογιστές σε όλα τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης ώστε να συνταγογραφούμε ηλεκτρονικά από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Θα είμαστε δίπλα σας».

// Διαδήλωση χαράς και ελπίδας από εκατοντάδες συνανθρώπους μας, που η κρίση τούς έκανε φτωχούς, ήταν η προσφορά τροφίμων, γλυκών και φρούτων που έγινε την προπαραμονή των Χριστουγέννων στη Δομή Καταπολέμησης της Φτώχειας που ίδρυσε και λειτουργεί στον Πύργο του Πειραιά ο Όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων σε συνεργασία με τον δήμο, ο οποίος έχει παραχωρήσει τον χώρο και συμπαρίσταται αποτελεσματικά στην όλη προσπάθεια. Ο πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Μαρωνίτης, με δυσκολία έκρυψε τη συγκίνησή του όταν άνθρωποι κάθε φυλής και κάθε ηλικίας έσπευδαν να τον ευχαριστήσουν. Να σημειώσουμε ότι αυτές τις μέρες στη Δομή του Πειραιά επικρατεί το αδιαχώρητο. Πενήντα άτομα έχουν βρει κατάλυμα και διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και αργιών, όποιος δεν έχει να φάει, πηγαίνει το μεσημέρι και σιτίζεται δωρεάν. Ο Γ. Μαρωνίτης ανακοίνωσε πως όποιος δεν έχει χρήματα για να κάνει γενέθλια στο παιδί του, ο Όμιλος θα αναλαμβάνει δωρεάν να διοργανώνει παιδικά πάρτι στον χώρο της Δομής Πειραιά.

// Αγώνα δρόμου κάνουν οι υπεύθυνοι του ΠΕΣΥΔΑΠ προκειμένου να προλάβουν να ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής και να εξασφαλίσουν την κρατική επιχορήγηση υπέρ του ΔΙΚΕΠΑΖ που δικαιούται ο Σύνδεσμος, βάσει του κρατικού προϋπολογισμού για το πρόγραμμα προστασίας των αδέσποτων ζώων που υλοποιεί. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια δεν το έχουν καταφέρει, και η περίθαλψη των αδέσποτων γίνεται με ίδιους πόρους και αιματηρές οικονομίες και περιστολή δαπανών. Ας ευχηθούμε τώρα να το καταφέρουν γιατί το έργο του ΔΙΚΕΠΑΖ στον τομέα των αδέσποτων ζώων είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Με την ευκαιρία να πούμε ότι ομαλά εξελίσσεται το έργο της περίθαλψης των αδέσποτων από περιοχές της Αθήνας μετά την ένταξη του πρώτου δήμου της χώρας στον ΠΕΣΥΔΑΠ. Ήδη, σε κάποια Διαμερίσματα τα αδέσποτα περισυλλέγησαν, τους έγινε ιατρικός έλεγχος, στειρώθηκαν, θεραπεύθηκαν όσα είχαν πρόβλημα και κάποια παραμένουν στο Σχιστό μέχρι να αποθεραπευθούν. Το ίδιο θα γίνει και στα υπόλοιπα Διαμερίσματα. Να σημειώσουμε πως το κόστος στον Δήμο Αθηναίων αυτού του προγράμματος που υλοποιεί ο ΠΕΣΥΔΑΠ, μέσω του ΔΙΚΕΠΑΖ, είναι λιγότερο από το μισό που πλήρωνε όταν ανέθετε μέχρι πέρυσι το έργο αυτό σε ιδιώτες. Γι’ αυτό ίσως και οι καταγγελίες ή οι αντιδράσεις κάποιων δήθεν… φιλοζωικών οργανώσεων, που επιμένουν ότι δεν έπρεπε ο δήμος να ενταχθεί στον ΠΕΣΥΔΑΠ.

// Καθώς σε λίγα 24ωρα εκπνέει το 2014 και ένας ακόμα χρόνος θα προστεθεί στη ζωή μας και στην ιστορία της ανθρωπότητας, όλος ο κόσμος στρέφει με απορία ή αγωνία το βλέμμα του στην Ανατολή, περιμένοντας με ελπίδα το 2015 που θα ξημερώσει να διορθώσει όλα τα κακά που άφησε πίσω του ο χρόνος που τελειώνει. Αν και οι συγκυρίες είναι δυσμενείς, και στη γειτονιά μας έχουν έρθει «λύκοι βαρείς, μη φειδόμενοι του ποιμνίου», όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος, ο Χριστός που γεννήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βηθλεέμ μάς διδάσκει πως υπάρχει ελπίδα. Όσες απειλές κι αν δεχόμαστε, όσες ακρότητες κι αν υφιστάμεθα, όση κακία κι αν εισπράττουμε ως λαός και ως άτομα, έχουμε τον τρόπο να τα εξουδετερώσουμε. Με πίστη και προσοχή. Το γένος των Ελλήνων έχει τη δική του δύναμη! Γνωρίζει την εξ αποκαλύψεως Αλήθεια. Αυτή τη δύναμη αν εκμεταλλευτούμε, θα νικήσουμε. Εκείνοι έχουν το χρήμα, την ύλη, δηλαδή. Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε το πνεύμα και την Ιστορία και ως ορθόδοξοι τη γνώση της ψυχής. Τα όπλα μας υπερτερούν από εκείνα των εναντίων. Γιατί το άφθαρτο, το άυλο, νικάει πάντα το φθαρτό. Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, αυτά που έχουμε κι ας πιστέψουμε ότι το 2015 θα είναι η χρονιά μας. Θα τα καταφέρουμε! Ευλογημένος να είναι ο καινούργιος χρόνος για όλους!


Σχολιάστε εδώ