Κρίσιμες ώρες…
Σύμφωνα με όλα τα ως τώρα δεδομένα ο στόχος να βρεθούν 180 βουλευτές να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι ανέφικτος. Εκτός κι αν υπάρξει δραματική ανατροπή την ύστατη ώρα. Κατά συνέπεια η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου με σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία. Εξ ου και μετά τη δεύτερη αποτυχημένη ψηφοφορία εντάθηκαν τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ διακινήθηκαν φήμες ότι οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται «plan b» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιθανές παρενέργειες των πρόωρων εκλογών.
«Περιπέτεια»
Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες για την εκλογή του Στ. Δήμα, είναι ωστόσο σαφώς λιγότερες μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, όπου οι θετικές ψήφοι έφτασαν τις 168, 12 μακριά από τον στόχο των 180. Ο Αντ. Σαμαράς ανέβασε τους τόνους καλώντας τους βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες και τις συνέπειες που θα έχει η ψήφος τους πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο και την εθνική περιπέτεια». Ο κ. Σαμαράς δέχεται πιέσεις, εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας, προκειμένου να αναλάβει νέα πρωτοβουλία ανάλογη με εκείνη πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία που απέδωσε οκτώ επιπλέον ψήφους. Αν συμφωνήσει, αυτό θα γίνει πιθανότατα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η καταψήφιση του Στ. Δήμα και η διενέργεια εκλογών είναι μονόδρομος, με το επιχείρημα ότι μόνο μια νέα κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας και να απορρίψει τα Μνημόνια της χρεοκοπίας.
Την ανάγκη να αλλάξει σελίδα ο τόπος επισημαίνει ο Φ. Κουβέλης. Υπέρ των πρόωρων εκλογών σταθερά ο Π. Καμμένος.
«Μαύρο σενάριο»
Κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης ήταν το αποτέλεσμα και της δεύτερης ψηφοφορίας. Στους 160 της πρώτης προστέθηκαν οκτώ ακόμη βουλευτές, γεγονός που αποδίδεται στην ξαφνική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, με διάγγελμά του, ο κ. Σαμαράς πρότεινε συναίνεση για την εκλογή του Στ. Δήμα, ανασχηματισμό με συμμετοχή στην κυβέρνηση προσώπων πέραν της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκλογές μέσα στο 2015. Οι επιπλέον οκτώ που πείστηκαν για τις προθέσεις του και ψήφισαν τον Στ. Δήμα ήταν οι Γ. Νταβρής, Γ. Κασαπίδης, Ι. Κουράκος, Μ. Ιατρίδη, Β. Οικονόμου, Κ. Γιοβανόπουλος και οι ανεξάρτητοι, πρώην της Χρυσής Αυγής, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος. Αμέσως μετά το πέρας της δεύτερης ψηφοφορίας κυκλοφόρησε «μαύρο σενάριο» για το ενδεχόμενο στην αυριανή ψηφοφορία η Χρυσή Αυγή να ψηφίσει τον Στ. Δήμα προκειμένου, όπως λεγόταν, να αποτρέψει τις εκλογές και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους, ενώ βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση εκείνοι θα καταψηφίσουν τον Στ. Δήμα. Ο τελευταίος σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να εκλεγεί Πρόεδρος με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Αλλάζει ο χάρτης
Παράλληλα με τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες που είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες Ο Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει οριστικά να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, κάτι που, όπως είναι ευνόητο, θα προκαλέσει τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, που τον τελευταίο καιρό βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για κοινή κάθοδο στις εκλογές, ενώ ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης προσχώρησε στο Ποτάμι, δρόμο τον οποίο αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και άλλοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Ουδέν μεμπτόν
Στο αρχείο έθεσε ο Εισαγγελέας τον φάκελο της «υπόθεσης Χαϊκάλη» με το σκεπτικό ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την άσκηση δίωξης σε βάρος του Γ. Αποστολόπουλου. Στο πόρισμά του αναφέρει ότι, επί της ουσίας, ο τελευταίος δεν επιχείρησε να δωροδοκήσει τον βουλευτή και ότι δεν λειτούργησε ως «μεσάζων» ή απεσταλμένος τρίτου, πολιτικού ή οικονομικού παράγοντα. Με βάση αυτή τη διαπίστωση δεν ήρθη το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κ. Αποστολόπουλου, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο ο τελευταίος να ειδοποιήθηκε να μην πάει στο κρίσιμο ραντεβού του με τον κ. Χαϊκάλη, διότι κανείς δεν γνώριζε το όνομά του. Ο Π. Καμμένος άφησε αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ η συνήγορος του κ. Χαϊκάλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει εναντίον του Εισαγγελέα που ερεύνησε την υπόθεση.
«Πρωταγωνιστής»
Στη σκιά της υπόθεσης εξελίχθηκε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση κατήγγειλε την ηγεσία των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ για «άθλια επιχείρηση απαξίωσης της πολιτικής ζωής» της χώρας. Ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα πυρά του προσωπικά κατά του Αλ. Τσίπρα και τον κατηγόρησε ότι «πρωταγωνιστεί σε ένα όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν απόπειρες εξαγοράς βουλευτών και δηλητηριάζει τη δημοκρατία». Ο κ. Τσίπρας στήριξε εμμέσως πλην σαφώς τον Π. Χαϊκάλη, λέγοντας ότι έπραξε το καθήκον του και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Μετά την απόφαση του Εισαγγελέα να βάλει την υπόθεση στο αρχείο, ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε ερωτηματικά για τους χειρισμούς της δικαιοσύνης.