Και ο Ρέππας με τον Παπανδρέου

Τις ίδιες ώρες ιστορικά στελέχη, που προέρχονται κυρίως από την παλιά ομάδα των Γεννηματικών, ζητούν ευθέως από τον Βενιζέλο να ορίσει από τώρα Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και άμεση εκλογή προέδρου από τη βάση.

Πάντως η ίδια η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να τρέξει πρωτοβουλία «εκτόνωσης της έντασης» και «συνεννόησης» των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη είχε τηλεφωνική επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου ανήμερα των Χριστουγέννων και μαζί με τις ευχές συζήτησαν τις εξελίξεις, ενώ αύριο Δευτέρα πριν από την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει χωριστά τετ-α-τετ με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς που προκύπτουν από στοιχεία δημοσκοπήσεων, το κόμμα (που ενδεχομένως θα λέγεται «Αλλαγή») του κ. Παπανδρέου, φαίνεται να αντλεί τον κύριο όγκο των δυνάμεών του από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη στο οποίο είχαν κατ’ αρχήν καταφύγει οι Παπανδρεϊκοί από το «ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου», ενώ φαίνεται να «επηρεάζει» και ένα μικρό ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και μετακινήθηκαν, λόγω διαφωνιών με τον Βενιζέλο, αλλά και με τις επιλογές της κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως «το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει συνιστώσα και ακολούθημα του Σαμαρά».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου να περάσει το όριο του 3% (χρειάζονται περί τις 180.000-200.000 ψήφους πανελλαδικά), να ξεπεράσει το κόμμα Βενιζέλου και να μπει στη Βουλή, παίζοντας τον ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων. Ωστόσο, σε όλο αυτό το εγχείρημα υπάρχουν και επιφυλάξεις και κάποιοι εκτιμούν πως αυτό μπορεί να είναι το «Βατερλώ» του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου κόμματος του Γ. Παπανδρέου είναι πυρετώδεις και εάν αύριο δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανό την επομένη μέρα ο Παπανδρέου να ανακοινώσει το νέο κόμμα.

Στο επιτελείο του Γιώργου μετέχουν ο έως τώρα εκπρόσωπος Τύπου, δημοσιογράφος Γιώργος Ελενόπουλος, που μαζί με τον πρώην γραμματέα Ενημέρωσης της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, τον Γιώργο Πετρουλάκη, ολοκληρώνουν τη διακήρυξη-πλατφόρμα του νέου κόμματος. Επίσης έχει προστεθεί και ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Πεταλωτή, ο Τάσος Συκάκης. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Πεταλωτής, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Κόκιος. Επίσης, καθοριστική συμβολή και επιτελικό ρόλο στο όλο εγχείρημα έχουν και οι Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και Μιχάλης Καρχιμάκης.

Εκτός του εγχειρήματος είναι ο άλλοτε πολύ στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος (χωρίς να διαφωνεί), αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η πλευρά Βενιζέλου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού με αναφορές σε προσωπικούς σχεδιασμούς και ανιστόρητες εσωστρεφείς συζητήσεις.

Σε «άτυπη ενημέρωση» αναφέρεται ότι «είναι αδιανόητο να υπονομευτεί η ενότητα από ένα πρόσωπο, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου».

Ξέχασε τι έλεγε…

Στις δηλώσεις του Βενιζέλου, η απάντηση από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι ότι ξέχασε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν αποκαλούσε τους οπαδούς του Κινήματος «καλικάντζαρους» επειδή τον αποδοκίμασαν στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ και για τα 50 χρόνια από τον θρίαμβο του Γεωργίου Παπανδρέου με την Ένωση Κέντρου το 1963. Και προσθέτουν ότι, αφού απέτυχαν οι κινήσεις αρχικά με τους «58», μετά με την Ελιά και τώρα με τη Δημοκρατική Παράταξη, με το ΠΑΣΟΚ να είναι συνιστώσα τους και με τελικό στόχο το στήσιμο προσωπικού κόμματος, τώρα ξαναγυρίζει -προ του φόβου της ίδρυσης κόμματος από τον Παπανδρέου-, με μετάλλαξη του ιστορικού σήματος του Κινήματος, προσθέτοντας σε πορτοκαλί φόντο τις λέξεις «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη»! Τονίζουν ακόμη ότι η παράταξη άφησε ακάλυπτο τον Παπανδρέου στις επιθέσεις που δεχόταν από υπουργούς του Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ