Η ΔΗΜΑΡ διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ!

Τα επιτελικά στελέχη του κόμματος έχουν προεξοφλήσει ότι η χώρα, λόγω αδυναμίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, οδηγείται σε εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου και έτσι έχουν αρχίσει ήδη οι διεργασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά ανέμελη δεν θα είναι.

Κομβικό ζήτημα είναι πλέον το εύρος των συμμαχιών που θα κάνει το κόμμα, αφού οι πληροφορίες για σύμπραξη με την όποια ΔΗΜΑΡ έχει απομείνει έχουν προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη να είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας ενώ στην ιστοσελίδα ISKRA, που απηχεί τις απόψεις της τάσης, δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ δεν είναι μόνο άχρηστη, είναι και επικίνδυνη».

Το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα χειρίζεται με προσοχή το θέμα των προεκλογικών συμμαχιών έχοντας επίγνωση των λεπτών ισορροπιών που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να διαταράξουν στην πορεία προς τις εκλογές.

Η επιδίωξη είναι από τη μια να δοθεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα που βρίσκεται στον προθάλαμο της κυβέρνησης, μπορεί να προχωράει σε ανοίγματα και σε πολιτικά στελέχη που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα της κομματικής επιρροής και από την άλλη να μη θολώσει η εικόνα του κόμματος ως μιας δύναμης ριζοσπαστικής που έρχεται για να αλλάξει εκ βάθρων το σημερινό πολιτικό κατεστημένο.

Η εξίσωση δεν είναι εύκολη και καλείται να τη λύσει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αυτονόητα θα καθορίσει με τις αποφάσεις του τη φυσιογνωμία που θα έχει το κόμμα στην πορεία προς τις εκλογές.

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ με το σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα που έχει και με τη δυναμική της αυτοδυναμίας, έχει την «πολυτέλεια» να χειρίζεται κατά το δοκούν τις προτάσεις για τις όποιες συνεργασίες και γιʼ αυτό κρατούν σε εκκρεμότητα την όποια συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, την οποία προφανώς παραπέμπουν μετά την αυριανή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπάρχουν συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλους, τόνιζε στέλεχος της Κουμουνδούρου. Ωστόσο είναι προφανές ότι η εν λόγω συνεργασία θα προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που τονίζουν ότι από μια σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ «δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα, αφού σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι της έχουν πάει στο Ποτάμι και εμείς θα πάρουμε ”τον μουντζούρη” της συνεργασίας με ένα κόμμα που διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ όταν το κόμμα ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και στη συνέχεια συνέπραξε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η οποία υλοποίησε τις μνημονιακές πολιτικές της ”τρόικας”».

Όπως είναι φυσικό, στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με προσοχή και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι ένα νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου ενδεχομένως να συγκρατήσει ένα τμήμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που σήμερα βλέπουν με καλό μάτι τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μεγάλο τμήμα των -έστω και λίγων- ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το όνομα Παπανδρέου έχει μεγάλη επιρροή και στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι μπορεί να έχουν απώλειες ειδικά σε περιοχές όπως η Πάτρα ή η Κρήτη όπου το σημερινό -υπό τον Ευ. Βενιζέλο- ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί κανονική καθίζηση.

Ως εκ τούτου, στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να απαντήσουν και στα τολμηρά σενάρια που άρχισαν ήδη δειλά δειλά να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ αυτός θα συνεργαστεί με το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου, εφόσον αυτό θα είναι στη νέα Βουλή, ξεκαθαρίζουν από τώρα ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να συνεργαστούν με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος όχι μόνο έβαλε τη χώρα στα Μνημόνια, αλλά δεν έχει κάνει ούτε καν την παραμικρή αυτοκριτική για αυτήν την πολιτική.


Σχολιάστε εδώ