Τσίπρας: Θα τα καταφέρουμε

Εν όψει των δρομολογημένων, εκ των πραγμάτων, εξελίξεων στην Κουμουνδούρου επεξεργάστηκαν την τακτική του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογές και ήδη η απόφαση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει με το αίτημα της αυτοδυναμίας γιατί, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, «θα μας περιμένουν στη γωνία κάποιοι, εάν δεν έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Τα αρμόδια στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι σήμερα, με βάση και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τα συνεχόμενα δημοσκοπικά ευρήματα, είναι ρεαλιστικός ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Στην πορεία προς τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τη σταθερή δυναμική του πρώτου κόμματος, θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους «καθαρή λύση αυτοδυναμίας» προκειμένου να εφαρμόσει σε πρώτη φάση απαρέγκλιτα όσα έχει εξαγγείλει στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Αλ. Τσίπρας, που, όπως διευκρινίζουν, «είναι αυτά που μπορούμε σήμερα και όχι αυτά που θέλουμε».

Οι επιτελείς του κόμματος εξηγούν ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει «λυμένα τα χέρια της» τόσο στο εσωτερικό, αφού δεν θα εξαρτάται από άλλα κόμματα (ποια θα είναι αυτά αναρωτιούνται τα στελέχη), όσο κυρίως στο εξωτερικό, όπου με μια νωπή λαϊκή εντολή θα μπορέσει να διαπραγματευθεί πιο αποτελεσματικά με τους δανειστές μας.

Ήδη ο Αλ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα φροντίζει να στέλνει τα μηνύματά του στο εξωτερικό και είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του σε διεθνές πρακτορείο ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες «εκτός και εάν αναγκαστεί, που δεν το πιστεύω».

Η εν λόγω δήλωση διαστρεβλώθηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τονίζουν στελέχη του κόμματος, αφού αποκόπηκε η φράση δεν θα προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες και αποσιωπήθηκε έντεχνα το δεύτερο σκέλος της που έλεγε «εκτός εάν αναγκαστεί», κάτι που για τον ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της μελλοντικής κυβέρνησης να προωθήσει και να υλοποιήσει όσα θα πει προεκλογικά στον ελληνικό λαό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δημόσια δήλωσε, έπειτα από συνάντηση που είχε με την περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, ότι: «…θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά θα τα καταφέρουμε», στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι δεν πρέπει να περάσει το κλίμα φόβου που καλλιεργείται από την κυβέρνηση, κάποια κέντρα του εξωτερικού και οικονομικούς παράγοντες του εσωτερικού, ενώ όπως τόνιζαν στελέχη του κόμματος, ενδεικτικό του πανικού που έχει καταλάβει το κατεστημένο, είναι ότι έχει επιστρατεύσει ακόμα και τον Κ. Μητσοτάκη!

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικαιροποιούν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και στη σύντομη πορεία προς τις εκλογές θα παρουσιάσουν τη συνολική πρόταση για την επόμενη μέρα και ως παράδειγμα -με αφορμή τη συνάντηση Τσίπρα – Δούρου- φέρνουν την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής (αφορά πρακτικά τον μισό πληθυσμό της χώρας και διοικείται από την Αριστερά) για τη δωρεάν χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος στις οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Αυτή η απόφαση της Περιφέρειας είναι ένα δείγμα για το πώς θα κυβερνήσουμε, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος στις «ευπαθείς ομάδες» είναι μια από τις βασικές εξαγγελίες «του προγράμματος της ΔΕΘ», το οποίο κατά γενική ομολογία έδωσε αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ και παγίωσε την πρωτοκαθεδρία του στις δημοσκοπήσεις μετά την καθαρή πρωτιά που κατέκτησε στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ ο προεκλογικός συναγερμός είναι γεγονός και ως εκ τούτου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος είναι σε άτυπη διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να παρεμβαίνει άμεσα στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Εκτιμώντας ότι μετά και τις καταγγελίες Χαϊκάλη είναι αδύνατη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, στο κόμμα ετοιμάζονται για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων ανά νομό με τον Αλ. Τσίπρα να ζητάει διεύρυνση των συμμαχιών (είναι ανοιχτό ακόμα το θέμα με τη ΔΗΜΑΡ), την Αριστερή Πτέρυγα του Π. Λαφαζάνη να τονίζει ότι για τα ψηφοδέλτια πρέπει να αποφασίσουν οι κατά τόπους οργανώσεις του κόμματος και τον γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα να ισορροπεί λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα «ξεπλύνει» στελέχη που σε προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στηρίξει μνημονιακές πολιτικές.


Σχολιάστε εδώ