Το τέρας της γραφειοκρατίας ζει και βασανίζει τους πολίτες

Και η εξήγηση δεν είναι καθόλου δύσκολη. Αυτοί που κατέχουν σήμερα τις θέσεις τού «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν ξέρουν τι γίνεται έξω από το γραφείο τους. Δεν έχουν κάτσει ποτέ ώρες στην ουρά για να πάρουν ένα πιστοποιητικό, να καταθέσουν κάποια χαρτιά, να πληρώσουν τον φόρο, τα τέλη κυκλοφορίας, να περάσουν από μια Επιτροπή. Είναι ζήτημα αν έχει ανέβει ποτέ υπουργός από τις σκάλες σε όλους τους ορόφους, για να περάσει από τα γραφεία και να ακούσει από πρώτο χέρι τους υπαλλήλους, να του πουν τα προβλήματα που μπλοκάρουν την ταχύτερη διεκπεραίωση της καθημερινότητας και αυτά που πρέπει να γίνουν. Και παγιδεύονται στην πλαστή εικόνα που τους παρουσιάζουν οι… Φιλιππινέζες τους. Γι’ αυτό και το θεριό της γραφειοκρατίας ζει και βασιλεύει. Έχει γίνει ο δυνάστης της χώρας και των πολιτών. Ενώ μπορεί να ξεδοντιαστεί πολύ εύκολα, χωρίς να χρειάζονται λεφτά, και να λειτουργήσει η Δημόσια Διοίκηση όπως δουλεύει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Χωρίς να χρειάζεται να τρέχει ο πολίτης στις δημόσιες υπηρεσίες και να χάνει ένα σωρό πολύτιμες ώρες.

Εδώ θέλουμε να καταλήξουμε καταγράφοντας όλα τα παραπάνω.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση που έπρεπε να είχε ξεκινήσει είναι η εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση. Στην οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν άλλαξε τίποτα. Και αυτό όχι χωρίς λόγο. Θέλουν τον πολίτη να τρέχει στον βουλευτή, στον κομματάρχη, για να τακτοποιήσει ένα νόμιμο ζήτημά του, να μη χρονοτριβήσει για την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού. Με… αντιπαροχή την ψήφο.

Αν υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα, λύση υπάρχει.

Να αναθέσουν ύστερα από διεθνή διαγωνισμό σε μια μεγάλη διεθνή εταιρεία με αποδεδειγμένη εμπειρία την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να δουλεύει όπως σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η αμοιβή της μπορεί να είναι ένα μικρό ποσοστό από τα έσοδα που θα έχουν οι δημόσιοι φορείς.

Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν τη θέληση της κυβέρνησης ή όποιας κυβέρνησης προκύψει αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πάμε σε εκλογές.

Θέληση και απόφαση να ξεριζωθεί διά παντός το τέρας της γραφειοκρατίας, που το συντηρεί η πολιτική, με όλους τους πολιτικούς… Για να μπορεί ο πολίτης να λύνει το όποιο πρόβλημά του χωρίς να χρειάζεται να τρέχει από τη μια δημόσια υπηρεσία στην άλλη.

Αυτό πρέπει να είναι το όραμα ενός ηγέτη. Να πάψει να είναι η Δημόσια Διοίκηση εργαλείο παραγωγής ψηφοφόρων.


Σχολιάστε εδώ