Τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση του πρωθυπουργού

Πρόσφατα στο Παρίσι έγινε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 ετών από την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπου μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, η έδρα του οποίου είναι στη γαλλική πρωτεύουσα. Σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή», η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα τον ρώτησε τι θα έκανε σήμερα αν ήταν στη θέση του έλληνα πρωθυπουργού.

Δύο απλά πράγματα, «σταθερό φορολογικό σύστημα και λειτουργικό δικαστικό σύστημα» ήταν η απάντηση του κ. Γκουρία. Μέσα σε λίγες λέξεις, είπε όλα αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει και εξακολουθούν να είναι απαραίτητα:

«Αν ήμουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα έριχνα τη βαρύτητα σε θέματα που επηρεάζουν τη δομή της εθνικής οικονομίας, όπως τα ζητήματα ανταγωνισμού, μεταρρυθμίσεων, παιδείας, καινοτομίας. Πόσα χρήματα ξοδεύει η Ελλάδα κάθε χρόνο για την έρευνα, στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα; Η εκπαίδευση είναι κεφαλαιώδες ζήτημα, το οποίο συνδέεται και με την αγορά εργασίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τα προσόντα που απαιτούν οι εργοδότες σήμερα. Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που αφορά τις πολυπόθητες ξένες επενδύσεις: για να τις προσελκύσει κανείς, όπως επίσης για να κάνει συνέργειες μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, χρειάζεται σωστό και σταθερό φορολογικό σύστημα και λειτουργικό δικαστικό σύστημα. Τι θα συμβεί αν είμαι ξένος επενδυτής και μια υπόθεσή μου καταλήξει στα ελληνικά δικαστήρια και εκδικαστεί σε μερικά χρόνια; Απλώς θα επιλέξω να πάω σε μιαν άλλη χώρα να δώσω τα χρήματά μου».


Σχολιάστε εδώ