Σκουπιδότοπος κατάντησε η Ερμιονίδα!
Για τον σκοπό αυτό παραχωρήθηκε δημόσια δασική έκταση στη θέση Σταυρός Διδύμων, επί της νέας επαρχιακής οδού, που συνδέει την επαρχία Ερμιονίδος με Ναύπλιο – Αθήνα. Η κατασκευή του έργου ανατέθηκε στις 27/7/2010 από τη ΔΕΚΕ Τρίπολης στον ΦΟΔΣΑ Αργολίδος και στη συνέχεια με δύο συμβάσεις, στις 25/9/2010 και 1/11/2010, δόθηκε η λειτουργία του «Δεματοποιητή» στην εται-ρεία ΑΛΚΤΗΡ ΑΚΤΕ. Στις 23/10/2010 χορηγήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδος η άδεια λειτουργίας, κατά παράβαση της ΚΥΑ 50910/ 22/12/2003, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη σχεδιασμού για τελικό αποδέκτη. Η δαπάνη κατασκευής του έργου μέχρι την έναρξη λειτουργίας ανήλθε σε 1.000.000 ευρώ περίπου και η χρηματοδότηση έγινε από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Με την εφαρμογή από 1/1/2011 του θεσμικού πλαισίου «Καλλικράτης» οι ΦΟΔΣΑ κάθε περιφέρειας συγχωνεύονται σε έναν ενιαίο σύνδεσμο, που έχει την ευθύνη για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφορά, επεξεργασία των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ). Επειδή όμως καθυστέρησε η προβλεπόμενη νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των ΦΟΔΣΑ και επειδή ήταν προβληματική η λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Αργολίδος, με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 30/1/2012 παρέμειναν οι αρμοδιότητες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στις 11/7/2012 ο ανάδοχος του έργου ανέφερε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι δεν υπάρχει χώρος για εναπόθεση δεμάτων και στη συνέχεια ο χώρος μετατράπηκε σε ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ. Τα δέματα μετασχηματίζονται σε σωρούς σκουπιδιών με τη διόρυξή τους από τις ζυμώσεις των οργανικών ουσιών και τη δράση των τρωκτικών, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά το 2013. Παρά τις έντονες και συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων και του Δήμου Ερμιονίδος προς κάθε αρμόδια Αρχή (Εισαγγελία, περιφέρεια κ.λπ.), μέχρι σήμερα δεν έχουν απομακρυνθεί τα δέματα από τον νέο ΧΑΔΑ που δημιουργήθηκε. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 230/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ναυπλίου, παραπέμπεται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1/1/2011, ως υπαίτιος για την εκ προθέσεως υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία κ.λπ. Από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτουν τεράστιες ευθύνες για τους αρμοδίους της περιφέρειας – νομαρχίας των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης για την περίοδο πριν από την 1/1/2011. Και συγκεκριμένα:
* Για τη σκοπιμότητα, κατασκευή, αδειοδότηση, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, γιατί όλα τα παραπάνω έγιναν χωρίς να υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός για τη χωροθέτηση, την κατασκευή και τη λειτουργία αποδέκτη, με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας του «Δεματοποιητή» λόγω της μη εγκρίσεως από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου των νέων περιβαλλοντολογικών όρων.
* Για την πληρωμή από το Δημόσιο 1.000.000 ευρώ για την κατασκευή του έργου, 700.000 ευρώ για τη λειτουργία, 150.000 ευρώ για πρόστιμα στην ΕΕ (και θα συνεχίσει να πληρώνει πρόστιμα), και όλα αυτά για τη δημιουργία ενός νέου ΧΑΔΑ.
Όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη διενέργειας εισαγγελικής έρευνας για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας.