Σενάρια αλλαγών…

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης και πολύ μακριά από τον στόχο των 180 ψήφων που απαιτούνται για την ανάδειξη του νέου Προέδρου. Οι ενδείξεις, μάλιστα, λένε ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εφικτός και ως εκ τούτου έχει ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Εξ ου και από διάφορες πλευρές διακινούνται εναλλακτικά σενάρια, που θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα διαμορφώσουν ευρύτερη συναίνεση στο πρόσωπο του Στ. Δήμα. Σενάρια που ξεκινούν από συμφωνία και ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 και φτάνουν μέχρι τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με ταυτόχρονη αλλαγή πρωθυπουργού. Τη δεύτερη αυτή λύση την απορρίπτει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου και εκφράζει τη δυσφορία του για ορισμένες κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου Β. Βενιζέλου. Οι πιέσεις, ωστόσο, αυξάνονται και πληθύνονται, και δεν προέρχονται μόνο από το εσωτερικό της χώρας. Αμετακίνητη εμφανίζεται και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος, ενώ με την ίδια στρατηγική κινούνται και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αμετακίνητοι

Αν και ο προβληματισμός για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές είναι έντονος και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η στάση τους δεν μεταβάλλεται. Η Άνγκ. Μέρκελ επισήμανε ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι σημαντικά καλύτερες, αλλά απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη. Την ίδια στιγμή, από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την όποια κυβέρνηση προκύψει ύστερα από ενδεχόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει. Τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζουν να κάνουν λόγο, με μεγαλύτερη ένταση μετά την πρώτη ψηφοφορία, για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τα ακόμη πιο επικριτικά Μέσα (κυρίως της Γερμανίας) προειδοποιούν ότι διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα ισοδυναμεί με «ελληνική τραγωδία». Ο φόβος έχει αρχίσει να διαπερνά την ελληνική κοινωνία…

Ακόμη ελπίζουν…

Το «φτωχό» αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ενέτεινε την απογοήτευση αλλά και την ανησυχία στο εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων, ακόμη και μεταξύ των περισσότερο αισιόδοξων. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπολόγιζαν ότι η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα θα συγκέντρωνε 164 ψήφους, ωστόσο πήρε 160 και έμεινε πολύ μακριά από τον στόχο των 180. Αρνητική έκπληξη, το «παρών» του Π. Μελά και η αποχή των Γ. Κασαπίδη και Κ. Γιοβανόπουλου. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη δύο ψηφοφορίες και μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται πως η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες», δήλωσε ο κ. Σαμαράς το βράδυ της Τετάρτης, λίγο μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Την αισιοδοξία του δεν τη συμμερίζονται οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζονται για την εκλογική μάχη. «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό, η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε», τόνισε από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας. Ενώ, αποτιμώντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε πως οι βουλευτές έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που έχουν λυγίσει την Ελλάδα και την κοινωνία, ενώ εκτίμησε ότι ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι στη μεθαυριανή ψηφοφορία θα είναι περισσότερες οι ψήφοι που θα πάρει ο κ. Δήμας, αλλά κανείς δεν ισχυρίζεται ότι μπορεί να φτάσουν τις 180. Μεταθέτουν όλες τις ελπίδες τους στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Αποτελεί, δε, κοινή πεποίθηση ότι μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ενδεχομένως να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, που μπορεί να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα, προς την κατεύθυνση της εκλογής Προέδρου, με ταυτόχρονη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Τράβηξε φρένο…

Αιφνιδίασε πολλούς η πρωτοβουλία του Αντ. Σαμαρά να ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη (παραμονή της πρώτης ψηφοφορίας) τον τερματισμό (;) της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το επιχείρημα ότι πρέπει ενωμένοι όλοι «να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε όσα με αιματηρές θυσίες πετύχαμε και να οδηγήσουμε με ασφάλεια τη χώρα στην έξοδο από την κρίση». Είχε προηγηθεί ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών και καταγγελιών, με κορυφαίους υπουργούς να προειδοποιούν ότι αν προκηρυχθούν εκλογές και νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και στην έξοδο από το ευρώ. Ενώ ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «επικίνδυνο» για τη χώρα τον κ. Σαμαρά και τον κατηγόρησε ότι είναι ικανός, με τη συνδρομή φίλων του επιχειρηματιών, να προκαλέσει τεχνητή φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα.

Έριξε λάδι…

«Λάδι στη φωτιά» έριξε με δημόσια παρέμβασή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, ο οποίος είπε ότι οι βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Προειδοποίησε, μάλιστα, για τον κίνδυνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας και ανεπανόρθωτης βλάβης στην ελληνική οικονομία. Κάτι περισσότερο από έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησε ότι δρα «προβοκατόρικα» προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια του πρωθυπουργού. Παράλληλα, έκαναν διάβημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι αν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας θα επιδιώξουν την αντικατάστασή του. «Είχα χρέος να μιλήσω δημόσια για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα.


Σχολιάστε εδώ