Ρύθμιση-ανάσα για το παζάρι

Οι πάγκοι των μικροπωλητών, των εμπόρων και των υπολοίπων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται κάθε Κυριακή στην οδό Αλιπέδου, από δύο μέτρα που είναι, θα γίνουν τρία μέτρα. Όμως, με την προέκταση των πάγκων, οι θέσεις θα μειωθούν από 180 σε 140. Όμως, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως αν οι 140 θέσεις καλυφθούν και υπάρχουν κι άλλες αιτήσεις, το παζάρι θα επεκταθεί και κάτω από την πλατεία Ιπποδαμείας, στην προέκταση της Αλιπέδου προς την πλατεία Οδησσού, όπου θα δημιουργηθούν 48 νέες θέσεις. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο κάποιες θέσεις που δεν θα καλυφθούν, να δοθούν δωρεάν σε άπορους Πειραιώτες.

Το ποσό που θα πληρώνει κανείς για μια θέση στο παζάρι είναι 617 ευρώ ανά μέτρο τον χρόνο. Δηλαδή για έναν πάγκο τριών μέτρων το ποσό θα είναι 1.850 ευρώ τον χρόνο, από τα οποία τα 617 ευρώ θα καταβάλλονται αμέσως και τα υπόλοιπα σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Ο πρόεδρος των μικροπωλητών του παζαριού Ιορδάνης Κανονίδης, μιλώντας στη συνεδρίαση, τόνισε πως οι ρυθμίσεις αυτές θα κρατήσουν «ζωντανούς» τους επαγγελματίες στην κρίση. Είπε ακόμα ότι πρέπει κάποτε να εξεταστεί σοβαρά και η μεταφορά του παζαριού σε άλλον χώρο για να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση του κόσμου. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γ. Μαστρονικόλας, που εδώ και τρία χρόνια είχε υποβάλει σχέδιο μεταφοράς του παζαριού στην περιοχή Παπαστράτου, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας ανέφερε ότι έχει κι εκείνος σχέδιο για το παζάρι, το οποίο ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι θα συζητήσει.

***

// Νέο διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε στη ΔΗΡΑΠ, τη Δημοτική Επιχείρηση που λειτουργεί το Κανάλι 1, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. Το νέο ΔΣ της ΔΗΡΑΠ θα έχει πρόεδρο τον πολύπειρο δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Τάκη Αβραμίδη, που έχει διατελέσει επί σειρά ετών και αντιδήμαρχος σε διάφορους τομείς με σημαντικότερο των Οικονομικών, αντιπρόεδρο τον Στέλιο Μπρατσόλη, που είχε διατελέσει πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ επί Φασούλα, και μέλη τους Γιάννη Αλιφραγκή, Αλέξανδρο Τζεφεράκο, Σταυρούλα Κυριακίδου, Βασιλική Πλάκα, Σοφία Τριανταφύλλου-Συμεωνίδου (από την πλειοψηφία), Γιάννη Μαστρονικόλα και Μαίρη Σταθάκη (από τη μειοψηφία), την εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου Μαρία Πιττάκη και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Γ. Πατριάρχη.

Το νέο ΔΣ θα αναλάβει καθήκοντα μόλις εγκριθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Την Παρασκευή το πρωί, ο νέος πρόεδρος μαζί με τον νέο αντιπρόεδρο επισκέφθηκαν το Κανάλι 1 και είχαν εγκάρδια συζήτηση με τον απερχόμενο πρόεδρο Κυριάκο Μανωλάκο, ο οποίος τους ενημέρωσε αναλυτικά για την κατάσταση στον σταθμό αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν.

// Τελικά βρέθηκε συμβιβαστική λύση για το Νεκροταφείο Σχιστού. Στην τελευταία συνεδρίαση των εκλεκτόρων πριν από 4 μέρες, υπερψηφίστηκε από όλες τις πλευρές για πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιτροπής, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του, ο πρώην δήμαρχος Ταύρου Δ. Σούτος, άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά δραστήριος και αποτελεσματικός. Αντιπρόεδρος εξελέγη η Σοφία Βαλιανάτου από τη Νίκαια και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Αλέξανδρος Αργουδέλης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά. Το νέο ΔΣ έχει τεράστια προβλήματα να αντιμετωπίσει και πρέπει να δείξει πυγμή και διάθεση να αποκαταστήσει τα κακώς κείμενα. Και κυρίως να τα βάλει με τα κυκλώματα που κάνουν… πάρτι επί χρόνια στο Σχιστό. Για να δούμε, θα τα καταφέρει; Εμείς, πάντως, το ευχόμαστε ολόψυχα!

// Ένα διαδικαστικό, όπως ειπώθηκε, πλην όμως… σημαδιακό θέμα «πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο. Αφορούσε την έγκριση κονδυλίου για εκλογικές δαπάνες και εκτέλεση των σχετικών διαδικασιών για το έτος 2015! Τι συμβαίνει, άραγε; Βλέπουν εκλογές; Έχουν κάποια ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών και προετοιμάζονται για εκλογές;

// Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε το bazaar βιβλίων που διοργάνωσε το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο στο ΣΕΦ ο ΒΗΜΑ FM υπό την αιγίδα του δήμου. Πάνω από 80.000 κόσμου επισκέφθηκαν τους χώρους, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις και αγόρασαν χιλιάδες βιβλία. Η τιμή ήταν συμβολική, 1 ευρώ το κάθε βιβλίο, γι’ αυτό και πουλήθηκαν όλα τα βιβλία! Τα έσοδα, που ανέρχονται στα 156.000 ευρώ, παραδόθηκαν στην ΚΟΔΕΠ για να διατεθούν στους άπορους Πειραιώτες.

Πάντως, κακή εντύπωση έκανε το γεγονός ότι η διοίκηση του ΣΕΦ απαίτησε από τον δήμο να πληρώσει 12.000 ευρώ ως ενοίκιο για τις τρεις μέρες που διήρκεσε το bazaar. Ο δήμαρχος είπε ότι από τη στιγμή που ο σκοπός είναι φιλανθρωπικός και τα χρήματα θα πάνε στους άπορους Πειραιώτες, θα έπρεπε και το ΣΕΦ να συμβάλλει, μη ζητώντας ενοίκιο. Όμως η διοίκηση του σταδίου ήταν ανένδοτη και το ενοίκιο πληρώθηκε.

// Ένα στοιχείο για το σημείο της οικονομικής εξαθλίωσης που έχουν φτάσει οι Πειραιώτες, έδωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος Χ. Αγραπίδης, ο οποίος σήμερα είναι αρμόδιος για θέματα κοινωνικής προστασίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο (όπου για έξι μήνες ο κάθε άπορος δικαιούχος παίρνει είδη αξίας 100 ευρώ για κάθε μήνα) έφτασαν τις 850! Όμως μόνο οι 200 θα ικανοποιηθούν, γιατί αυτόν τον αριθμό των απόρων μπορεί να εξυπηρετήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

// Μια… περίεργη οργάνωση, η Ακαδημία Ελευθερίας του Πνεύματος, ζήτησε να της παραχωρηθεί χώρος από τον δήμο για να διοργανώσει εκδηλώσεις, με την ευκαιρία των γιορτών, σε κεντρικό σημείο της πόλης (δίπλα από το δημαρχείο). Το θέμα «πέρασε» από το συμβούλιο του Β΄ Διαμερίσματος, αλλά όταν έφτασε για την τελική έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Τρίτη, «κόλλησε». Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γ. Μαστρονικόλας κατήγγειλε ότι αυτή η οργάνωση δεν έχει καταστατικό, δεν έχει προσκομίσει κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο και επιπλέον έχει δοξασίες αντίθετες προς την Ορθοδοξία, σε σημείο που να φαίνεται ως αιρετική (π.χ. δεν αποδέχεται το βάπτισμα). Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Δαβάκης, που είχε κι αυτός σχετικές πληροφορίες, πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα και να μην μπει στη διαδικασία της ψηφοφορίας και με την πρόταση αυτή συμφώνησε ο δήμαρχος και η πλειοψηφία μαζί με τη μείζονα αντιπολίτευση.

// Ένα σημαντικό «εργαλείο» για την προβολή του Πειραιά και την προσέλκυση τουριστών στην πόλη αποτελεί η πρωτοποριακή καμπάνια που ξεκίνησε ο Δήμος Πειραιά με τη συνεργασία και τη στήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Πρόκειται για ένα σύνολο πληροφοριών που δίδονται απλόχερα σε όλους τους ξένους που πλησιάζουν στην πόλη, είτε με έντυπη μορφή, είτε μέσω μηνυμάτων από τα κινητά και τα τάμπλετ, είτε μέσω της κάμερας των κινητών. Η καμπάνια έχει τίτλο «Destination Piraeus», δηλαδή «Προορισμός Πειραιάς» και έχει στόχο να «κρατήσει» για λίγες -έστω- ώρες στην πόλη κάποιους από τα εκατομμύρια τουριστών που φέρνουν τα κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο.

Αξιοποιούνται συνολικά τα ψηφιακά μέσα – web site, social media, εφαρμογές ειδικά φτιαγμένες για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες (offline native applications). Έτσι, ο επισκέπτης θα μπορεί να διαλέγει το μέσο εκείνο το οποίο είναι πιο κατάλληλο για τον ίδιο, ώστε να γνωρίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Πειραιά όταν ήδη βρίσκεται εκεί ή να ενημερωθεί πριν ξεκινήσει το ταξίδι του.

// Ο γιορτινός Πειραιάς είναι όντως εντυπωσιακός. Τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες η ατμόσφαιρα είναι χριστουγεννιάτικη. Τα φωτάκια του μεγάλου δέντρου που έχει τοποθετηθεί στη Δραγάτση άναψε κατά τη διάρκεια μιας απλής, αλλά χαρακτηριστικής εκδήλωσης, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης το βράδυ της περασμένης Τρίτης, δίνοντας το σύνθημα για να μπει η πόλη σε εορταστικούς ρυθμούς.

// Στα 700.000 ευρώ ανέρχεται το… φέσι που έβαλαν στον δήμο οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος HELLAS POWER και ENERGA, οι οποίες έβαλαν λουκέτο και οι υπεύθυνοί τους έχουν εξαφανιστεί, ενώ ο δήμος ψάχνει να βρει τα λεφτά του, μια και όλες οι αποφάσεις είναι υπέρ του.

// Όλα τα παιδιά που είχαν υποβάλλει αιτήσεις, μπήκαν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου. Κανένα παιδί δεν έμεινε έξω, ενώ οι όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν, οφείλονταν στο γεγονός ότι δεν καλύφθηκαν εγκαίρως οι κενές θέσεις βρεφοκόμων και νηπιαγωγών.

// Το εκλογικό επίδομα δεν έχει δοθεί ακόμα στους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά, αν και έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από τότε που έγιναν οι δημοτικές εκλογές. Αυτό κατήγγειλε η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

// Κρίσιμα θέματα που εντάσσονται στον κατάλογο δραστηριοτήτων του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών συζητήθηκαν σε σύσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΕΣΥΔΑΠ με τον υπουργό ΕΣΔΔΑ Αργύρη Ντινόπουλο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, όπου ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης και το μέλος της ΕΕ Δημοσθένης Σταματάτος τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που υπάρχουν.

// Μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης έμεινε στο πόστο της η διοικήτρια του Αττικού Νοσοκομείου Ευαγγελία Γιαννακάκου, πρώην πολιτευτής της ΝΔ και αντιδήμαρχος. Ο λόγος ήταν ότι το νοσοκομείο είχε εφημερία και εξετάστηκαν πάνω από 2.000 ασθενείς, ενώ παρά το κομφούζιο που επικρατούσε, όλα λειτούργησαν υποδειγματικά.

// Την παραμονή των Χριστουγέννων, η εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», που θα προβληθεί την καθιερωμένη ώρα (10 μ.μ.) από το Kontra, θα είναι ξεχωριστή. Ο Μητροπολίτης Πειραιά σ’ έναν βαθύτατο θεολογικό αλλά και επίκαιρο διάλογο με τον Μάκη Κουρή, θα μιλήσει για το νόημα της μέρας που ξημερώνει και θα απαντήσει σε πολλούς προβληματισμούς και απορίες που δημιουργούνται στον σύγχρονο άνθρωπο σχετικά με την προοπτική που δίνει η θρησκεία στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μην τη χάσετε!

// Με λαμπρότητα αλλά και κατάνυξη τίμησαν την περασμένη Δευτέρα τα Καμίνια τον προστάτη τους Άγιο Ελευθέριο. Απίστευτη ήταν η κοσμοπλημμύρα που την παραμονή παρακολούθησε τον εσπερινό και συμμετείχε στη λιτανεία της εικόνας του Αγίου. Παρόντες ήταν, εκτός φυσικά του Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, που χοροστάτησε και την επομένη στη Θεία Λειτουργία, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, οι βουλευτές Κ. Κατσαφάδος και Π. Μελάς, νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί τοπικοί παράγοντες. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν ξέχασε τη γειτονιά που παραδοσιακά αποτελεί την κοιτίδα των οπαδών της. Έτσι, με χορηγία του προέδρου της Βαγγέλη Μαρινάκη, τοποθετήθηκε καλαίσθητο δάπεδο στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου και, όπως δεσμεύθηκε ο δήμαρχος στους κατοίκους, θα αποκατασταθεί και η πλακόστρωση της πλατείας του ναού.

// 38,5 τόνους πορτοκάλια και 24,5 τόνους ακτινίδια διέθεσε η Αντιπεριφέρεια Πειραιά σε 1.711 άπορες οικογένειες των Δήμων Νίκαιας-Ρέντη, Κορυδαλλού και Περάματος, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Στήριξης των παραγωγών ορισμένων εποχικών φρούτων και λαχανικών με την αγορά των προϊόντων αυτών, μέσω κοινοτικών πόρων και τη διάθεσή τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα.

// Κονδύλι ύψους 15.000 ευρώ ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τη δωρεάν διάθεση, καθ’ όλο τον χρόνο (σ.σ.: για το 2015 φυσικά), ροφημάτων σ’ όλα τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου. Με τα χρήματα αυτά θα αγοραστούν οι απαιτούμενες ποσότητες σε καφέ, τσάι, ζάχαρη και γάλα και θα διανεμηθούν σε κάθε ΚΑΠΗ.

// Σε λίγα 24ωρα την ησυχία της νύχτας θα διακόψει ο χαρμόσυνος ήχος της καμπάνας των Χριστουγέννων. Το ξημέρωμα της γιορτής θα μας θυμίσει για μια ακόμα χρονιά ότι σ’ αυτή τη ζωή, τα βάσανα, τις στενοχώριες, τις στερήσεις, τον πόνο και την πνευματική καταχνιά, δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει Λύτρωση. Υπάρχει Φως. Και υπάρχει για μας. Ο μικρός Χριστός, μέσα από το απέριττο και ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, μας το θυμίζει. Και μας δείχνει τον δρόμο για να βρούμε τόσο τη Λύτρωση όσο και το Φως. Το Φως που γεννήθηκε τη νύχτα των Χριστουγέννων και έγινε ανέσπερο τη νύχτα της Αναστάσεως! Ας ανοίξουμε, λοιπόν, την Άγια Νύχτα τα μάτια της ψυχής μας και ας προσπαθήσουμε να δούμε το Φως. Που θα φωτίζει τα βήματά μας σ’ όλη μας τη ζωή και στη συνέχεια θα μας οδηγήσει εκ του ασφαλούς στη λύτρωση στην οποία έχουμε δικαίωμα όλοι! Χρόνια Πολλά!


Σχολιάστε εδώ