Πρόδρομος της πολιτικής των Μνημονίων, η πολιτική του Σημιτισμού

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας προχωρεί σε μια ανατομή της εσωτερικής πτυχής της πρωτόγνωρης κρίσεως που διέρχεται η χώρα. Αναλύει συστηματικά τους διάφορους παράγοντες, την πολιτική και οικονομική κατάσταση και ανατρέχει στην κρίσιμη περίοδο της Μεταπολιτεύσεως. Καυτηριάζει, με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, το άγος μιας νοσηρής κομματοκρατίας, που βρίσκεται κατά πολύ στις ρίζες της πολιτικής κακοδαιμονίας, που μαστίζει την Ελλάδα. Ασκεί ιδιαιτέρως αυστηρή κριτική στη διακυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος ανέλαβε να «προσαρμόσει» την Ελλάδα στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στην παγκοσμιοποίηση, υπό τη σημαία της Ευρώπης και του Ευρωπαϊσμού και υπό το ψευδώνυμο του «εκσυγχρονισμού». Η πολιτική του Σημιτισμού λειτούργησε ως πρόδρομος της σημερινής πολιτικής των Μνημονίων.

Ο Κώστας Σημίτης, παρουσιαζόμενος ως δήθεν Ευρωπαϊκή «πρωτοπορία» και υπερακοντίζοντας υπέρ των πολιτικών της παγκοσμιοποίησης, έσπευσε να διακηρύξει ότι η Ελλάδα «πρέπει να γίνει πολυπολιτισμική» και άνοιξε τα σύνορα της χώρας στην ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση. Ανέτρεψε επίσης την εξωτερική πολιτική της χώρας, με άμεσο συνεργό τον διάδοχό του στο ΠΑΣΟΚ και στην πρωθυπουργία Γιώργο Παπανδρέου και υπεστήριξε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, χωρίς προηγούμενη λύση των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Έσπευσε, τέλος, να εντάξει τη χώρα στην Ευρωζώνη, χωρίς προηγουμένως να προνοήσει για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνεπαγόταν η ένταξη. Αντιθέτως, διεκήρυσσε ότι η Ελλάδα ήταν τώρα δήθεν ασφαλής υπό την προστασία του ευρώ.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του, ο Περικλής Νεάρχου ασκεί σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκτροπή της από τις αρχικές διακηρύξεις και προοπτικές της. Αναλύει, με βαθιά γνώση των Ευρωπαϊκών πραγμάτων, τους λόγους για τους οποίους έγινε η εκτροπή και ο εκ των πραγμάτων παραμερισμός της Αρχής της Κοινοτικής Προτιμήσεως, μετά την ταύτιση της Ευρώπης με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Επισημαίνει τους λόγους, για τους οποίους έμεινε μετέωρη η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Επισημαίνει, συγκεκριμένα, τρεις κύριους λόγους:

* Την επικράτηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που συνδέεται με την εξέλιξη του σύγχρονου χρηματιστικού καπιταλισμού, με μητροπολιτικό κέντρο τις ΗΠΑ.

* Τη δημιουργία ενός νέου γεωπολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενώσεως και την επανένωση της Γερμανίας.

* Την εσπευσμένη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, για γεωπολιτικούς λόγους, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ. Οι τελευταίες δεν θέλουν την εξέλιξη της Ευρώπης σε ένα γεωπολιτικό αυτόνομο πόλο. Θέλουν την Ευρώπη να είναι στενά συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ, υπό την ηγεμονία τους.

Το ενιαίο νόμισμα εισήχθη, κατά τρόπο πρωθύστερον, πριν δηλαδή την πολιτική ενοποίηση, με την προσδοκία ότι θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την επιτάχυνση της πολιτικής ενοποιήσεως. Πώς θα προωθηθεί όμως η ενοποίηση ταυτόχρονα με την παγκοσμιοποίηση; Πώς θα προωθηθεί η κοινή ανάπτυξη, όταν κάθε χώρα-μέλος ανταγωνίζεται τις άλλες στη διεθνή αγορά; Πώς θα προωθηθεί, υπό τις συνθήκες αυτές, η σύγκλιση, η συνοχή και η αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η ενοποίηση μόνο σε ό,τι αφορά την κοινή αγορά και το τραπεζικό σύστημα, είναι προς το συμφέρον των οικονομικά ισχυροτέρων χωρών, που έχουν υψηλή διεθνή ανταγωνιστικότητα. Οι πιο αδύναμες και λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες πλήττονται και στην ίδια την εσωτερική τους αγορά και βλέπουν την εθνική τους παραγωγή να καταστρέφεται.

Τι πρέπει να γίνει;

Στο ερώτημα αυτό ο συγγραφέας απαντά στο τρίτο μέρος του βιβλίου, με ιδέες και προτάσεις σε όλους τους τομείς, σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο συγγραφέας καταλήγει, με την υπόδειξη ενός τριπλού κινδύνου που διατρέχει η χώρα:

* να υποστεί δομική οικονομική καταστροφή, χωρίς διέξοδο αναπτυξιακής προοπτικής για άδηλο χρόνο,

* να υποστεί, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, στην οποία έχει περιέλθει, πιέσεις και εκβιασμούς στα εθνικά της θέματα και γενικά στην εθνική της ασφάλεια,

* να υποστεί εθνική αποδόμηση ως αποτέλεσμα των πολιτικών που προάγει ο διεθνής νεοφιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση.

Η διάθεση του βιβλίου γίνεται από τις εκδόσεις «ΛΕΙΜΩΝ», Νικηταρά 2-4, 10678 Αθήνα, 3ος όροφος, τηλ./fax: 210 32.27.323, email: [email protected]


Σχολιάστε εδώ